Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

108 miliyon kişinin kişisel verileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Yazar: YetkinReport / 10 Eylül 2024, Salı / Oda: Ekonomi, Hayat, Siyaset

Türkiye’de resmi kurumlarda kaydı olan 108 milyon kişinin tüm kişisel verileri çalındı. Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ilgili verilerin silinmesi ve sorumluların yakalanması için Google’dan yardım istedi.

Türkiye’de resmi kurumlarda kaydı olan 108 milyon kişinin tüm kişisel verilerinin çalınmasının ardından verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ilgili verilerin silinmesi ve sorumluların yakalanması için Google’dan yardım istedi.

Free Web Turkey’den Ali Safa Korkut’un haberine göre TC vatandaşı olup olmadığı fark etmeksizin Türkiyede herhangi bir resmi kurumda kaydı olan 108 milyon kişinin ad, soyad, tc kimlik numarası, nüfus bilgileri, ikamet adresi ve cep telefonu numarasından oluşan kişisel verileri çalındı.

2023 yılında ortaya çıkan sızıntının ardından verilerin güvenliğini sağlayamadığını belirten Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) Google ile iletişime geçti ve yardım talep etti.

108 milyon kişinin kişisel verileri çalındı

BTK bünyesinde faaliyet gösteren USOM, Google’a gönderdiği 29 Temmuz ve 3 Eylül tarihli iki ayrı yazıda “kritik öneme sahip olduğu iddia edilen bazı verilerin sisteminize başarıyla yüklendiğini önemle dikkatinize sunarız” ifadesiyle Google’a ilgili Drive dosyalarının bağlantılarını iletti ve “acil” koduyla “derhal” kaldırılmalarını istedi.

Çalınan bilgiler arasında 108 milyon kişinin TC kimlik numarası, 82 milyon kişinin ikamet adresi, 134 milyon kişinin GSM numarası yer alıyor. Dosyalarda kimlikte yer alan aile sıra numarası, birey sıra numarası, doğum tarihi, doğum yeri, nüfusa kayıtlı oldukları il ilçe köy, medeni durum gibi bilgiler de bulunuyor.

Google dosyasında topladı

Korkut’un haberine göre korsanlar elde ettikleri verileri “Yenilenmiş TC”, “Adres”, “GSM”, “101m” ve “GSM” (ikinci bir dosya) isimli beş farklı Google Drive dosyasında topladı. Tüm yurttaşların verilerinin yer aldığı beş dosyanın toplam boyutu 42,18 GB.

Verilerin çalındığını fark eden USOM, 29 Temmuz ve 3 Eylül tarihli iki ayrı yazıyla Google ile iletişime geçti ve yardım talep etti. BTK bünyesinde faaliyet gösteren USOM, Google’a ilgili Drive dosyalarının bağlantılarını iletti ve kaldırılmalarını istedi.

Google’dan işbirliği yapmasını “rica eden” USOM, aynı zamanda ilgili dosyaları Drive’a yükleyen kişi veya kişilerin kullanıcı hesap kimlikleri, IP adresleri ve port numaralarını da istedi.

MLSA suç duyurusunda bulunmuştu

“Free Web Turkey, kişisel verilerin çalındığını 2023 yılında da ortaya çıkarmış ve bunun üzerine İçişleri Bakanlığına dava açmıştı. Açılan davanın reddedilmesi üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan MLSA Hukuk Birimi, verileri korumakta ihmal gösteren idarenin özel hayatın gizliliğini, ifade özgürlüğünü ve adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini savundu. MLSA’ya göre kişisel verilerin açıkça yayınlanması bilgileri açıklanan milyonlarca kişi için büyük bir tehdit oluşturuyor.”

Teknoloji yazarı Füsun Sarp Nebil de geçtiğimiz yıl ortaya çıkan sızıntıyı detaylarıyla yazmıştı:

Çalınan kişisel veriler: 5 adreste benzer paneller var

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: BTK, çalındı, free web turkey, Google, kişisel veri, usom

OKUMAYA DEVAM EDİN

Ergenekon hesaplaşması: devamı gelebilir, dikkat
14 Mayıs seçimleri: Yeni bir yol ayrımı
Şimşek sonrası yabancı yatırımcı iyimser ama ihtiyatlı, acelesi yok
  • İstanbul toplantısı öncesinde Ukrayna, Rusya’nın cephe gerisini vurdu1 Haziran 2025
  • MİT’in Afganistan’da bulduğu IŞİD’ci meğer denetimle serbest bırakılmış1 Haziran 2025
  • CHP’ye İmamoğlu ile dışarıdan, Kurultay iptali davasıyla içeriden hücum1 Haziran 2025
  • Kılıçdaroğlu: can güvenliğime yönelik tehditler alıyorum30 Mayıs 2025
  • Suriye’de 7 Milyarlık ilk büyük ihalede Türkiye ve bildik şirketler var30 Mayıs 2025
  • “Bugün CHP’yi düşman eden, yarın DEM Parti’yi düşman edebilir”30 Mayıs 2025
  • Trump “Bir günde barış” demişti ama Rusya-Ukrayna savaşı sürüyor29 Mayıs 2025
  • Zirai don: sebze-meyve azaldı, fiyatlar arttı, çiftçi zararda29 Mayıs 2025
  • Yenilikçi üniversiteler sıralamasında ODTÜ, İTÜ, Yıldız ilk üçte28 Mayıs 2025
  • Bugün darbe ürünü dedikleri Anayasa Erdoğan ve Bahçeli’nin ürünü28 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP