Hayat

Özlem Türeci ve Uğur Şahin’e Aydın Doğan Ödülü

Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in geliştirdiği BionTech aşısı, salgının seyrinin değiştirilmesinde hayati rol oynadı.

Aydın Doğan Vakfı tarafından, her yıl kültür, sanat, edebiyat ve bilim alanlarında, ulusal ve uluslararası başarıya ulaşmış kişi ya da kurumları ödüllendirmek amacıyla verilen ‘Aydın Doğan Ödülü’nün bu yılki sahipleri BioNTech aşısını geliştiren bilim insanları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin oldu.

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu, Türeci ve Şahin’in bu yıl sağlık alanında verilen ödüle layık görülmelerinin gerekçesi olarak “biyoteknoloji ve Covid-19 aşısının geliştirilmesi konularındaki özverili ve ilham verici çalışmaları ile bu yolla insanlığa yaptıkları olağanüstü ve benzersiz hizmetleri”ni gösterdi.

1996 yılından bu yana her yıl, kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi farklı alanlarda, ulusal ve uluslararası platformlarda övgü kazanan kişi ve kurumları ödüllendirmek amacıyla Aydın Doğan Ödülü’nü veren Aydın Doğan Vakfı tarafından yapılan açıklamada, “Aydın Doğan Ödülü’nün 2021 yılında biyoteknoloji alanında bugüne kadar çok değerli çalışmalara imza atan, son olarak Kovid-19 aşısının geliştirilmesi süreciyle tüm dünyaya umut olan değerli bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’e verilmesini uygun görmüştür. Dünya çapında milyonlarca insanın hayatını kurtarma potansiyeline sahip bu dikkat çekici bilimsel başarının tüm dünya için ilham verici bir örnek olduğu da ayrıca değerlendirilmiştir.” dendi.

Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci Aydın Doğan Ödülü’ne layık bulunmuş olmaktan sevinç ve onur duyduklarını ifade ettiler. Şahin duygularını şöyle paylaştı: “Aydın Doğan Ödülü, bilimin yaratabileceği farkın takdir edilmesi bakımından büyük bir önem taşıyor. Sanat, bilim ve kültür alanlarına katkıda bulunan, çocukların eğitimini ve onların eğitime eşit erişim sağlamasını destekleme yolunda bu ödülün temsil ettiği misyonun değerli elçileri olarak görülmekten onur duyuyoruz.”

Aydın Doğan Ödülü, Vakfın Kurucusu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan adına düzenleniyor ve ödüllerin hangi dallarda verileceği her yıl, Vakıf Yönetim Kurulu’nca belirleniyor.

Ödülün pandeminin elvermesi halinde sonbahar aylarında Almanya’da düzenlenecek bir törenle takdim edileği, ödül töreninin tarihi Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in yoğun ajandalarına göre daha sonra belirlenerek kamuoyuna açıklanacağı belirtildi..

Özlem Türeci

M.D. Özlem Türeci, BioNTech’in kurucu ortağı ve baş tıbbi sorumlusu. Translasyonel ve klinik deneyime sahip bir doktor, immünolog ve kanser araştırmacısı olan Türeci, kanser antijenlerinin keşfine, mRNA tabanlı bireyselleştirilmiş ve kullanıma hazır aşı adaylarının geliştirilmesine ve şu anda klinik geliştirme aşamasında olan diğer immünoterapi türlerinin geliştirilmesine öncülük etti. Türeci, BioNTech şirketinin COVID-19’a karşı mRNA tabanlı bir aşı geliştirme ve dağıtma konusundaki başarılı çabası olan ve bir yıldan kısa bir sürede tamamlanan tarihi bir başarı olan “Lightspeed Projesi”nin klinik gelişimine öncülük ediyor. Türeci, daha önce Uğur Şahin ve Christoph Huber ile birlikte kurduğu Ganymed Pharmaceuticals AG’nin CEO’su ve Baş Tıbbi Sorumlusu olarak görev yaptı, şirket 2016 yılında Astellas tarafından satın alındı. Halen Almanya’da Kanser İmmünoterapi Derneği (CIMT) Başkanı olarak görev yapan Türeci, diğer önemli ödüllerin yanı sıra yakın zamanda Alman Sürdürülebilirlik Ödülü’ne de layık görüldü. Türeci, Prof. Uğur Şahin ile evli.

Uğur Şahin

Prof. Dr. Uğur Şahin BioNTech’in kurucu ortağı ve CEO’su olan Prof. Dr. Uğur Şahin, kanser ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele için yeni yaklaşımların geliştirilmesine liderlik eden bir doktor ve immünolog. Şahin, haberci ribonükleik asit (mRNA) ilaçları konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri. mRNA aşılarının ve diğer immünoterapi türlerinin geliştirilmesine olanak sağlayan birçok atılıma öncülük etti. COVID-19 için ilk mRNA aşısının tarihi gelişimi olan “Lightspeed Projesi”ni başlatan ve yönetmekte olan Şahin ile aşı, benzeri görülmemiş bir 11 aylık süre içinde laboratuvar ve klinik testlerden koşullu onaya geçti. Şahin ayrıca BioNTech’in, hastaların tümörlerinde yeni nesil dizileme ile tanımlanan eşanlamlı olmayan mutasyonların profiline göre bireysel olarak uyarlanan ve talep üzerine üretilen neoantijene özgü mRNA kanser aşılarının araştırma ve geliştirmesine de liderlik etmekte. Uğur Şahin, 500’den fazla patent başvurusu ve patentin ortak mucidi. Şahin’in akademik alanda, Almanya’nın Mainz kentindeki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nde Translasyonel Onkoloji ve İmmünoloji alanında Tam Profesör (W3) olarak görev almakta ve 50’den fazla doktora öğrencisine danışmanlık yapmakta. Ayrıca Mainz’de bulunan Helmholtz Translasyonel Onkoloji Enstitüsü’nün (HI-TRON) Bilimsel Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürütmekte. Dr. Şahin, bilimsel buluşlara yaptığı katkılardan dolayı Alman Sürdürülebilirlik Ödülü, Mustafa Ödülü ve Alman Kanser Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül ve takdir aldı.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci, BionTech aşısının Türkiye’ye yeterli miktarda tedarikinde de hayati rol oynadı.

YetkinReport

Recent Posts

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

2 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

4 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

5 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

18 saat ago

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

1 gün ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

1 gün ago