Categories: Siyaset

Öcalan da “Yeni Aşama” Dedi: Sonraki Hedef Anayasa

 

Çankaya Yılmaz Güney Sahnesi’nde düzenlenen toplantıya  2025 Temmuz ayında İmralı Cezaevinden tahliye edilen  Veysi Aktaş da katıldı. Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın yaptıkları konuşmaların ardından, Öcalan’ın mesajının Türkçesi Pervin Buldan, Kürtçesi ise Veysi Aktaş tarafından okundu. (Foto: demparti.org.tr)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 25 Şubat’ta TBMM Komisyon raporuyla birlikte Terörsüz Türkiye sürecinin yeni bir aşamaya geldiğini söylemişti. PKK’nın silah bırakma sürecini tamamlamasıyla Meclis de yasal sürecini tamamlayacaktı.

Geçen yıl MHP lideri Devlet Bahçeli’nin talebi üzerine örgütüne kendini feshetmesi ve silah bırakma çağrısı yapan PKK lideri Abdullah Öcalan da 27 Şubat çağrısının birinci yılında, bugün yayınlanan mesajında yeni bir aşamaya gelindiğini söyledi.

DEM Partinin düzenlediği basın toplantısında, bir süre önce Öcalan’ın yanından, İmralı Cezaevinden tahliye edilen Veysi Aktaş tarafından Kürtçe, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan tarafından da Türkçe okunan (ve tamamını bu bağlantıdan okuyabileceğiniz) mesajında, Öcalan örgütün silah bırakma gereğini vurgulamadı ama “şiddete dayalı siyasetin son bulmasından” söz ederek, böylelikle “Demokratik Cumhuryetin” kuruluşu anlamını yüklediği “Pozitif barışa” geçilebileceğini söyledi.

Kürtsüz Türk, Türksüz Kürt

Bir DEM Parti kaynağı bu sözleri Öcalan’ın “Kürtsüz Türk, Türksüz Kürt olmaz” demesi ve Cumhuriyetin kuruluşundaki anlayıştan bahsetmesiyle birlikte ele alarak “silahların bırakılmasının Cumhuriyetle  barışmak” olarak yorumluyor.

Öcalan’ın (Siyaset kulisindeki iddialara  göre DEM’in yerine kurulması planlanan partiye de adını verecek) “Demokratik Cumhuriyet” kavramını DEM Partinin vurgulayageldiği “Eşit vatandaşlık” kavramı yerine “Anayasal vatandaşlık” kavramıyla bağlantıladığı görülüyor. Öcalan’a göre;

– “Vatandaşlık ilişkisi, millete aidiyet üzerinden değil, devlete bağ esas alınarak kurulmalıdır. Dininde, milliyetinde ve düşüncesinde özgür olmayı temel alan bir özgür yurttaşlığı esas alıyoruz. Din ve dil empoze edilmediği gibi, milliyet de empoze edilmemelidir.”

Bu taleplerse, Anayasanın 42, 66 ve 127’inci maddeleriyle ilgili.

Oysa TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Erdoğan’a, Bahçeli’ye, Özel’e dek siyasi liderler Terörsüz Türkiye sürecinin Anayasa değişikliğine gitmeden tamamlanacağını vurguluyor.

Öcalan ve Yeni Anayasa

Bu durumu hatırlattığım, ismini saklı tuttuğum DEM yetkilisi ise, zaten Öcalan’ın “bir sonraki aşamada hedeflenmesi gerekenlerden” söz ettiği yorumunu yaptı.

Yani Öcalan, kurduğu PKK örgütünün silah bırakacağından, kendini feshedeceğinden, entegrasyon ve infaz yasalarının çıkacağından o kadar emin ki, bir sonraki hedefte Anayasa’nın değişmesi gerektiğinden söz edip bunun ilkelerini belirtiyor.

Tabii Erdoğan’ın ve Bahçeli’nin amaçladığı Anayasa değişikliği ile Öcalan’ın amaçladığı Anayasa değişikliği aynı değil.

Belki de Öcalan burada bir fırsat penceresi görüyor ve Anayasa değişecekse, benim taleplerimi de dikkate alırsanız, desteklemem mümkün diyor.

Ama bunları tartışmak için henüz erken. Bayramdan sonra Komisyon raporu Meclis Genel Kuruluna bir insin, silahların bırakılmaya başladığı, dağdan inişlerin başladığı açıklansın, asıl hararetli tartışmalar o zaman başlayacak.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Küresel Satrançta Az Konuşulan Yeni Cephe: Pakistan–Afganistan

Bazen dünya tarihini değiştiren gelişmeler manşetlere büyük harflerle girmez. Sessiz başlar, kenarda kalır, ama etkisi…

8 saat ago

Özel, şimdi de Gürlek’in daha önce aldığı evin taksitlerini açıkladı

CHP lideri Özgür Özel, Adalet Bakanı Akın Gürlek’in dün sadece 4 gayrimenkulü olduğunu açıklayıp kendisini…

9 saat ago

Türkiye Kendi Üzerinden Askeri Malzeme Ticaretini Sıkılaştırıyor

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMD) 18 Mart’ta yayınladığı bildiriyle son iki gündür sosyal medya ve siyaset…

22 saat ago

İlber Ortaylı, İran Savaşı Konuşunda Ne Düşünüyordu?

İlber Ortaylı "Hocayı" 16 Mart 2026 günü uğurladık. O’na “Türkiye’nin Hocası” unvanı yakıştırılıyor. Çok yerinde…

1 gün ago

Gürlek “Belgeler sahte” dedi. Özel Israrlı: “Girip Bakalım”

Adalet Bakanı Akın Gürlek, 17 Mart’ta CHP lideri Özgür Özel’in mal varlığı hakkındaki açıklamalarına 18…

1 gün ago

İlk Üst Düzey İstifa: Trump İran Savaşına İsrail Baskısıyla Girdi

ABD’nin Ulusal Terörle Mücadele Merkezi (NCTC) Direktörü Joseph Kent, 17 Mart’ta Başkan Donald Trump’ın İsrail…

2 gün ago