Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

CHP Kurultayının iptali istemi reddedildi, kayyım ihtimali azalıyor

Yazar: YetkinReport / 26 Mart 2025, Çarşamba / Oda: Siyaset

Hükümetin CHP’nin başına kayyım atayabileceği tartışmaları Kılıçdaroğlu’na karşı Özel’in kazandığı 2023 kurultayı ve 6 Nisan’da ilan edilen Olağanüstü Kurultayı iptal çabalarıyla gündeme gelmişti.

Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP’nin 6 Nisan 2025’te Olağanüstü Kurultay toplanması kararının iptali istemini reddetti. CHP lideri Özgür Özel 21 Mart’ta hükümetin kendisinin genel başkan seçildiği 4-5 Kasım 2023 Kurultayın şaibe iddiaları nedeniyle geçersiz sayıp CHP’nin başına kayyım atayacağı duyumları üzerine 6 Nisan’da olağanüstü kurultay ilan etmişti. Bu adım atılmayıp kayyım atansaydı, atanan kişinin 23 Mart’ta CHP önseçimiyle birlikte ilan edilen CHP üyesi olmayanlara da oy verme imkânı tanıyan sandığı iptal ettireceği tahmin ediliyordu.
Bunun üzerine CHP’den ihraç edilen eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile Kurultay delegeleri Levent Çelik ve Hatip Karaaslan Olağanüstü Kurultay yapılması kararının yürürlüğünün durdurulması talebine yönelik ihtiyati tedbir alınması için mahkemeye başvurdu. CHP’nin başına kayyım atanacağı haberleri bunun üzerine yeniden gündem oldu.

Zorlama kayyım ihtimali

O arada CHP 23 Mart sandıklarından 15 milyon oy çıktığını açıkladı; bu CHP üyelerinin kullandığı oyların on katına yakındı.

26 Mart’ta toplanan mahkeme, davacıların iptal başvurularının “yaklaşık ispat” koşullarını yerine getirmediğine hükmetti.
İptal isteminin reddiyle CHP’nin başına kayyım atanma ihtimali ortadan kalkmasa da azaldı. O ihtimal CHP İstanbul İl Kurultayının iptali için açılan dava nedeniyle hala gündemde. CHP’nin 1370 Kurultay delegesinden 196’sı İstanbul’dan geliyor.
Ancak YetkinReport’a bilgi veren hukuk kaynakları, o 196 delegeden kaçının Kemal Kılıçdaroğlu’na, kaçınınsa onun yerine genel başkan seçilen Özgür Özel’e oy verdiğinin ispat edilemeyecek olması nedeniyle öyle bir iptal talebinin de yargıdan dönmesinin daha yüksek ihtimal olduğu görüşünde. Dolayısıyla bu nedenle 6 Nisan’daki Olağanüstü Kurultayın iptal edilebileceği yorumlarının zorlama kaldığı anlaşılıyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

OKUMAYA DEVAM EDİN

Cumhur İttifakı neden Akşener İYİ Parti’nin başında kalsın istiyor?
Kılıçdaroğlu: Altılı Masa adayı ilk turda Cumhurbaşkanı
On puanlık soru: CHP nasıl iktidar olur?
  • Trump’ın Grönland’a Göz Dikmesi, NATO, AB, Çin, Rusya, İsrail ve Türkiye6 Ocak 2026
  • Maduro Operasyonu: Trump’ın Güç Gösterisi ve Küresel Etkileri6 Ocak 2026
  • Ankara’nın Venezuela Sessizliği: Erdoğan ABD Demekten Neden Çekiniyor?5 Ocak 2026
  • Venezuela’dan İran’a: Sadece Petrol Değil Güç. Şayet Değil, Ne Zaman?4 Ocak 2026
  • ABD Venezuela Başkanını Kaçırdı, Ülkeye El Koydu. Darbe 3.0: İşgal3 Ocak 2026
  • Askeri Teknolojilerin Sivil Alanda Kullanılması: ASELSAN Örneği2 Ocak 2026
  • Avrupa 2026’da Dünyaya Hâlâ Demokrasi Dersi Verebilir mi?2 Ocak 2026
  • 2026’da 2025’ten Devraldığımız 6 Ağır, 2 İyi Yük: Sıfırdan Başlamıyoruz1 Ocak 2026
  • 2026’da Küresel Çatışma Riskleri ve Türkiye1 Ocak 2026
  • Ersoy’un Tahliyesine Yetmeyen İtirafı ve AK Partide İç Temizlik Talebi31 Aralık 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP