Önceki Hazine Müsteşarlarından, iktisatçı Mahfi Eğilmez, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın bugün, 19 Nisan’daki açıklaması üzerine akşam saatlerinde yazdığı yazıda, asıl sorunun “TCMB’nin döviz yönetimi konusundaki görevini Hazine’ye niçin ve nasıl bıraktığı” olduğunu söyledi. Eğilmez, Elvan’a ülkelerin en zor zamanlar için elinde tuttuğu Merkez Bankası rezervlerinin, gerçekten bu zor zamanlar dışında kullanılıp kullanılmadığını da sorusunu da yöneltti.
Merkez bankası verilerine dayanarak Merkez Bankası rezervlerinin Nisan 2021 itibarıyla 60,6 milyar dolar ekside olduğunu da söyleyen Eğilmez, rezervlerin “faizi indirerek enflasyonu düşürme teorisi uğruna” kullanıldığını öne sürdü. Eğilmez, üstelik “hedeflenenin tam tersine riskler de kurlar da faizler de yükselmiş bulunuyor” dedi.
Mahfi Eğilmez’in ayrıntılı ama kolay dille yazılmış yazısını bu bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Muhalefet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye bakanlığı döneminde ABD dolarını belli düzeyde tutmak için harcanan kamu kaynaklarını “128 milyar dolar nerede?” kampanyası üzerine gündeme taşımıştı. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklaması kamuoyunca tatmin edici bulunmayınca Elvan da bir açıklama yapmıştı.
Elvan NTV’deki harcamaların Hazine ve Merkez Bankası arasındaki bir protokole dayanarak yapıldığını söylemiş, ama Merkez Bankasının neden kendi yetkisini Hazine’ye devrettiğini söylememişti. Elvan, harcamaların birbirini tanımayan piyasa oyuncuları arasında yapıldığını söylemiş, dolayısıyla muhalefet partilerinin kimlere, kaç liradan döviz satıldığı sorusu yanıtsız kalmıştı.
Asgari ücret yine gündemimizde. Bu kez temel tartışma konusu asgari ücret ve enflasyon ilişkisi. Asgari…
Suriye’de gelişmeler baş döndürücü bir hız kazandı. Beşar Esad’ın 7 Aralık akşamı Moskova’ya kaçmasından yalnızca…
CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendi dönemindeki Suriye politikası nedeniyle yeniden gündemde. Cumhurbaşkanı Tayyip…
Suriye'de Esad rejimini deviren harekatın hazırlığının bir yıldan fazla bir süredir yapıldığı, Türkiye’nin, ABD’nin ve…
Diplomat, işadamı ve seyyah olarak tam 135 ülkeye seyahat ettim. Bir kısmında görev yaptım, yaşadım;…
"Arap Baharı" başladığında baskı altındaki Arap ülkelerinde demokrasi benzeri bir rejimin ortaya çıkabileceği umudu yeşermişti.…