Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Sessiz sedasız yasalaştı: Devlet Denetleme Kurulu belediye başkanını görevden alabilecek

Yazar: YetkinReport / 01 Şubat 2025, Cumartesi / Oda: Siyaset
DDK

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasa ile Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) herhangi bir yargı kararı olmaksızın kamu görevlilerini görevden uzaklaştırma yetkisi verildi.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasa ile Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) herhangi bir yargı kararı olmaksızın kamu görevlilerini görevden uzaklaştırma yetkisi verildi.

30 Ocak’ta AK Parti, MHP ve BBP’nin oylarıyla yasalaşan “191 Sıra Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde” DDK’nın “ilgili kurul üyesi” veya “denetçisine” her kademe ve rütbedeki kamu görevlisini görevden uzaklaştırma yetkisi tanıyan düzenleme de bulunuyor.

Bu kararla 2443 sayılı Devlet Denetleme Kurulu Kurulması Hakkında Kanun’un mülga 6 maddesi, başlığı ile birlikte yeniden düzenlendi.

Buna göre DDK, bakanlıklar, valilikler, belediyeler, KİT’ler, BDDK ve SPK gibi düzenleyici kurumlar, barolar, tabip odaları ve kamu bankaları gibi kurumlarda çalışanları herhangi bir yargı kararı olmaksızın görevden uzaklaştırabilecek.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, düzenlemeye karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı.

Günaydın, “Artık bir soruşturma, kovuşturma veya yargı kararına gerek kalmadan, Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla seçilmiş belediye başkanları dahi görevden uzaklaştırılabilecek” dedi.

DDK icra organına dönüşecek

Yeni düzenlemeyle DDK’nın “ilgili kurul üyesi” veya “denetçisi”, herhangi bir yargı kararı olmaksızın kamu görevlilerini, denetimi güçleştiren davranışlarda bulunulması, görevde kalmanın kamu zararını artıracağının anlaşılması, suç delillerinin karartılma şüphesi veya kamu hizmeti gerekleri açısından görevde kalmanın sakıncalı görülmesi halinde görevden alabilecek.

Yetki oldukça geniş bir alanda kullanılabilecek. Buna göre, bakanlıklar ve tüm merkezi idare kurumları, valilik ve kaymakamlıklar, belediyeler ve il özel idareler, Kamu İktisadi Teşebbüsleri, BDDK, SPK, RTÜK gibi düzenleyici kurumlar, barolar, tabib odaları, ticaret odaları, kamu bankaları, devlet ve vakıf üniversiteleri, kamu destekli sendikalar ve kamu vakıfları yetki kapsamında.

DDK, Anayasa’nın 108. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla denetim yapan bir kurumdu. Önceki sistemde DDK’nın hazırladığı raporlar ilgili kurumlara iletilirken, yeni düzenlemeyle kurul doğrudan yaptırım uygulayabilecek. Bu değişiklik, DDK’yı denetim organından icra organına dönüştürüyor.

Düzenlemenin en çarpıcı yönü, seçilmiş yerel yöneticileri de kapsaması. İdari açıdan İçişleri Bakanlığı’na bağlı belediye başkanları, bir DDK üyesinin kararıyla görevden uzaklaştırılabilecek.

AYM iki kez Anayasaya aykırı bulmuştu

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, düzenlemenin demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu vurguladı. Günaydın, “Cumhurbaşkanı’na sultanlarda bile görülmeyen yetkiler veriliyor. Seçilmiş belediye başkanları bile bir DDK üyesinin kararıyla görevden alınabilecek” açıklamasını yaptı.

Düzenleme, daha önce iki kez AYM’den dönen benzer girişimlerin üçüncüsü niteliğinde.

AYM, 2021’de benzer bir düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmişti. 5 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile benzer bir düzenleme getirilmek istenmiş, ancak AYM bu girişimi Anayasanın 33. Maddesindeki dernek kurma hakkına aykırı bulmuştu.

İkinci girişim de yine torba yasaya eklenen madde ile olmuş, muhalefetin tepkisiyle bu madde yasa teklifinden geri çekilmişti.

CHP, yeni yasanın da iptal edilmesi ve yürürlüğünün durdurulması için “ivedi şekilde” AYM’ye başvuracağını bildirdi.

CHP Grup Başkan Vekili Günaydın, “Artık bir soruşturma, kovuşturma, yargı kararı vs süreçlere de gerek yok. Cumhurbaşkanı DDK Başkanı’nı çağırıyor, “şu belediye başkanı hakkında denetim yap” diyor, Başkan bir Kurul üyesini görevlendiriyor, o da gidip “görev başında kalması sakıncalıdır” diyerek seçilmiş belediye başkanını görevden uzaklaştırabiliyor. Her şey jet hızıyla, her şey kanuna uygun ve elbette tümüyle hukuka aykırı” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: DDK, görevden alma, Meclis, Yasa, yetki

OKUMAYA DEVAM EDİN

Wagner isyanı bitmedi: senaryolar ve Türkiye’ye etkileri
CHP vizyonu karşılık bulacak mı?
Trump imzaladı. Deniz bitti bitiyor. Şimdi ne olacak?
  • Kıbrıs ve ötesi: Ankara’nın diplomasi ve demokrasi imtihanı28 Haziran 2025
  • Kılıçdaroğlu: yargı CHP’nin başına geçirse de artık yönetmesi imkânsız28 Haziran 2025
  • İş dünyası AB’ye tepkili. Yalçındağ: Vize meselesi sıktı artık27 Haziran 2025
  • Yeni Ortadoğu’da Türkiye-İsrail başbaşa kaldı: gizli diplomasi zamanı27 Haziran 2025
  • CHP: 30 Haziran’da karar beklenmiyor ve o da AK Parti’ye yarayacak26 Haziran 2025
  • Erdoğan beş yıl sonra yine Trump’la: neden artık daha iyi geçinecektir?26 Haziran 2025
  • Ateşkes sonrası İran: liderlik değişimi olabilir mi?24 Haziran 2025
  • İç cephe kesitleri: Varank Küçükesat pazarında, Altaylı (da) Silivri’de24 Haziran 2025
  • İranlı kadınların hikayesi: direniş hiç durmadı23 Haziran 2025
  • Türkiye ABD’yi neden kınamadı? Perde arkasında neler oluyor?23 Haziran 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP