Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Erdoğan’ın Yeniden Refah asabiyeti: “Rüya, kendine gel!”

Yazar: Murat Yetkin / 27 Şubat 2024, Salı / Oda: Siyaset

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan AK Parti’ye umduğu Yeniden Refah desteğini bulamamış olmaktan rahatsızlığını, bunu soran gazetciden çıkardı. Erdoğan A Haber muhabiri Rüya Akkuş’un sorusuna cevaben şaka yollu da olsa azarlamak üzereyken AK Parti üst kadrolarının yüz ifadeleri çok şey anlatıyordu. Ön sıra, soldan sağa: Parti Sözcüsü Ömer Çelik, TBMM Grup Başkanı Efkan Ala, Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı. (Foto: AK Parti)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 26 Şubat’ta 70 yaşına erdiği gün AK Parti il seçim başkanlarıyla toplanmıştı. Çıkışında A Haber muhabiri Rüya Akkuş, yeniden Refah Partisinin durumunu sordu.

Erdoğan, az önceki toplantıda üstü kapalı olarak, isim vermeden söylediklerini karşısında gazetecileri bulunca çok daha net ifade etti:

  • “Yeniden Refah’ın tavrını sizler de biliyorsunuz. Birçok yerde Cumhur İttifakı ile hareketi söz konusu değil. Milletvekili seçimlerindeki durumdan şu anda adeta kopmuş vaziyette. Yeniden Refah olarak ya bizden ayrılmış olanlar veya bize karşı tavır içinde olanları aday çıkardılar. Onlarla yollarını devam ettiriyorlar”

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan’ın bu sözleriyle 31 Mart seçimlerinde aday gösterilmedikleri için istifa edip Yeniden Refah adayı olan eski yol arkadaşlarını kast ettiği açıktı. Biraz önce konferans salonunda isim vermeden şunları söylemişti:

  • “Yolunu ayırıp başka partiye gidenlerin yeri artık oradır. Ben seçimi kazanırsam yine AK Parti’de olacağım diyen sirk cambazlarına pirim vermeyin. (…) Korsan siyaset yapmaya kalkana da eyvallah etmeyiz.”

Asabiyetini gazeteciden çıkardı

Aslında Erdoğan’ın sevdiği muhabirler arasında olan, hatta daha birkaç ay önce BM Genel Kurulu için ABD’de bulunduğu sırada “N’aber kız?” diye takıldığı Rüya Akkuş da -doğal olarak önceki ve sonraki sözleri zihninde birleştirerek “Kürsüde sirk cambazları dediniz” diye sorusunu devam ettirdi.

Bilemeyiz, belki de Erdoğan’ın Yeniden Refah’a daha güçlü yüklenmesini sağlamayı, belki AK Parti’nin yayın organı gibi çalışan A Haber’deki yöneticileri gözünde daha öne çıkmayı düşünüyordu; günahını almayalım. Ama Erdoğan için bu kadarı fazlaydı. Tutup muhalif gazeteciler gibi kendisini Yeniden Refah’la mı bir tutuyorlardı? Asabiyetini gazeteciden çıkardı: “Ben onların adını anmadım. Rüya, kendine gel!”

Kendi başına çok şey anlatan bu asabiyet Yeniden Refah’la pazarlıklar sırasında başlamıştı. Ancak Efkan Ala ve Ali İhsan Yavuz tarafından yürütülen görüşmelerin kesilmesi ardından Yeniden Refah lideri Fatih Erbakan’ın aday listelerinin YSK’ya verilmesine saatler kala YetkinReport’a hangi il ve ilçe adaylıklarını alamadıkları için görüşmeyi kestiklerini söylemesi asabiyeti arttırmıştı.

Erbakan, AK Parti’nin “yedek lastiği” gibi görünmek istemediklerini söylüyordu.

Yeniden Refah, üstüne Saadet

Ama Erdoğan’a eski ocağı Milli Görüş cenahından çıkışlar Yeniden Refah ile sınırlı kalmamıştı.

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, 2006 yılında Necmettin Erbakan “Kayıp Trilyon” davasından hapse mahkûm edildiğinde -o dönem Başbakan- Erdoğan’ın bir an önce hapse attırmak için evine ayrı polis ekibi gönderdiğini, ancak araya insanlar koyarak kararı ev hapsine çevirttiklerini ifşa etti. 2007’de Abdullah Gül Cumhurbaşkanı seçildikten sonra hapse yaş sınırı getirilmiş, Erbakan 2011’de vefat etmişti.

Bu iddia, Erbakan’ın damadı ve halen Yeniden Refah’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mehmet Altınöz tarafından doğrulandı. Ancak dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç olayın o şekilde cereyan etmediğini, yıllardır konuşulmayan bir olayın seçim döneminde gündeme getirilmesini etik bulmadığını beyan etti.

Özetle, rivayet muhtelif.

Bunları söylerken Erdoğan’ın siyasi öngörü ve taktik yeteneklerini hesaba katmıyor değilim. Sadece bütün devlet güçlerini siyasi hedefleri yolunda çekinmeden kullandığı için de değil. Erdoğan’ı hafife almanın cezasını 22 yıldır çok muhalif siyasetçi çekti.

Ayrıca, yine aynı söyleşide Fatih Erbakan, seçime AK Parti’den ayrı girerek “risk aldıklarını” beyanı da önemliydi.

Bahçeli’nin gülleri

Ancak hem Yeniden Refah hem Saadet’ten gelen bu çıkışların Erdoğan’ın asabını bozduğu izlenimi var. “Rüya, kendine gel” azarı çok şey anlatıyor. Belki Cumhur İttifakı ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, her bir yaşını temsil eden 70 gül göndermesi Erdoğan’ın asabını bir nebze yatıştırmıştır.

Bahçeli daha önce de Erdoğan’ın yeni yılını 99 beyaz gül ile tebrik etmiş, o da Bahçeli’nin 1 Ocak’taki doğrum günü şerefine Üç Hilal kremalı pasta yaptırmıştı.

Nereden nereye değil mi? Erdoğan’a amansız muhalefetten, aralarından su sızmayan Erdoğan-Bahçeli muhabbetine. Bu muhabbetin yan ürünleri olarak ekonomide göz göre göre kapılıp hâlâ çıkamadığımız ekonomik krizi, idarede tarikat-cemaat-ocak referanslı kadrolaşmayı, siyasette Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet ilkeleri ve “laik, demokratik, sosyal hukuk devleti” hedefinden uzaklaşmayı da saymak mümkün.

İki lider gerçekten iyi anlaşıyor. Gençlerin “kanka” deyimi bilmem karşılar mı?

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Fatih Erbakan, Milli Görüş, Necmettin Erbakan, Recep Tayyip Erdoğan, Rüya Akkuş, Rüya kendine gel, Yeniden Refah

OKUMAYA DEVAM EDİN

Reisi’nin ölümü: İran’daki mollalar rejimi kâğıttan kaplan mı?
Biden’ın Gazze çelişkisi: Bir yandan yardım, bir yandan silah satışı
Ben o gazetecilerden değilim. Olmayanlar söylesin
  • Özel bastırıyor: CHP başındaysan ölümü de göze alacaksın, çekilmiyoruz30 Temmuz 2025
  • Erdoğan Komisyonunun CHP’siz işlevsiz olacağını ne zaman kabul edecek?29 Temmuz 2025
  • Yapay zekâ ve hukuk, oligarşiyi demokrasiye geri döndürebilir mi?29 Temmuz 2025
  • Yapay Zekâ Problemleri: Grok Size Sararsa Ne Yapabilirsiniz?28 Temmuz 2025
  • Marifet söyler gibi itiraflar: orman yangınından İmamoğlu şokuna dek28 Temmuz 2025
  • İki değerli insanın ardından: Altan Öymen ve Süreyya Serdengeçti27 Temmuz 2025
  • İtalya’dan kadın cinayetleri konusunda öncü adım: iyi halsiz müebbet26 Temmuz 2025
  • Eurofighter geliyor: doğru bilinen yanlışlar ve yanıtsız sorular26 Temmuz 2025
  • Türk Enerji Şirketleri Küresel Sahneye Nasıl Çıkabilir?25 Temmuz 2025
  • İmamoğlu davasında iki büyük gedik: Beyaz Toros ve Altun itirafı25 Temmuz 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP