Siyaset

Ermenistan’da ordu muhtıra verdi, Türkiye kınadı

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ordunun möıhtırası ardından Erivan’ın Cumhuriyet Meydanına toplanan taraftarlarına hitap ediyor. Türkiye, muhtırayı darbe girişimi olarak şiddetle kınadı. (Foto: Twitter)

Ermenistan’da ordunun 25 Şubat sabahı Nikol Paşinyan’ı istifaya çağıran muhtırası ardından Paşinyan yanlıları Erivan Cumhuriyet Meydanına döküldü. Bunun bir darbe girişimi olduğunu söyleyen Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu. Ayrıca askerleri komutanlarına değil kendisine itaat etmeye çağırdı. Ordunun muhtırasından bir gün önce, aleyhine yapılan protesto gösterileri üzerine Paşinyan Genelkurmay Başkan Yardımcısını görevden almıştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin bunu bir darbe girişimi sayarak şiddetle kınadı. Budapeşte’de Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu “Dünyanın neresinde olursa olsun darbe veya darbe girişimlerine karşıyız” dedi.
İşin ilginç tarafı, Ermenistan’ın önceki iki başbakanı Robert Koçaryan ve Vazgen Manukyan’ın askerlerden yana tutum açıklaması oldu. İki siyasiye göre askerlerin muhtırası darbe girişimi sayılmazdı ve Dağlık Karabağ yenilgisinden sorumlu olan Başbakan istifa etmeliydi. Azerbaycan’a karşı alınan yenilgiden “patlamayan Rus yapımı ’İskender’ füzelerini” sorumlu tuttuğu için Paşinyan’a kızgın olan Rusya da “tarafları aralarındaki sorunu diyalogla çözmeye” çağırdı.

Azerbaycan’ın zaferinin artçı şokları

Ermenistan’da ordunun Paşinyan’ı istifa çağırmasının altında Azerbaycan karşısında alınan ağır yenilgi yatıyor.
Eylül 2020 sonunda Ermenistan ordusunun bir sınır ihlali ile başlayan savaş, sadece 44 gün sürmüştü. Türkiye’nin de askeri ve siyasi desteğini alan Azerbaycan ordusu, 30 yıla yakın süredir işgal altındaki topraklarını geri almıştı. 10 Aralık 2020’de Bakü’de, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı da ağırladığı resmî geçit töreninde konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bir 30 yıl daha sonu gelmeyen müzakereleri bekleyemeyecekleri için askerî çözüme başvurduklarını söylemişti. Erdoğan da “Azerbaycan’ın zaferi bölgede yeni bir dönem açıyor” diye konuşmuştu.
Azerbaycan’ın özerk Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan’ın egemenliğinin son bulmasından sonra bölgedeki hareketler Rus ve Türk askeri heyetlerince gözetim altında tutuluyor.

YetkinReport

Recent Posts

İYİ Parti’de kurultay günü: Yeni liderini seçecek

  Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti Ankara'da düzenlenenen 5. Olağanüstü Kurultay…

2 saat ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

3 saat ago

Bir Türk yetkili: Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

20 saat ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

23 saat ago

Şimşek’in iki zorlu sınavı: vergi reformu ve kamuda tasarruf

Seçim bitti. Seçim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği gibi değil CHP lideri Özgür Özel’in istediği gibi…

1 gün ago

Dünya fikri mülkiyet günü: Adalet, yaratıcılık ve hakikat

Bugün 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü. Dünyayı fikirlerin ve bu bağlamda kararların yönettiği düşünülürse her…

1 gün ago