Siyaset

Meclis Biden’ın ifadesini kınadı, CHP hükümeti de eleştirdi

ABD Başkanı Joe Biden’ın “Ermeni soykırımı” ifadesine verilen tepkilerin, tam kapanma koşullarının ve ekonominin gündeme damgasını vurduğu bir günü geride bırakıyoruz. İşte ana başlıklar:

TBMM kınadı

Türkiye Büyük Millet Meclisi, genel kurulda bugün yapılan bir oylamayla ABD Başkanı Joe Biden’ın  1915’te yaşananları “Ermeni soykırımı” olarak nitelemesini kınayan bir bildiri kabul edildi.

AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti oylarıyla kabul edilen bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Biden’in açıklamasını, Ermeni lobilerinin iddialarını içeren tezlerini sahiplenmesini TBMM olarak esefle ve şiddetle kınıyoruz.

Tarihi konularda hüküm vermeye hukuken ve ahlaken yetkisi bulunmayan ABD Başkanı’nın yaptığı bu açıklama yok hükmündedir.

Sıfatı ve makamı ne olursa olsun bir siyasetçinin mahkemelerin yetkisinde olan hükmü vermeye kalkışması hukuken ve ahlaken büyük bir sorumsuzluk örneğidir.

ABD Başkanı Biden’ı tarihi gerçeklerle bağdaşmayan hatalı açıklamasını değiştirmeye, bu karardan geri dönmeye davet ediyoruz.”

CHP: Yurtta barış ekseninden ihvan eksenine

Aynı konuya genel kurul öncesine, partisinin grup toplantısında değinen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Biden yönetimini eleştirirken hükümetin dış politikasına da işaret etti. 

Kılıçdaroğlu, “Yurtta barış ekseninden ihvan eksenine kayan bir eksen oldu. Ve bu eksen kayması Türkiye’nin başını belaya soktu” dedi.

Kılıçdaorğlu Merkez Bankası’nın 2020’ye kadar harcağıdı 128 milyar dolarla ilgili sorular sormaya da devam etti. 

“Siyasi bağımsızlığı ekonomik bağımsızlıkla büyüme ile perçinlemezseniz siyasi bağımsızlığını kaybedersiniz.’ Türkiye’nin bugün ekonomik bağımsızlığı yoktur. 128 milyar doları yok ederek, birilerine verilerek Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığını tehlikeye attınız” dedi.

CHP lideri, dün gece çıkan, 17 Mayıs’a kadar kapanma kararıyla ilgili olarak hükümetten bir sosyal destek programı beklediklerini söyledi.

HDP: İnsanlar taş mı yiyecek?

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan’dan ise “İktidar güvence ve destekten yoksun kapanma kararı aldı. İşçiye, emekçiye, esnafa desteğin olmadığı kapanma kararı.  İnsanlar taş mı yiyecek, siz de vicdan kalmadı mı ya?” diye sordu.

Dün başlayan ve HDP eski eş başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın da dahil olduğu 108 sanıklı Kobani davasıyla da ilgili konuşan Buldan, “HDP bu davada hesap veren değil hesap soran olacaktır. Arkadaşlarımız duruşma süresince tüm gerçekleri ortaya koyacaktır.  Bu hukuki değil siyasi bir davadır. Aynı kapatma davasında olduğu gibi Kobani davası da temelsizdir ve çökmeye mahkûmdur” dedi.

TÜSİAD: İşsizlik geleceğimizi tehdit ediyor

Ekonomi gündemini ilgilendiren bir açıklama da TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski’den geldi. Kaslowski, artan işsizliğe dikkat çekerek “Geçtiğimiz hafta kısa çalışma ödeneğinin yeniden uzatılmasına dair çıkan kararı son derece olumlu karşılıyoruz. İstihdama yönelik desteklerin devam etmesi gerektiğine de inanıyoruz. İşsizlik ve hayat pahalılığı, sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de tehdit eder durumdadır. Bu alanlarda çok ciddi adımlara ve ilerlemeye ihtiyacımız var”. 

TÜSİAD’ın yanı sıra TOBB da kısa çalışma ödeneğinin yinelenmemesini eleştirmiş, hükümet ödeneğin haziran ayına kadar uzatılması kararı almıştı. 

Güne damgasını vuran konularından biri de perşembe günü saat 19.00’dan itibaren başlayacak ve 17 Mayıs’ta sona erecek olan kapanma dönemince alkol satışının yasaklanması oldu. 

Soylu: Tekeller kapalı

Tekel bayilerinin bu süreçe kapalı olup olmayacağına dair bir soruyu yanıtlayan İşişleri Bakanı Süleyman Soylu, “İstisnada yer almıyor ve kapalı” dedi.

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, yasağı doğrularken, kapanma genelgesinde özel olarak belirtilmediği halde uygulanacak olan yasağı “yeme içme kültürüne karşı açıkça bir darbe” olarak değerlendirdi.

Daha önceki kısıtlamalar kapsamında alkol satışı süpermarketlerde de yasaklanmıştı ve aynı uygulamanan devam etmesi bekleniyor.

CHP milletvekili Veli Ağbaba da yasakla ilgili olarak “Tamamen ideolojiktir. Bu, yaşam tarzıma yönelik açık bir müdahaledir” dedi.

Konu, sosyal medyada birinci gündemler arasında yer aldı. 

YetkinReport

Recent Posts

Türk-Amerikan aktivist Batı Şeria’da öldürüldü: Ankara’dan “cinayet” tepkisi

Türkiye, İşgal altındaki Batı Şeria'da, İsrail güçleri tarafından vurulduğu iddia edilen Türk-ABD çifte vatandaşı Ayşenur…

13 saat ago

CHP kurultayda kapsamlı tüzük değişikliğini onayladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) siyasette normalleşme ve parti içi husumet tartışmaları ile gözlerin çevrildiği 20.…

17 saat ago

Kurt Sürüsü: İsrail’in Filistinlileri tek tek fişleme programı

El Cezire kanalının geçen yıl yayınladığı bir Tariq Nafi haberi ile İsrail’in Filistin’i kontrol altında…

18 saat ago

Hükümetin emekçiyle emekliye yeten gücü yandaş sermayeye yetecek mi?

Yeni Orta Vadeli Programın 5 Eylül’de ilanı hem ekonomik krizden çıkış çabaları hem de Cumhurbaşkanı…

2 gün ago

Özel, Kılıçdaroğlu’yla aynı hatada: Erdoğan yeniden aday olamaz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Kasım 2025’te ya da 2026'nın baharında seçimleri…

2 gün ago

Erdoğan-Sisi: Eski düşmanlar dost olacak mı?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Türkiye'ye yaptığı ilk ziyarette 4 Eylül'de Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan…

2 gün ago