Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Fransa’nın Yeni Başbakanı Yoğun Protestolar Altında Göreve Başladı

Yazar: YetkinReport / 11 Eylül 2025, Perşembe / Oda: Siyaset

Önceki görevinde Savunma Bakanı olan Lecornu, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile bir NATO toplantısında (Foto: Ekran görüntüsü)

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, en yakın destekçileri arasında yeralan ve  2017’den bu yana tüm kabinelerde görev yapmış tek bakan olan Savunma Bakanı Sébastien Lecornu’yu Başbakan olarak atadı. Lecornu Yarı-Başkanlık sistemiyle yönetilen Fransa’nın son bir yıl içindeki üçüncü Başbakanı oldu.

Macron’un muhalefetin de desteğini alabilecek bir Başbakan yerine yine kendisine yakın bir ismi atamış olması  cumhurbaşkanının inatçılığının ve iktidarı paylaşmayı reddetmesinin bir işareti olarak görülüyor.

Nitekim bu atamanın da  öfke, hayal kırıklığına yol açması ve hükümete duyulan güvensizlik  nedeniyle Fransa yaygın sokak gösterilerine  sahne oldu. İçişleri Bakanlığın verilerine göre, ülke genelinde 175.000 kişin katıldığı toplam 550 gösteri, 262’i “blokaj” olan 800’den fazla protesto eylemi kaydedildi. Bu protesto eylemleri ve gösteriler Bloquons Tout (Her Şeyi Engelleyelim) adı verilen, resmi liderleri ve merkezi bir yapısı olmayan hareket tarafından gerçekleştirildi. Önceki yıllara damga vuran Sarı Yelekliler hareketinden pek çok ismin bu harekete de destek verdiği belirtiliyor.

Bu tür protesto eylemleri Arap Baharı eylemlerinden bu yana Fransızcada kullanılmaya başlanan dégagisme” kavramı çerçevesinde değerlendiriliyor.  Dégagisme iktidarı elinde tutan  kişiyi, güce başvurarak veya vurmadan, onun yerine bir aday  da önermeden iktidardan uzaklaştırmayı hedefleyen eylemleri tanımlamak için kullanılıyor.

Lecornu’nun ’nun selefi Bayrou da görevde yalnızca dokuz ay kalabilmişti. Fransa’da 2022 seçimlerini sol partilerin kazanmasına rağmen Başbakan atamalarında merkez ve sağ eğilimli siyasetçileri seçen Macron Lecornu’yu Başbakan olarak atayarak bu tavrını sürdürdü.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Başbakan, Fransa, Herşeyi Engelleyelim, Lecornu

OKUMAYA DEVAM EDİN

Yeni Dünyada Türkiye’nin dış politikası nasıl olmalı?
NATO Ankara Zirvesi: Askeri harcamalar, Ukrayna ve Türkiye’nin rolü
MI6 Şefi İstanbul’u Seviyor da Ajan Devşirme Çağrısı Ne kadar Hukuki?
  • AB’nin Yeni Göç ve İltica Paktı İspanya’da İlk Sınavında3 Ağustos 2026
  • Sinem Dedetaş da “Kuyu tipinde”: tutuksuz yargılama korkusunun ötesinde2 Ağustos 2026
  • Futbol Küreselleşirken Şampiyonluk Coğrafyası Neden Değişmiyor?2 Ağustos 2026
  • Filenin Sultanları Kazandı. Peki Ya Kaybetseydiler?2 Ağustos 2026
  • İspanya’ya Fas Göçü Altındaki ABD-İsrail Tezgâhı Kuşkusu1 Ağustos 2026
  • Kerkük’te Yüzde 15 Hisse, Türkiye İçin Yüzde 100 Stratejik Fırsat Olabilecek mi?1 Ağustos 2026
  • Fas’tan İspanya’ya göçmen akını: Dip Dalga Akdeniz’in Batısını Vurdu31 Temmuz 2026
  • “Yeni”nin cazibesi ve Yeni Parti programı31 Temmuz 2026
  • Ankara’da büyük kırılma yaklaşırken öncü sarsıntılar devam ediyor31 Temmuz 2026
  • CHP’li Belediyelere Yönelik Operasyonlar Devam Ediyor:Erdal Beşikçioğlu’na da Gözaltı30 Temmuz 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP