Hayat

Türkiye beş enkazdan daha mucize bekliyor

Ayda Gezgin, 91 saatin sonunda enkazdan yaralı olarak çıkarıldı. (Fotoğraf: Twitter)

İzmir’deki depremin ardından beş binada arama kurtarma çalışmaları devam ederken 91 saatin sonunda enkazdan üç yaşında bir çocuğun daha çıkarılması tüm ülkeye umut verdi.

Yaralı olarak kurtarılan Ayda Gezgin’in annesini depremde kaybettiği öğrenildi.

Sağlık Bakanı depremzedenin videosunu paylaşarak “Ayda’nın acıyan bir yeri yok. Köfte ve ayran istiyor” dedi.

Depremin 65. saatinde enkazdan çıkarılan üç yaşındaki Elif Perinçek’in ise sağlık durumu iyiye gidiyor. Elif kendisi gibi enkazdan çıkarılan annesi ile bir araya geldi. Perinçek ailesinden Seher Perinçek ve üç çocuğu enkaz altında kalmış, yedi yaşındaki Umut Perinçek yaşamını yitirirken, diğerleri kurtarılmıştı.

124 bina acilen yıkılacak

Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 107’e ulaştı. AFAD’ın verilerine göre yaralanan 1.027 kişiden 883’ü taburcu edildi, 144 kişinin tedavisi hastanelerde sürüyor.

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre 10,287 binada hasar tespit çalışması yapıldı; 124 acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık bina, 119 orta hasarlı bina, 730 az hasarlı bina tespit edildi. Yıkılan 17 binadan 12’sinde kurtarma çalışmalarının sona erdiği açıklandı.

İzmir’de 30 Ekim’deki depremden bu yana toplam 1.528 artçı sarsıntı yaşandı.

Öte yandan, muhalefet partileri 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında getirilen deprem vergisi ile toplanan fonun ne olduğunu sorguladı.

Muhalefet deprem vergisini sorguluyor

Partisinin haftalık grup toplantısında konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Para yok mu? Para var. Özel İletişim Vergisi. Çıktığı tarihten bu yılın eylül ayına kadar toplanan para 35 milyar dolar. Siz bununla deprem riskini en azına indirebilirsiniz. ‘Deprem vergisi nereye gitti?’ diyorum, kıyamet kopuyor. ‘Harcanması gereken yere harcandı’ diyor Erdoğan. Bana hesap vermeyeceksin sen, millete hesabını vereceksin. Dünyanın en mükemmel raporunu sundular sana, 3,5 saat dinledin. Nereye gitti bu para? Suriyelilere para çok, 50 milyar dolar harcandı.”

Kılıçdaroğlu, konuşmasında isim vermeden Cumhuriyet gazetesini de eleştirdi: “Çocuk kurtuldu’ diyoruz, hepimiz bayram yapıyoruz. Peki arkadaşlar, deprem öncesi neden önlem alınmıyor? Allah bize akıl vermiş, aklımızı kullanacağız. Bilim adamları çaba harcıyor. Bugün bir gazetemiz başlığı ‘İktidarıyla muhalefetiyle bilimin sesine kulak tıkayan Türkiye.’ Biz ne zaman tıkadık? İktidar tıkıyor. ‘Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir’ diyor. Anne baba mı değerli, onun aldığı bina mı değerli?”

“İmar barışı”

İyi Parti lideri Meral Akşener’in gündeminde ise “imar barışı” vardı: “Bugüne kadar, depreme hazırlık konusunda verilen, tüm önergeleri reddeden hastalıklı kafaya, kentsel dönüşümü ranta, fırsatçılığa dönüştürenlere, imar barışı adı altında, çürük binaları yasallaştıranlara, o binalarda kolon kesecek kadar, gözünü para bürümüşlere, isyan ediyorum.”

“Önlem alınmadı”

HDP eş başkanı Pervin buldan da yeterli önlem alınmamasını  ve imar barışı yasalarını eleştirdi.

“İnsanların ölümüne neden olan afetler değildir, gerekli tedbirlerin zamanında alınmayışıdır, denetimsizliktir, yaşamın değil rantın esas alınmasıdır. İmar affıyla kaçak yapılaşmanın önünü açan rantçı zihniyet, depremi daha yıkıcı hale getirmektedir” dedi.

Buldan, “Kanal İstanbul’a ayıracak paranız varsa, deprem için neden kullanmıyorsunuz? Olası bir İstanbul depremi en büyük tehlike olarak karşımızda durmaktadır. Allah korusun, yaşanacak bir felaketin sonuçlarını düşünmek dahi istemiyoruz. İstanbul için ne yaptınız? Bunların cevabını vermek zorundasınız” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

İYİ Parti’de kurultay günü: Yeni liderini seçecek

  Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti Ankara'da düzenlenenen 5. Olağanüstü Kurultay…

4 saat ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

4 saat ago

Bir Türk yetkili: Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

22 saat ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

1 gün ago

Şimşek’in iki zorlu sınavı: vergi reformu ve kamuda tasarruf

Seçim bitti. Seçim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği gibi değil CHP lideri Özgür Özel’in istediği gibi…

1 gün ago

Dünya fikri mülkiyet günü: Adalet, yaratıcılık ve hakikat

Bugün 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü. Dünyayı fikirlerin ve bu bağlamda kararların yönettiği düşünülürse her…

1 gün ago