Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin termik santral için kömür sahasını genişletmek üzere başlattığı ağaç kesimi, tüm protestolara rağmen devam ediyor.
Ağaç kesimi ve protestolar ikinci haftasına girerken TBMM Genel Kurulu, 8 Ağustos’ta Akbelen Ormanı’nda Limak ve IC İçtaş iştiraki olan YK Enerji’nin ağaç kesimi ile ilgili genel görüşme yapılması için CHP’nin verdiği önergeyi görüşmek için olağanüstü toplanıyor.
Meclis’te yeter sayısının sağlanması ve salt çoğunluğun oy vermesi halinde bir hafta içerisinde genel görüşme için gün belirlenecek.
Erdoğan: Kömürden vazgeçmeyeceğiz
Yapılacak oylamadan bir gün önce toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akbelen’deki ağaç kesimine karşı çıkılmasını provokasyon olarak değerlendirerek “bu çevreci görünümlü marjinallere aldırmıyor, sadece işimize bakıyoruz,” dedi.
Erdoğan, açıklamasında, kömür santrallerinin önemini vurgulayarak, “kömür santralleri bilhassa Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan krizle birlikte Avrupa ülkelerinin tekrar en önemli enerji kaynağı haline geldi. Almanya ve Fransa başta olmak üzere hiçbir yerde elektrik üretimi için kömür üretimi artışı sorun teşkil etmezken, ülkemizde yürütülen kampanyaları ağaç sevgisi ve çevre hassasiyetiyle izah edemeyeceğimiz bir gerçektir,” ifadelerini kullandı.
Akbelen’de kesim yapan santralin Güney Ege’de kullanılan elektriğin neredeyse 3’te ikisini ürettiğini belirten Erdoğan, santralin Türkiye ekonomisine 1 milyar katkı sağladığını, “özelleştirme sonrası verimi yüzde elli artan termik santralin bir milli değer konumunda” olduğunu belirtti.
Erdoğan, “santralin mevcut kömür kaynağı tükenme noktasına geldiği için yeni kömür havzalarıyla üretime devam etmesi gerekiyordu,” dedi.
Türkiye kömürle üretilen elektrikte birinci
Bağımsız enerji araştırma kuruluşu Ember’in verilerine göre Türkiye’nin ilk altı ayındaki elektrik üretimi 2018’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak Haziran ayında Avrupa’da kömürden en fazla elektrik üreten ülke oldu.
Türkiye, yılın ilk altı ayında kömür tüketiminde ilk defa Polonya’yı geçerek Almanya’nın arkasından ikinci oldu. Türkiye’nin kömürle elektrik üretiminden kaynaklanan karbon emisyonu da 44 milyon ton karbondioksit ve eşdeğer gaza ulaştı. Türkiye’nin ardından gelen Polonya’nın karbon emisyonu ise 39 milyon ton.
YetkinReport’tan Filiz Pehlivan’ın yazısında ayrıntılarıyla ele aldığı gibi, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’e sunduğu ilk Ulusal Katkı Beyanı’nda verilen baz senaryosuna göre 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının 1175 Milyon ton CO₂ olabileceği öngörülmüşken, şimdi bu değerin 695 Milyon ton CO₂e’ne ulaşacağı, böylece Türkiye’nin ilk UKB’nda verilen senaryosuna kıyasla 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarında yüzde 41 oranında azaltım taahhüt ediliyor.
2030 yılına ulaştığımızda 2020’ye kıyasla, yaklaşık yüzde 49’luk (467’den 695’e) emisyon artışı bekleniyor ve Türkiye emisyonlarını en geç 2038 yılında zirveye çıkarmayı hedefliyor.
Türkiye’nin sera gazı emisyonları 2000-2021 yılları arasında, covid-19 salgını nedeniyle dünya çapında düşüş yaşanan dönemi de içerdiği halde, yüzde 124 oranında artış gösterdi.
Tema Vakfı’nın 2023 Ekosiyaset Belgesine göre, Ormanlık alanda madencilik, ulaşım, enerji, turizm, haberleşme atık yönetimi gibi çok sayıda ormancılık dışı kullanım ve tesislerin yapımı için sadece 2012-2021 yılları arasında toplam alanı 383.036 hektar olan 51.298 adet izin verildi.