Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

5 Teğmen Olayı: Ordudan atılmaları konusunda resmi açıklamaya inanan var mı?

Yazar: Murat Yetkin / 01 Şubat 2025, Cumartesi / Oda: Siyaset

“İleride muhtemelen 5 Teğmen Olayı diye anılacak. Bu olayın Milli Savunma Bakanlığının resmi açıklamasında olduğu söylendiği gibi hatırlamayacağına da emin olabilirsiniz.”

Önce haber cümlemizi eğip bükmeden kuralım: 30 Ağustos 2024 Kara Harp Okulu mezuniyet töreni sonrasında “Mustafa Kemal’in askerleriyiz diye kılıç çatan beş teğmen 31 Ocak 2025’te Türk Silahlı Kuvvetlerinden atıldı.

Teğmenlerin ve sıralı amirleri üç subayın, tümünün ismini tek tek sayacağım birazdan, neden atıldığı konusunda bir halkın çoğunluğunun algısı, bir de resmi açıklama var; hangisini inandırıcı olduğuna da geleceğiz birazdan.

Ama “Neden?” sorusuna verilecek yanıt, “Ne?” sorusuna verilen yanıtı değiştirmiyor: 2024 Kara Harp Okulu mezuniyet töreni sonrasında “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye kılıç çatan beş teğmen 31 Ocak 2025’te Türk Silahlı Kuvvetlerinden atıldı.

Belli ki sürekli hatırlatmamız gerekiyor: Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşını kazanan Türk ordularının Başkomutanı ve Cumhuriyetimizin kurucusudur.

Altında Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in imzası ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayı bulunan bu ihraç kararı, TSK tarihinde yerini şimdiden almıştır.

5 Teğmen olayı

İleride muhtemelen 5 Teğmen Olayı diye anılacak. Bu olayın Milli Savunma Bakanlığının resmi açıklamasında olduğu söylendiği gibi hatırlamayacağına da emin olabilirsiniz.

Resimi açıklamaya bakarsanız 5 Teğmen “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye kılıç çattıkları için değil, tören bitmiş olmasına rağmen disiplinsizlik yaptıkları için Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarıldı.

Oysa ilk iki gün bu bir mesele olmamıştı. Hatta AK Parti Sözcüsü Öner Çelik, genç subayların Atatürk’ü anmasının rahatsızlık nedeni olamayacağını söylemişti; haklıydı.

Sonra sosyal medyada bir trol saldırısı başladı. Bugün Mustafa Kemal diye kılıç kaldıran yarın 15 Temmuz’da Fethullahçıların yaptığı gibi hükümete karşı da kaldırır diye Erdoğan’a en hassas yerinden yaklaştılar. O da aynı söyleme dönünce, ok yaydan çıkmış oldu.

Şundan eminim: gerek bu kampanyayı başlatan trol ordusu ve subayların Mustafa Kemal’e gösterdikleri sevgi ve saygıdan rahatsız olanlar gerekse onların maruz bırakıldığı muameleye kalpten üzülenler, bu işlemde disiplin cezasının işi kitabına uydurma olduğuna, asıl nedenin Mustafa Kemal olduğuna inanıyor.

Ağır bir yük

Bu nedenle ordudan çıkarılan 5 Teğmen, dönem birincisi kadın subay Ebru Eroğlu, dönem arkadaşları Batuhan Gazi Kılıç, Deniz Demirtaş, Talip İzzet Akarsu ve Serhat Gündar.

Gençlerin tören bittikten sonraki kutlamaları nedeniyle onlar gibi ihraç edilen üç subay da Albay Alper Topsakal, yarbay Halit Türkoğlu ve binbaşı Murat Öztürk.

Yaşar Güler, parlak bir askeri kariyer, 15 Temmuz gibi herkesi zorlayan bir sınavda gösterdiği başarılı duruş ardından bu kararla anılmamalıydı.

Hem kendisi hem bu karara ortak olan komuta kademesi için 5 Teğmen Olayının ağır bir yük olacağına inanıyorum.

Türkiye Cumhuriyeti ve onu yönetenler kurucusu ve kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’e daha saygılı ve vefalı olmalı.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

OKUMAYA DEVAM EDİN

Trump döneminde Türkiye’yi bekleyenler: gerçekten öngörülemez mi?
9 başlıkta altı liderin Erdoğan rejimine karşı toplantısı
Almanya ile İsrail ve Demokrasi Üzerine Ters Düşüyoruz Ama Yola Devam
  • Barrack’ın Antalya konuşmasına dair tartışma bize ne anlatıyor?20 Nisan 2026
  • İktidar Saflarında Şimşek ve Ekonomi Programı Çatlağı20 Nisan 2026
  • Fidan “İsrail’in başındakiler deli” derken ABD’nin Bölge Valisi ne dedi?18 Nisan 2026
  • Okullara Polis mi, Psikolog mu?18 Nisan 2026
  • İş Bankasından Sert Çıkış: Enflasyonla Mücadele Programı Fiilen Bitti17 Nisan 2026
  • Papa Savaşa, Trump Papa’ya Karşı: Bir Söz Düellosu17 Nisan 2026
  • Okul Katliamı Toplumsal Çöküşün Yansımaları16 Nisan 2026
  • Türk Silahlı Kuvvetlerinin 13 ülkede 70 binden fazla askeri var16 Nisan 2026
  • Erdoğan da “Seçim Zamanında” Dedi. Peki, Nasıl Yeniden Aday Olacak?16 Nisan 2026
  • Kahramanmaraş’ta Okul Katliamı: 9 ölü, 13 Yaralı.15 Nisan 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP