Malatya’da ortaya çıkan gri pasaport skandalı başka illere de sıçrarken Almanya, insan kaçakçılığında adı geçen Ersin Kilit isimli şahıs hakkında soruşturma başlattı. Olayın detayları, ülkede pek çok belediyeye yayılan bir insan kaçakçılığı ağına işaret ediyor.
Yeşilyurt Belediyesi’nin organizasyonu ile “gri pasaport” olarak da bilinen hizmet pasaportlarıı kullanan 43 kişinin Almanya’ya “çevre eğiti” gerekçesiyle gittiği ortaya çıkmış, ancak bu şahısların dönmediği ortaya çıkmış, bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, yerel yönetimlerin gri pasaport yetkisini elinden almıştı.
Vaka derinleştikçe gri pasaport uygulamasının bir tür insan kaçakçılığı şebekesince kullanıldığı iddiası ortaya atıldı.
Başka illerden belgeler
Habertürk yazarı Sevilay Yılman, elindeki belgelere dayandırdığı haberinde Tokat’ın Erbaa, Van’ın Tuşba, Elazığ’ın Arıca ve Üçocak ve Bursa’nın Yıldırım belediyelerinde “yüzlerce insanın” benzer yöntemler kullanarak vize gerektirmeyen gri pasaportla Avrupa’ya gittiğini öne sürdü.
Yılman’ın haberinini bir bölümü şöyle:
“Kaynaklarım, ‘Çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek’ başlığı adı altında hayata geçirilen bu skandal organizasyonun boyutlarının sanılandan ya da bilinenden çok daha fazla olduğunu ve bu yolla da bugüne kadar 1000’in üzerinde insanın yurt dışına çıkarıldığını öne sürüyor. Bir yetkili, ‘İçişleri Bakanlığı soruşturmayı sürdürürken, kazdıkça olayın vahametini görüyor ve incelemeyi derinleştirecek’ diyor.”
Gaziantep belediyesi reddetti
Öte yandan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, sosyal medya çıkan iddialar üzerine bir açıklama yaptı. Belediye, geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle zaten tüm yurtdışı seyahatlerinin iptal edildiğini, daha önceki yıllarda da görevli olarak yurtdışına gidip dönmeyen kimse olmadığını söyledi.
Kaçanlar anlattı: Pazarlıkla 6 bin avro
Artı Gerçek’ten Remzi Budancır, Almanya’dan dönmeyen iki kişinin ifadelerini aktardı. Habere göre kendisinin 6 bin avro verdiğini anlatan bir genç, “Otobüsle 2020 yılının ilk aylarında Bingöl’den yola çıktık. Bizimle birlikte bizi götüren kişiler de vardı. Bize çıkarılan gri pasaportları dağıttılar. Yolculuğumuz otobüsle Bingöl’den Erzurum üzeri Karadeniz, oradan da İstanbul’dan devam etti. Türkiye’den çıkışımız gezi halinde bir hafta sürdü. Bu süre zarfında hiçbir sorun yaşamadık” dedi.
Olayın bizzat tanığı olan genç, habere göre ““Bize HES kodları alınmıştı. Covid testlerini ise 500 TL’ye yaptırdık. Onlar da bizdeydi. Türkiye’den çıkarken sınırda bir polis çok soru sordu bana. Nereye gidiyorsunuz, neden gidiyorsunuz gibi. Tabii bize ne söyleyeceğimiz ezberletilmişti. İşte ‘Almanya’ya Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi kapsamında gidiyoruz. 10 gün eğitim göreceğiz. Gideceğimiz şirket Mega Kilit. Sahibi Ersin Kilit…’ gibi cevaplar verdim” diye konuştu. Tanık, Macaristan’da sınır görevlilerine rüşvet verdiklerini de söyledi.
Artı Gerçek’e konuşan ikinci kişi de çeşitli illerden kendilerine katılanlar olduğunu anlattı.
Almanya soruşturma başlattı
Skandalın Ordu’ya da sıçradığını yazan Sözcü gazetesi ise, Ersin Kilit isimli şahıs ve ona ait Almanya merkezli Mega Kilit şirketi hakkında Hannover Savcılığı’nın soruşturma başlattığını yazdı. Ali Gülen imzalı habere göre Aşağı Saksonya ve Bavyera eyaletlerinde de konu meclis gündemine taşındı.
Muhalefet açıklama istedi
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, geçtiğmiz hafta partisinin grup toplantısında koruyla ilgili olarak “Sayın Erdoğan’ın kadroları, Sayın Erdoğan’ın yönettiği Türkiye’den, ardına bakmadan kaçıyor. Zamanında Sovyetler’den kaçan devlet görevlileri gibi… İşte size, Sayın Erdoğan’ın Türkiye’yi düşürdüğü durum“ demişti.
CHP Bursa Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Erkan Aydın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan yurtdışına personel gönderen belediyeler ve belediye personeli gibi gösterilerek yurtdışına kaçırılan kişi sayısını açıklamasını istedi.
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan da konunun Van-Tuşba boyutuyla ilgili detaylı bir soru önergesi sundu.