Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

AYM HDP’nin kapatma davasının ertelenmesi talebini reddetti

Yazar: YetkinReport / 25 Ocak 2023, Çarşamba / Oda: Siyaset

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) görülen kapatma davası ile ilgili yargı sürecinin seçimlerden sonraya ertelenmesi talebinini inceleyen AYM, talebi oy birliği ile reddetti.

HDP, partileriyle ilgili AYM’de süren kapatma davası ile ilgili işlemlerin 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerinin sonrasına bırakılması talebiyle AYM’ye başvurmuştu.

26 Ocak’ta yapılan duruşmada AYM üyeleri oy birliğiyle HDP’nin talebini reddetti.

25 Ocak’ta yüksek mahkemeye görüşünü bildiren AYM raportörü, HDP’nin bu talebinin reddedilmesini istemişti.

Kapatma davası

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin 17 Mart 2021 tarihinde HDP ile ilgili kapatma davası açmıştı.

Dava kapsamında AYM, 5 Ocak’ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine partinin Hazine yardımı aldığı hesaplarına bloke konulmasına karar vermiş, partiye bununla ilgili bir aylık savunma süresi vermişti.

Bu sırada AYM’ye başvuran HDP, davada tüm yargılama faaliyetlerinin Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri sonrası bir tarihe ertelenmesini, savunma hazırlanması için de ek süre verilmesini talep etmişti.

26 Ocak’ta talepleri karara bağlayan AYM, ertelenme istemini reddederken tedbire ilişkin savunmanın yapılması için 15 gün ek süre verilmesine, 14 Mart Salı günü partinin esasa ilişkin savunmasını yapmasına kararı verdi.

Kapatma davası ise sürüyor. HDP yetkililerinin sözlü savunmasının ardından AYM raportörü kapatma davası ile ilgili esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Ardından dava ile ilgili bir gün belirlenecek ve kapatma istemi görüşülecek.

AYM’nin erteleme kararını iptali ile HDP’nin parti olarak seçime girmesinin önünde bir engel olabilir. Eğer kapatma kararı seçim öncesi çıkarsa HDP adaylarını ittifak listesi ile gösterme seçeneği doğuyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: AYM, HDP, kapatma davası, raportör

OKUMAYA DEVAM EDİN

Seçim ve dezenformasyon: Montajlı videolar seçmenlerin fikrini değiştirdi mi?
Suriye notları: Normalleşme süreci, Suriyeliler, ABD
Filistin BM’de Kazanıyor Ama İsrail Son Karış Toprağına da Göz Dikti
  • Aktaş davasında örgüt suçlaması çöktü, belediye başkanlarına ceza yağdı24 Ağustos 2026
  • Ukrayna Büyükelçisi: Karadeniz’de savaş var, gemi sahipleri dikkate almalı24 Ağustos 2026
  • Barış Sürecinin Dört Adamı ve Sürecin En Büyük Kırılganlığı24 Ağustos 2026
  • Türkiye’nin İsrail’e Karşı Caydırıcılığı Sınanmak İsteniyor22 Ağustos 2026
  • Ali Nesin: matematiğe âşık oldu, şimdi gençlere sevdiriyor22 Ağustos 2026
  • Ankara’dan İsrail’e iki mesaj: Oyuna gelmeyiz, izin vermeyiz20 Ağustos 2026
  • Demokrasi yolu Silivri değil, İmralı’dan mı geçer? Öcalan neyi amaçlıyor?20 Ağustos 2026
  • Kuzey Buz Denizi Yeni Süveyş Olabilir mi?20 Ağustos 2026
  • İsrail, Suriye’yi vurmadan önce Türk heyeti oradaydı; gerilim yüksek19 Ağustos 2026
  • Dalgalandım da duruldum: Türkiye, Yunanistan’ı Deniz Parkı’yla yanıtladı19 Ağustos 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP