Siyaset

Almanya’da sağın yükselişi: CDU birinci, AfD ikinci parti

Alman Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Başkanı Merz seçim zaferini kutlarken görülüyor. Almanya seçimleri sağın yükselişine sahne oldu; başlıca nedenleri ekonomik durgunluk ve göçmen politikaları. (Foto: X/Merz)

Almanya’da 23 Şubat seçimleri sağın yükselişine sahne oldu. Çıkış anketlerine göre Hristiyan Demokrat ve Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) partileri 2021 seçimlerine göre oylarını yaklaşık yüzde 5 arttırarak yüzde 29’a yükseldi. Alman milliyetçi sağının temsilcisi olan Almanya İçin Alternatif (AfD) ise oylarını rekor düzeyde, yaklaşık 9 puan arttırarak yüzde 19,5 ile Alman meclisinde ikinci büyük grup oldu. Almanya Sosyaldemokrat Partisi (SPD) ise rekor seviyede, yaklaşık 9 puan kayıp ve yüzde 16,5 oyla üçüncü sırada yer aldı.

Bu sonuçlara göre Olaf Scholz’un başbakanlığıyla iktidarda bulunan Sosyaldemokrat-Yeşiller-Hür Demokrat koalisyon hükümeti Alman parlamentosu Buındestag’taki çoğunluğunu kaybetti.

Scholz, şahsen böyle bir hükümette görev kabul etmeyeceğini açıklasa da kesin olmayan sonuçlara göre CDU lideri Friedrich Merz başkanlığında bir Hristiyan demokrat-sosyal demokrat koalisyonu, “Büyük koalisyon” kurulması ihtimali yüksek. Çünkü CDU/CSU 630 sandalyeli parlamentoda güvenoyu için gerekli 316 sandalyeye ulaşamadı. Diğer partiler gibi CDU da ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla suçlanan Alternatif Partiyle koalisyon kurmayacaklarını açıkladı; en azından şimdilik böyle.

Sağın yükseliş nedenleri

Seçim sonuçları, seçimler öncesi yapılan anket ve tahminleri doğruladı. Seçimlerde sağın yükselişi ile sosyal demokrat ve yeşillerin oy kaybının nedenleri aynı.

Rusya-Ukrayna savaşından beri özellikle enerji krizi ve toplu işten çıkarmalarla kendisini gösteren ekonomik durgunluk, özellikle göç ve göçmen politikaları ile ABD’de Donald Trump’ın başa gelişiyle ciddi çatlaklar gösteren ABD-Avrupa Birliği ilişkileri. Trump’ın Başkan Yardımcısı JD Vance önceki hafta sonu Münih Güvenlik Konferansında “ortak değerleri” sorgulamış Scholz yerine AfD lideri Alice Weidel ile görüşmüştü. Trump’ın ekip arkadaşı Elon Musk’ın AfD’yi desteklemesi Almanya’da tepkiye yol açmış, hatta AfD oylarındaki artışın hız kesmesi buna bağlanmıştı.

Öte yandan Scholz’un da ABD seçimlerinden önce Joe Biden’ın kazanmasından yana olduğunu söylemişti. Belki de bu nedenle sağın yükselişi nedeniyle Alman seçmenlerini ilk kutlayanlardan birisi Trump oldu. Trump sağın yükselişini Scholz hükümetinin “sağduyudan uzak” enerji ve göçmen siyasetine bağladı.

Ankara, genel olarak bir CDU-SPD koalisyonunun Almanya ile Türkiye arasındaki siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilere olumlu yansımasını bekliyor.

YetkinReport

Recent Posts

Askeri Teknolojilerin Sivil Alanda Kullanılması: ASELSAN Örneği

İzmir, Çiğli’de 30 Aralık günü İZBAN istasyonunda treninin gelmesini bekleyen 73 yaşındaki Hamit Öğretim yere…

1 gün ago

Avrupa 2026’da Dünyaya Hâlâ Demokrasi Dersi Verebilir mi?

2026’ya girerken dünyaya baktığımda, içimde tuhaf bir duygu var: Demokrasiden herkes söz ediyor ama kimse…

1 gün ago

2026’da 2025’ten Devraldığımız 6 Ağır, 2 İyi Yük: Sıfırdan Başlamıyoruz

Yeni yılınız kutlu olsun. Hepinize sağlık ve huzur, ülkemize adalet ve esenlikler dileriz. Hem Türkiye…

2 gün ago

2026’da Küresel Çatışma Riskleri ve Türkiye

ABD merkezli Dış İlişkiler Konseyi’nin (Council on Foreign Relations – CFR) yayımladığı 2026’da İzlenmesi Gereken…

2 gün ago

Ersoy’un Tahliyesine Yetmeyen İtirafı ve AK Partide İç Temizlik Talebi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen uyuşturucu operasyonunun kilit ismi, Habertürk’ün görevden alınan Genel Yayın Yönetmeni Mehmet…

3 gün ago

Açık Bırakılmaması Gereken İki Olay: Yalova’daki IŞİD ve Düşürülen İHA

Açık bırakılmaması gereken, yetkililerce yapılan açıklamaların yetersiz kalıp daha çok soru işareti ürettiği iki olay…

4 gün ago