Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri diplomatik heyetleri 27 Şubat’ta İstanbul’da ABD Başkonsolosluğu rezidansında bir araya geldi. (Görüntü: AA)
Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri diplomatik heyetleri 27 Şubat’ta İstanbul’da ABD Başkonsolosluğu rezidansında bir araya geldi.
Her iki ülkenin resmi kaynaklarından yapılan açıklamalara göre görüşme, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi ve elçiliklerle ilgili sorunların çözümü amacıyla düzenlendi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bir gün önce yaptığı açıklamada, “Diplomatlarımız, eski yönetim döneminde biriken sistematik sorunları ele alacak. Bu sorunlar, büyükelçiliklerin çalışmasını engelleyen hususlarla ilgili. Böyle bir görüşme yarın İstanbul’da yapılacak,” ifadelerini kullanmıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, görüşmelerin gündeminde “personel sayıları, vizeler ve diplomatik bankacılık” gibi teknik konuların bulunduğu belirtildi.
Sözcü, “Net olarak belirtmek gerekirse, siyasi veya güvenlik konuları ve Ukrayna gündemde değil” ifadesini kullandı.
Görüşmede Washington ve Moskova’daki büyükelçikler ile New York ve Houston’daki Rus konsolosluklarının ele alınacağı, Rusya’nın Birleşmiş Milletler misyonunun ise gündem dışı bırakıldığı belirtildi.
Reuters’ın haberine göre, Rus heyetine Dışişleri Bakanlığı Kuzey Amerika Departmanı Başkanı Alexander Darchiyev, ABD heyetine ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Sonata Coulter başkanlık etti.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Öncü Keçeli ise yaptığı açıklamada, İstanbul’da “teknik düzeyde bir görüşme” gerçekleştiğini vurgulayarak Türkiye’nin “barış çabalarına, gelecekteki görüşmelere ev sahipliği dahil her türlü desteği sağlamaya hazır” olduğunu belirtti.
İstanbul’daki görüşme, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 12 Şubat’ta gerçekleşen 45 dakikalık telefon görüşmesinin ardından atılan adımların devamı niteliğinde.
Telefon görüşmesinin ardından, 21 Şubat’ta Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da iki ülkenin dışişleri bakanları bir araya gelmişti.
Riyad’daki toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov liderliğindeki heyetler, diplomatik misyonların yeniden tam kapasiteyle faaliyete geçirilmesi ve personel sayılarının artırılması konusunda görüşmeler yapılması kararını almıştı.
Trump’ın görüşmelerin ardından Rusya-Ukrayna savaşını Ukrayna’nın başlattığını öne sürmesi ise uluslararası alanda geniş çaplı tartışmalara yol açmıştı.
Son on yılda, iki ülke karşılıklı olarak çok sayıda diplomatı sınır dışı etmiş ve büyükelçiliklerde yeni personel atamalarını sınırlandırmıştı. Bu durumun sonucu olarak her iki ülkenin diplomatik misyonları minimal personelle çalışmak zorunda kalmıştı.
Kaynaklar: Reuters, Reuters, Associated Press,
Kıbrıs meselesi, onlarca yıldır kavramsal tuzaklara sıkışmış bir diplomasi başlığı olmaktan öteye gidemedi. Kıbrıs’ta “İki…
Alfred Hitchkok, 1962’de François Truffaut ile yaptığı radyo söyleşisinde, “sürpriz” ile “gerilim” arasında nasıl bir…
Hapis tehdidi CHP lideri Özgür Özel’e dek uzandı. Özel ve CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın…
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, 30 Haziran Pazartesi günü Ankara’daydı. Önce Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la…
CHP lideri Özgür Özel partisinin sadece terörsüz değil, terörsüz ve demokratik bir Türkiye istediğini söyledi.…
Bilimsel bilgi kamuya nasıl ulaşır? Yalnızca akademik dergilerle değil; onu sadeleştiren, çoğul seslere alan tanıyan,…