Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Üsküdar’daki AK Parti planı CHP-Yeni Parti ortak kararıyla bozuldu

Yazar: YetkinReport / 05 Eylül 2026, Cumartesi / Oda: Siyaset

Sinem Dedetaş’ın tutuklanmasıyla boşalan Üsküdar Belediye Başkanvekilliği için bugün (5 Eylül) yapılması öngörülen seçim, CHP ve Yeni Parti gruplarının oylamaya katılmaması nedeniyle çoğunluk sağlanamayınca yapılamadı. Seçim 8 Eylül’e ertelendi.

Belediye Meclisi toplantısına AK Parti-MHP Cumhur İttifakı’na dahil 21 ve 1 CHP’li üye katılsa da bir oy farkıyla salt çoğunluk sağlanamadığı için seçim yapılamadı.

Daha önce, 5 Ağustos’ta yapılan seçimi CHP adayı Sibel Tan Çetinkaya kazanmış, ama AK Parti’nin itirazıyla alınan yargı kararı üzerine İstanbul Valiliği 2 Eylül’de seçimin 5 Eylül’de tekrarını istemişti.

Ertesi gün Belediye Meclisi’nin CHP’den seçilmiş olan ve 5 Eylül’de oy kullanacak 2 üyesi, yeni bir İBB soruşturmasında gözaltına alınmış, Yeni Parti lideri Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hitaben “Sandıkta kaybettiği” seçimi bu yolla almaya çalışmakla suçlamasına rağmen ilerleyen saatlerde, Belediye Meclisi’nin 4 CHP’li üyesi AK Parti’ye transfer edilmişti.

İlk Ortak Karar Örneği

Daha önce, 17 Ağustos’ta İzmir’in Menderes ilçesinde yapılan belediye başkanvekilliği seçimine CHP’li üyelerin katılmaması üzerine, 2024 seçimlerinde CHP’nin elinde olan Meclis çoğunluğu Yeni Parti’den AK Parti’ye geçmişti. Üsküdar seçiminde de CHP’li üyeler seçime katılmazsa, Dedetaş ile 30 yıl sonra yeniden CHP’nin kazandığı Üsküdar Belediyesi, gözaltılar ve transferlerle AK Parti’ye geçecekti.

Ancak bu kez düşünülen olmadı. Bir gün önce Üsküdar’a giden CHP Sözcüsü Müslüm Sarı, Yeni Parti grubuyla ortak karar alarak toplantıya katılmadıklarını söyledi. Sarı bu kararı “gözaltındaki üyelerinin oy hakkını korumak” amacıyla aldıklarını söyledi.

Öte yandan, yargının mutlak butlan kararı ardından yolların ayrılmasından bu yana CHP, Yeni Parti ile ilk kez önemli bir konuda ortak karar aldı.

Üsküdar Neden Önemli?

Özel yönetimdeyken CHP’nin kazandığı Üsküdar’ın önemi AK Parti için de Cumhurbaşkanı Erdoğan için de ayrı.

Erdoğan ve ailesinin evleri orada. Üsküdar öteden beri muhafazakâr elitin, ayrıca İslâmi cemaatlerin etkili olduğu bir ilçe.

Öyle anlaşılıyor ki, İstanbul’un geneli gibi, Üsküdar’da da AK Parti önümüzdeki seçimlere belediye imkânları elinde girmek istiyor.

Şimdi gözler 8 Eylül’deki toplantıda seçim yapılıp yapılamayacağı ve nasıl sonuçlanacağı üzerinde.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: belediye meclisi, CHP-Yeni Parti, Sinem Dedetaş, Üsküdar

OKUMAYA DEVAM EDİN

YÖK’ün yeni projesi: Akademik hareketlilik mi, sürgün mü?
Erzurum’da İmamoğlu’nu dinleyenlere saldırı: polis seyretti
Savunmasız kalan Suriye, İsrail saldırısı altında. Türkiye ne yapıyor?
  • Fon Krizi: Kimler bu Cumhurbaşkanının “hiç ummadığı kişiler”?5 Kasım 2026
  • BM Genel Sekreterliği Adayı Büyükelçi Sinirlioğlu’nun Vizyonu5 Kasım 2026
  • ABD seçimleri: Trump fena kaybetti. Türkiye nasıl etkilenir?4 Kasım 2026
  • Gürlek: Üst bürokrasiye sızılmış. Kimse makamına güvenmesin.3 Kasım 2026
  • Fon krizi üzerine sosyal medyada dolaşan demirden leblebi gibi sorular3 Kasım 2026
  • Volkswagen’in Türkiye’ye dönüş işareti Made-in-Europe umudu olabilir mi?2 Kasım 2026
  • Sinirlioğlu’nun BM Genel Sekreterlik rakibi kuzu kılığında kurt mu?2 Kasım 2026
  • Aslan sosyal demokratların Sarıgüller açmazı. Bu da mı ders olmayacak?1 Kasım 2026
  • Savunma sanayi ölçüsü ihracatla sınırlanamaz, milli güvenlik konusudur1 Kasım 2026
  • Türkiye-Azerbaycan: krize mi, yeni bir çözüme mi? Gerçekte neler oluyor?30 Ekim 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP