Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Ömer Koç: Salgınla eğitimde fırsat eşitsizliği derinleşti

Yazar: YetkinReport / 26 Şubat 2021, Cuma / Oda: Hayat
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Yirminci Vehbi Koç Ödülü’nü, eğitimde fırsat eşitsizliğinin giderilmesi doğrultusunda çalışan İLKYAR Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Vural’e verirken görülüyor. (Foto: KoçGrubu)

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Covid-19 salgının “eğitimdeki fırsat eşitsizliğini daha da derinleştirdiğinin” göründüğünü söyleyerek, bu durumun “bilhassa sosyoekonomik bakımdan geri kalmış bölgelerde” vahim bir tablo ortaya çıkardığını söyledi. Koç bu konuşmayı, Yirminci Vehbi Koç Ödülü’nü 25 Şubat akşamı İlköğretim Kurumlarına yardım (İLKYAR) Vakfı kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Vural’a pandemi koşullarında düzenlenen bir törenle verirken yaptı.
Koç törende şunları söyledi:
• “Millî Eğitim Bakanlığımızın web sitesinde yayımladığı ‘Sayılarla Uzaktan Eğitim’ istatistiklerine baktığımızda, yaklaşık 2,5 milyon öğrencinin Eğitim Bilişim Ağı’na erişemediğini görüyoruz. Devletimizin sahadaki durumu yakından izliyor olması, eminim alınan önlemlere de ışık tutuyordur. Her hâlükârda öğrencilerimizin yüzde 15, yüzde 16’sının sistemin dışında kalması vahim bir tabloya işaret ediyor.
• “Salgınla birlikte süregelen sorun daha da büyümüş, eğitimde fırsat eşitsizliği daha da derinleşmiş görünüyor. Bizim en büyük sorumluluğumuz çocuklarımızı hızla değişen dünyaya, bugünden çok farklı bir geleceğe hazırlamaktır.”

Özgür düşüncenin temeli, eleştirel okuma

• “Özgür düşüncenin temeli olan eleştirel okuma, analitik düşünme ve sentezleme becerilerini henüz okul yıllarında kazanan, donanımlı, bilim, kültür ve sanat alanlarında bilgi ve ilgi sahibi bireyler yetiştirmek hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu memleketin müreffeh ve aydınlık yarınları için eğitimi en önemli, en öncelikli meselemiz olarak görmeliyiz. Başka türlü, Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesillerini nasıl yetiştirebiliriz?”
Arter Çağdaş Sanatlar Müzesinde düzenlenip YouTube üzerinden yayınlanan törende İLKYAR’ın “Bilim Elçileri” projesi konusunda bilgi veren Prof. Dr. Vural ise şunları söyledi:
• “81 ildeki 81 köy çocuğunu kütüphaneci olarak belirledik. Hep birlikte bilgisayarın başına toplanıp EBA derslerini izleyebiliyorlar. Köy çocukları eğitimde bu ülkenin en şanssız olan çocukları. Çünkü taşımalı eğitimle başka il, ilçe, taşıma merkezindeki güzel okullara gidiyorlar. Orada dersler saat iki, iki buçuk civarı bitince hemen servise binip geri dönüyorlar. Okullarındaki kaynaklardan yeterince yararlanamıyorlar. Köylerinde hayat neyi gerektiriyorsa onu yapıyorlar. Ya hayvanların altını temizliyorlar, ya da analarına yardım ediyorlar. Eğitimden uzaklaşıyorlar.”

Köylerde belki pek çok Edison gizli

• “Hâlbuki bu ülkenin Edison’u büyük şehirlerden çıkacak diye bir şart yok. O köylerde belki de pek çok Edison gizli. Okuma heyecanının sürmesi gerekir. Milli Eğitim Bakanlığımızın çok güzel bir sloganı var, ‘Eğitimde ihmal edilecek tek birey bile olamaz.’ ‘Bilim Elçilerimiz’ kütüphaneci gibi çalışıp, çocuklara kitapları dağıtıyorlar. Onlarla internet üzerinden konuşuyoruz, deneyler yapıyoruz. Bilim Elçilerimiz ile büyük bir yolculuğa başladık. Çok güzel çocuklar ve çok iyi yerlere geleceklerine inanıyorum.”
TÜBİTAK’ın desteklediği Yaz Bilim Okullarını ODTÜ yerleşkesinde düzenlediklerini anlatan Vural, bir hedeflerinin de köylerden ve şehirlerden gelen çocuklar ile anne babalarına hitap edecek bir “Bilim Sanat Köyü kurmak olduğunu söyledi.
İTÜ ve Boğaziçi üniversitelerinde temel yüksek eğitimini alıp ABD’de Rutgers Üniversitesinde doktorasını yapan Vural, daha sonra ODTÜ’de öğretim üyesi olarak çalışmış 2018’de emekliye ayrılmış. 1998 yılında bir grup akademisyen arkadaşıyla kurduğu İLKYAR Vakfının amaçları arasında özellikle köy çocuklarının eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin giderilmesi çalışmaları bulunuyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Bilim Elçileri, covid-19, fikri hür, fırsat eşitsizliği, Hüseyin Vural, İLKYAR, Koç Holding, Ömer Koç, özgür düşünce, Vehbi Koç Ödülü, YetkinReport

OKUMAYA DEVAM EDİN

Ukraynalı Kliçko kardeşler: Yurtseverliğin parayla sınavı
Ayvalık’ta çevre zaferi: Pirina fabrikasının lisansı iptal edildi
Biyoçeşitlilik nedir ve hayatımız için neden önemlidir?
  • Özel : Erdoğan yoruldu, yaşlandı, artık ümit veremiyor21 Ağustos 2025
  • Sürece sabotaj ve kışkırtma uyarıları21 Ağustos 2025
  • Orman Yangınlarıyla Alev Alan Akdeniz’in Geleceği ve Yangın Dili20 Ağustos 2025
  • Orduda Sessiz Rekabet: Güler’den Sonra Kim Savunma Bakanı Olacak?20 Ağustos 2025
  • Washington’da Ukrayna Zirvesi: Avrupa Diplomasisinin Kara Günü19 Ağustos 2025
  • Özel, Aydın’da Erdoğan’a çok sert konuştu: siyasi yankesici, kapkaççı18 Ağustos 2025
  • Ümit Özdağ: Kemal Kılıçdaroğlu “Kazanmak İstemiyordu”18 Ağustos 2025
  • Demokratikleşme Olmadan Barış Hülyadır18 Ağustos 2025
  • Tüm Devlet Memuru Sendikaları Pazartesi Eylem Kararı Aldı17 Ağustos 2025
  • Balkanlar’da Yeni Oyun Kuruluyor: Türk-İngiliz İşbirliğine Yer Var mı?17 Ağustos 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP