Siyaset

CHP Liderinden gençlere; “Bana Kemal Amca Deyin”

Kılıçdaroğlu’dan gençlere: [iktidara geldiğimizde] bizi korkmadan eleştirmek istiyorsanız bize oy verin. (Foto: CHP)

Siyasi Partiler 2023 seçimlerinde önemli bir yer tutan Z Kuşağı ile temasa geçmeye çalışıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 10 Kasım’da Ankara’da Mustafa Kemal Atatürk’ü anma törenlerine katıldıktan sonra Antalya’ya gençlerle buluşmaya gitti.
Antalya’da Muratpaşa Belediyesinin düzenlediği “Z Kuşağı Atatürk’ü Anıyor” etkinliğine katılan Kılıçdaroğlu, sosyal medya fenomenleri Görkem Durmaz, Murat Sakoğlu ve Asena Kızılarslan’ın sunumuyla gençlerin sorularını yanıtladı. Bu arada “Size Kemal Ağabey mi Kemal Amca mı diyelim” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu “Kemal Amca” hitabını tercih edeceğini belirtti. Etkinlik gençlerin “Kemal Amca” hitabı ile devam etti.
Z Kuşağı tabiri 18-24 yaşları arasındaki gençler için kullanılıyor. Bu yaş grubunun Türkiye siyaseti açısından önemli bir anlamı var, zira 2023 yılında yapılacak genel seçimlerde yaklaşık 7 milyon gencin ilk defa oy kullanması bekleniyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de 18-24 yaşları arasındaki nüfus 9 milyon. Bu rakam 2023’te oy vermesi beklenen 62 milyon seçmenin yüzde 14’ünü oluşturuyor.

Z Kuşağı 2023 seçim kaderini değiştirebilir mi?

Yine TÜİK verilerine göre hane halkı bilişim teknolojileri kullanım oranı 16-24 yaş grubunda yüzde 93. Bir başka deyişle Z kuşağının ana bilgi kaynağı internet.
Bu sebeple her an Saadet Partisi hesabından bir viral video görebilir, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı Twitch yayınında video oyunu oynarken fenomen olan gençlerle siyaset tartışırken bulabilirsiniz.
İktidar partisi için ise dijital dönüşüm başka bir anlam ifade ediyor: “geniş bir kanun tasarısı hazırlama ihtiyacı.” AK Parti Merkez Yönetim Kurulu’nun 2020 yılında yaptığı çalışmada “Z kuşağı için sosyal medyanın önemi” vurgulanmış, manipülasyon ve yanlış bilgilendirmenin önüne geçilmesi gerekliliğinin altı çizilmişti.
“Onların içinde doğdukları yeni medya düzeni, veri ve içerik sağlayıcılar tarafından devlet otoritesi, egemenliği ve siyaseti de aşan bir meydan okumayla karşımıza çıkmaktadır,” denilen raporda, “Ülkemizde de sosyal medyayı terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edecek, nefret, tehdit, taciz, hedef gösterme gibi suçları işleyecek şekilde kullananlara karşı tedbirler öngören geniş bir kanun tasarısı hazırlama ihtiyacı hasıl olmuştur” ifadeleri yer almıştı.

“Kemal Amca” sosyal medyayı kapatmayın

CHP lideri ise Antalya’da gençlerden gelen soruları yanıtlarken, sosyal medyanın kısıtlanmaması gerektiğini dile getirdi.
“Sosyal medyayı niye kapatacaksın, hangi gerekçeyle kapatacaksın? Kişiler orada düşüncelerini rahatlıkla ifade edebiliyor, eleştiriler yapabiliyorlar. Siyaset kurumunu yeri geldiğinde yanlışları varsa yerden yere vuruyorlar. Bir politikacının alkışa ihtiyacı yok aslında, biz sanatçı değiliz. Politikacının sağlıklı ve tutarlı eleştiriye ihtiyacı var. Benim hatamı ben görmeyebilirim ama siz görebilirsiniz. Politikacılar eleştiriden korkmaması lazım tam tersine sağlıklı ve tutarlı eleştirileri dinleyip kendilerine bir yol çizmek zorundadır. Bizi rahatlıkla, korkusuzca eleştirmek istiyorsanız oy vermeniz lazım”
Kılıçdaroğlu “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aranız nasıl, küs müsünüz?” sorusu üzerine de “Onun sinirlerini bozacağım. Hiç merak etmeyin, sizler gerçekten önümüzdeki seçimlerde tarih yazacaksanız” yanıtını verdi.

Nermin Pınar Erdoğan

Gazeteci

Recent Posts

President Erdoğan held a landmark meeting with main opposition leader after decade

Turkish main opposition Republican People's Party (CHP) leader Özgür Özel meet with President Recep Tayyip…

1 saat ago

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

4 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

6 saat ago

Tarihi toplantı: Özel ve Erdoğan görüşmesi başladı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma…

6 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

21 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago