Hayat

GS olayı: Covid-19 ve turizm açmazında Türkiye

Yunanistan Türkiye’deki kovit testlerini kabul etmeyince GS futbol takımının geri gelmesi, turizm-kovit denkleminin başka boyutunu ortaya çıkardı. (Foto: Twitter/Birgün)

Galatasaray futbol takımının 12 Temmuz’da Olimpiakos ile hazırlık maçı için gittiği Yunanistan sınırında Covid-19 testlerinin yetersiz bulunmasını protesto ederek geri dönmesi, Türkiye’deki kovit salgının turizm sezonuyla birlikte yeniden artışa geçeceği endişelerini artırdı. Dokuz güne çıkarılan Kurban Bayramı tatili sırasında artması beklenen yurtiçi hareketlilik ekonomik sıkıntı içindeki turizm sektörünü umutlandırıyor ancak sağlıkçıları endişelendiriyor.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, geçen yıl Kurban Bayramında “kurallara uyulmadığı için Eylül-Ekim aylarında vakaların arttığına” dikkat çekiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise 13 Temmuz’da yaptığı açıklamada son bir haftada Covid-19 virüsünün delta varyantı görülen il sayısının artarak 36’ya ulaştığını duyurdu. Koca ayrıca son hafta içinde vaka sayılarının en çok arttığı beş il arasında Türkiye’nin Turizm merkezlerinden Antalya’yı da saydı.
10 Temmuz’da Antalya’da gazetecilere konuşan Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Ersoy ise, Rus turistlerin gelmeye başlaması ardından Antalya havalimanında yaşanan trafik artışının 2019 düzeylerine yaklaştığını müjdelemişti. İç turizmin özellikle arttığına dikkat çeken Ersoy, hala Türkiye’ye gelen vatandaşlarına karantina uygulayan bazı ülkelerin de diplomatik girişimlerle karardan vaz geçirilmekte olduğuna dikkat çekmişti.
Bunun son örneği olarak, seçim bölgesi de Antalya olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun girişimiyle Türkiye dönüşü 1 hafta karantina zorunluluğunu kaldıran Polonya olduğu bildiriliyor.
Aynı zamanda Polonya’nın Antalya Fahri Konsolosu olan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır ise sadece Antalya değil, Efes’ten Kapadokya’ya bütün otellerinde “Güvenli Turizm Sertifikası” sağlık gereklerine uyulduğunu, Rusya’dan gelen turistlerde de PCR testi arandığını söylüyor.

Bir yanda “tatil açlığı”, diğer yanda kovit

Çorabatır, turizm gelirlerinin yeniden artmasının ekonomiye nakit kaynak sağlamasının önemi üzerinde duruyor. YetkinReport’un sorularını yanıtlayan Çorabatır’a göre bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kovit salgını nedeniyle kapalı geçirilen aylardan sonra yaşanan bir “tatil açlığı” söz konusu.
Öte yandan iç turizmin artması demek aynı zamanda Türkiye’nin değişik yerlerindeki insanların kendi şehirleriyle tatil bölgeleri arasındaki trafiğin de artması demek. Bunun üzerine Avrupa’dan, özellikle Almanya’dan gelen yaz tatiline gelen vatandaşların kendi şehirlerini ziyaret etmeden önce ya da sonra tatil bölgelerine de gitmesi ayrı bir bulaşma kaynağı olabiliyor.
Bir sorun da aşılama sürecindeki psikolojik aksaklıklar. Hükümet özellikle dindar kesimler ve Kürt nüfus arasında aşı konusuna çekinceleri aşmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 9 Temmuz’da Diyarbakır’daki konuşmasında halkı aşı olmaya çağırmıştı. Bunu hapiste bulunan HDP’nin önceki el-başkanı Selahattin Demirtaş’ın halkı aşıya çağırması izledi. Ancak Kurban Bayramı tatili nedeniyle aşılamada görülebilecek yavaşlamalar da sağlıkçıların bir diğer endişe kaynağı
Galatasaray kafilesinin, başta teknik direktör Fatih Terim olmak üzere kendilerine yapılan işlemi protesto ederek Olimipiakos’la maçı iptal edip Türkiye’ye dönmeleri turizm-kovit denkleminde farklı bir gerçeğe işaret ediyor. Avrupa Birliği kurallarına göre aşı sorgulaması da yapan Yunanistan’a göre Türkiye turizm gelirlerinde dezanavtajlı görünse de kovit salgının yeni dalgalarına göre daha avantajlı görünüyor.

YetkinReport

Recent Posts

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

45 dakika ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

3 saat ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

1 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

1 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

2 gün ago

Anayasa tartışması sorunları perdelemek için sis bombası işlevinde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Anayasa değişikliğini önündeki önemli sorunları perdeleyip dikkatleri dağıtmak için adeta bir sis…

2 gün ago