Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Brezilya’nın Önceki Cumhurbaşkanı Bolsonaro 27 Yıla Mahkûm Edildi

Yazar: YetkinReport / 12 Eylül 2025, Cuma / Oda: Siyaset

 

Trump’ın Bolsonaro’ya olan desteğini Brezilya’ya yeni yaptırımlarla sürdürmesi bekleniyor. Foto: Wikimedia

Brezilya Yüksek Mahkemesi önceki Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’yu, Yüksek Mahkeme’yi feshederek seçim sonuçlarının geçersiz kılınması, orduya geniş yetkiler vererek olağanüstü hâl ilan etmesi ve seçilmiş cumhurbaşkanına yönelik suikast girişimi dahil olmak üzere, 2022 Brezilya seçimlerine müdahale amacıyla tasarlanmış darbe girişimini yönetmekten suçlu buldu.

Bolsonaro’nun mahkumiyeti, kendisi ve yakın çevresinin, aylarca seçmenlerin Brezilya seçim sistemine olan güvenini sarsmaya çalıştığı ve ardından 2022 seçimlerini kıl payı kaybettikten sonra iktidarda kalmanın yollarını aradığını gösteren çok sayıda kanıta dayanıyordu.

4’e karşı 1 oyla alınan kararla Bolsonaro’nun yanısıra, aralarında başkan yardımcısı, savunma bakanı, deniz kuvvetleri kuvvetleri komutanının da bulunduğu yedi kişi darbe komplosuna katılmaktan suçlu bulundu.

27 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan 70 yaşındaki Bolsonaro’nun cezasını ev hapsinde çekmesi sözkonusu olabilir.

Bolsonaro’nun Müttefiki Trump

Bolsonaro’nun öndegelen uluslararası destekçisiyse ABD Başkanı Trump. Bolsonaro’nun oğullarından birinin, aylarca Beyaz Saray’a babasının hapis cezasından kurtulması için lobi yapmasının ardından Temmuz ayında Trump devreye girmişti.

Yargıç Moraes.

Trump yönetimi Brezilya’dan yapılan ithalata yüzde 50 gümrük vergisi uygulamaya başlamasının yanısıra, Bolsonaro davasının yargıcı Alexandre de Moraes’e, genellikle insan hakları ihlalleri yapan kişilere uygulanan, ABD’nin elindeki en sert yaptırımlardan bazılarını uyguladı.

Oyunu kullanırken Yargıç Moraes, kanıtların Brezilya’nın, “seçimleri kaybetmeyi bilmeyen bir siyasi grubun” eylemleri nedeniyle, yirmi yıldan fazla bir süre boyunca yaşadığı diktatörlüğe tehlikeli bir şekilde geri dönmek üzere olduğunu gösterdiğini vurgulamıştı.

Trump yönetimi, Trump gibi Bolsonaro’yu da muhafazakâr sesleri susturmaya yönelik küresel bir girişimin kurbanları olarak gösteriyor. Eski bir asker olan ve uzun süre milletvekili olarak görev yapan Bolsonaro, 2018 yılında, Brezilya’da seçmenlerin yolsuzluklar ve suçla mücadeledeki yetersizliklere karşı duyduğu tepki sayesinde cumhurbaşkanı seçilmişti. Bolsanaro’nun mahkumiyetinin ardından Brezilya’ya yönelik ABD yaptırımlarının artması bekleniyor.

Bolsonarismo

Dünyanın 4. büyük demokrasisi olan Brezilya’da kamuoyu yoklamaları Brezilya halkının beşte ikisinin Bolsonaro’nun yargılanmasını haksız bulduğunu gösteriyor.

Bolsonaro’nun taraftarlarınca benimsenen görüş ve yaklaşımlarını tanımlamak için kullanılan Bolsonarismo kavramıysa akademik araştırmaların konusu olmayı sürdürüyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Alexandre de Moraes, brezilya, jair bolsonaro, Trump

OKUMAYA DEVAM EDİN

Erdoğan may long for Biden days: Trump’s cabinet of horrors
Londra’da bir seçim günü: Heyecan ve endişe
Sıcak bir yaz önümüzde, haberler iyi değil
  • Ankara NATO Zirvesi: Güvenlik Vardı, Peki Barış?9 Temmuz 2026
  • İmamoğlu ‘Savunma hakkım engelleniyor’ dedi, hâkim dışarı çıkarttı8 Temmuz 2026
  • Erdoğan Trump’ın, Trump Avrupa’nın sözünü tutmasını bekliyor8 Temmuz 2026
  • İkinci Soğuk Savaşın NATO’su Ankara Zirvesinde kuruluyor: 3.0 o demek7 Temmuz 2026
  • NATO’nun Türkiye üzerinden Orta Doğu açılımı ve Trump’ın iki görüşmesi6 Temmuz 2026
  • 2026 Dünya Futbol Kupasına farklı bir bakış5 Temmuz 2026
  • Modern Seyyahların Piri Bir Çizgi Roman Kahramanı: Corto Maltese5 Temmuz 2026
  • ABD 250 yaşında: hâlâ güçlü ama artık her dediği olmuyor4 Temmuz 2026
  • Latin Amerika Trump’ın izinden sağa kayıyor4 Temmuz 2026
  • NATO’da AB ile savunma sanayi ortaklığı ararken otomotiv de tehlikede3 Temmuz 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP