Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Ermenistan’da ordu muhtıra verdi, Türkiye kınadı

Yazar: YetkinReport / 25 Şubat 2021, Perşembe / Oda: Siyaset
Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ordunun möıhtırası ardından Erivan’ın Cumhuriyet Meydanına toplanan taraftarlarına hitap ediyor. Türkiye, muhtırayı darbe girişimi olarak şiddetle kınadı. (Foto: Twitter)

Ermenistan’da ordunun 25 Şubat sabahı Nikol Paşinyan’ı istifaya çağıran muhtırası ardından Paşinyan yanlıları Erivan Cumhuriyet Meydanına döküldü. Bunun bir darbe girişimi olduğunu söyleyen Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu. Ayrıca askerleri komutanlarına değil kendisine itaat etmeye çağırdı. Ordunun muhtırasından bir gün önce, aleyhine yapılan protesto gösterileri üzerine Paşinyan Genelkurmay Başkan Yardımcısını görevden almıştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin bunu bir darbe girişimi sayarak şiddetle kınadı. Budapeşte’de Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu “Dünyanın neresinde olursa olsun darbe veya darbe girişimlerine karşıyız” dedi.
İşin ilginç tarafı, Ermenistan’ın önceki iki başbakanı Robert Koçaryan ve Vazgen Manukyan’ın askerlerden yana tutum açıklaması oldu. İki siyasiye göre askerlerin muhtırası darbe girişimi sayılmazdı ve Dağlık Karabağ yenilgisinden sorumlu olan Başbakan istifa etmeliydi. Azerbaycan’a karşı alınan yenilgiden “patlamayan Rus yapımı ’İskender’ füzelerini” sorumlu tuttuğu için Paşinyan’a kızgın olan Rusya da “tarafları aralarındaki sorunu diyalogla çözmeye” çağırdı.

Azerbaycan’ın zaferinin artçı şokları

Ermenistan’da ordunun Paşinyan’ı istifa çağırmasının altında Azerbaycan karşısında alınan ağır yenilgi yatıyor.
Eylül 2020 sonunda Ermenistan ordusunun bir sınır ihlali ile başlayan savaş, sadece 44 gün sürmüştü. Türkiye’nin de askeri ve siyasi desteğini alan Azerbaycan ordusu, 30 yıla yakın süredir işgal altındaki topraklarını geri almıştı. 10 Aralık 2020’de Bakü’de, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı da ağırladığı resmî geçit töreninde konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bir 30 yıl daha sonu gelmeyen müzakereleri bekleyemeyecekleri için askerî çözüme başvurduklarını söylemişti. Erdoğan da “Azerbaycan’ın zaferi bölgede yeni bir dönem açıyor” diye konuşmuştu.
Azerbaycan’ın özerk Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan’ın egemenliğinin son bulmasından sonra bölgedeki hareketler Rus ve Türk askeri heyetlerince gözetim altında tutuluyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Aliyev, Azerbaycan, Dağlık Karabağ, darbe girişimi, Ermenistan, Paşinyan, YetkinReport

OKUMAYA DEVAM EDİN

Erdoğan: 3 hafta evde kalın, 100 milyarlık yardım yolda
İktidar değişirse savunma sanayii atılımları ne olacak?
Siyasetin finansmanı yasası neden çıkarılamadı?
  • Birleşik Krallık Zor Bir Eşikte20 Şubat 2026
  • Erdoğan ve AK Parti, Özel ve CHP Üzerindeki Baskıyı Artıracak19 Şubat 2026
  • “Terörsüz Türkiye” Raporu: Yeni Bir Barış Mimarisine Doğru mu?19 Şubat 2026
  • Batı Demokrasilerinde Yükselen Sağın Arka Planı19 Şubat 2026
  • Terörsüz Türkiye Raporu İtirazlarla Oylandı. Ne Lafta ne Rafta Kalmalı18 Şubat 2026
  • MİT 36 milyar lirayı nasıl, nereye harcadı?18 Şubat 2026
  • Medeni Kanunun 100. Yılında “Laikliği Birlikte Savunuyoruz” Bildirisi18 Şubat 2026
  • Erdoğan’ın Bileşik Arap Emirlikleri Ziyareti Neden Ertelendi?17 Şubat 2026
  • Moskova ile Pekin Arasında Bahar Havası17 Şubat 2026
  • Münih’teki Asıl Dönüşüm: Büyük Güç Retoriği, Orta Güç Diplomasisi16 Şubat 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP