Hayat

Salgın: “İnsanları mağdur etmeden 3-4 hafta kapanma şart”

Sağlık Bakanı Koca’nın “somut tedbirler” tavsiye ettikleri sözleri üzerine Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Fincancı hükümete kendi önerilerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün (17 Kasım) toplanacak Bakanlar Kurulundan koronavirüs Covid-19 salgınına karşı daha sert önlemlerin görüşülmesi bekleniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 16 Kasım’daki Bilim Danışma Kurulu toplantısı ardından, sağlıkçıların uzun süredir ısrarlı olduğu “somut tedbirlerin hayata geçirilmesinin” hükümete önerilmesi kararı alındığını söyledi. Bu gelişme üzerine konuşan Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı hükümete kapanma kararının sokağa çıkma yasağına dönüşmeden 3-4 hafta süresince ve bu süre içinde mağdur olan çalışanlar ve esnafı maddi destekte bulunarak uygulanması çağrısında bulundu
Lokanta, kahvehane, sinema, konser, spor salonu, ibadethane gibi topluca bulunulan mekanlar dışında seyahat kısıtlamasını da kapsayabileceği haberleri alınırken, açıklamanın ya bugün Bakanlar Kurulu ardından ya da 19 Kasım Perşembe günü yapılabileceği öğrenildi. 19 Kasım, Merkez Bankasının yeni faiz oranını açıklayacağı beklentisi bakımından ekonomi için ayrı bir önem taşıyor.

İşte Tabipler Birliğinin önerileri

TTB Başkanı Fincancı bu gelişme üzerine hükümete bir dizi öneride bulundu. YetkinReport’a açıklamalar yapan Fincancı şunları söyledi:
• “Bir süredir daha sıkı önlemler alınması gereği çağrısında bulunuyoruz. Açıklanan rakamların gerçek rakamları yansıtmadığı kuşkumuzu dile getiriyoruz. Bulaşma hızı çok yükseldi. Sadece İstanbul’da, büyük şehirler de değil… On bin nüfuslu bir İç Anadolu kasabasından günde 50 vaka bilgisi alıyoruz. (“Doğru olmaz” diyerek ismini vermedi.) Gecikmeli de olsa yeni önlemler alınması yerinde olur. Önlemlerin etkili olabilmesi içinse bazı koşullar gerekiyor.
• “Öncelikle zorunlu üretim ve çalışma gerektirenler dışında iş yerlerinin en az 3-4 hafta kapanması gerekiyor. Bilimsel çalışmalara göre 2 hafta kapanmanın bulaşma hızını yüzde 22, 4 haftanın yüzde 38 düşürdüğü görülüyor. Tabii esnafın, çalışanların ve sosyal güvencesi olmayanların açlığa mahkûm edilmemesi için maddi destek verilmesi gerekiyor; Batıda örnekleri var. Maske masrafı bile ailelere yük oluyor.
• “Şehirlerarası yolculuk kısıtlaması mutlaka gerekiyor. Çalışmalar 2 haftalık kısıtlamanın bulaşmayı yüzde 24, 4 haftalık kısıtlamanın ise yüzde 42 azalttığını gösteriyor.

Sokağa çıkma yasağına dönüşmemeli

Tabipler Birliği Başkanı Fincancı kapanma ve toplumsal hareketliliğin kısıtlanmasının maske ve el temizliği kadar gerekli olduğunu ancak bunun sokağa çıkma yasağına dönüşmemesi gerektiğini söylüyor:
• “Özellikle eşitsizlikler açısından, işçi sınıfının, yoksul kesimin yaşadığı mahallelerde insanlar nispeten küçük evlerde çok kişi bir arada yaşıyorlar. Bu bulaşmayı artıran bir etken. Oysa mahallelerindeki parklara, yeşil alanlara gidip sosyal mesafe içinde gidip yürüyüş yapabilmeleri sağlık bakımından daha önemli.
• “Bir başka konu da küçük evlerde uzun süre kalabalık nüfusla kapalı kalmanın getirdiği kadına ve çocuğa şiddet ve cinsel suçlarda artış… Bu nedenle toplumsal hareketliliği kısıtlarken, bireysel hareketliliği denetim altında serbest bırakmakta yarar var. Bu 65 yaş üstü bakımından da önemli.
• “Ancak zorunlu işyerleri dışında, toplu bulunulan mekanlara esnaf ve çalışanı mağdur etmeden 3-4 hafta kapanma ve şehirlerarası seyahatin kısıtlanması yaptırımları elzem görünüyor. Yakında hastaneler ve sağlık çalışanları hasta yükünü taşıyamaz duruma gelmemeli. Özellikle kış aylarına giriyorken.”

Erdoğan’ın zor kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan sık sık kovid ile mücadelede Türkiye’nin iyi durumda bulunduğunu, aynı zamanda ekonominin de yaşatılmak zorunda olduğunu söylüyordu.
Oysa Nuriye Ortaylı gibi halk sağlığı uzmanları, Selva Demiralp gibi iktisatçıların karantina, ya da kapanma önlemlerinin hem hastalığın yayılması hem de ekonomik toparlanmaya iyi geleceği yolunda aylardır yazıyorlardı.
Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığını bırakmasıyla artık ekonominin iyi durumda olduğundan çok, ne gibi önlemler alınması gerektiği konuşuluyor.
Eğer Erdoğan koronavirüs konusunda da kapanma önlemleri açıklarsa, bu konuda da daha gerçekçi bir çizgiye geçmiş sayılır. Sanırım bıçak kemiğe koronaya yakalanmış doktorların dahi göreve çağırılmasıyla dayandı.
Karar zor, çünkü AK Parti’nin oy deposu olarak gördüğü esnaf ve küçük üretici kapanma önlemlerine karşı. Erdoğan’ın Sağlık Bakanlığının gerekli gördüğü önlemleri açıklaması, korona ile mücadelede de iplerin bir noktadan sonra elden kaçtığını kabul etmesi anlamına gelecek. Yeter ki etkili önlemler, Tabipler Birliği Başkanının vurguladığı gibi, insanlar mağdur edilmeden alınıp uygulanabilsin. Şimdi önemli olan o.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

DEM Parti: “Anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı var”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

20 dakika ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

2 saat ago

Tarihi görüşme: Özel ve Erdoğan bir araya gelecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 2 Mayıs…

2 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

18 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago