Ekonomi

Elvan da gitti, Nebati geldi: dolu dizgin seçim ekonomisi

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, görevden alınan Lütfü Elvan’ın yanı sıra bir yıl kadar önce görevi bırakan Berat Albayrak’ın da yardımcısıydı. Erdoğan’ın “Faiz neden, enflasyon sonuçtur” siyasetini kuvvetle savunması ve siyasi İslamcı çizgisiyle tanınıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ı görevden aldı. Yerine yardımcısı Nureddin Nebati geldi. Erdoğan’ın 1 Aralık 2021 tarihli kararnamesi Resmî Gazetede 2 Aralık’ın ilk saatlerinde yayınlandı. Böylece Berat Albayrak’ın 8 Kasım 2020’de görevi bırakmasıyla 10 Kasım’da bir gece yarısı kararnamesiyle işe başlayan Elvan’ın Bakanlığı bir yılı henüz doldurmuşken bir başka gece yarısı kararnamesiyle son buldu.
Elvan’ın Erdoğan’ın gözünden düştüğü bir süredir konuşuluyordu. Anlaşmazlık noktalarının başında Erdoğan’ın faizleri düşürerek enflasyonu düşürme politikasına ekonomi bürokrasisi kökenli Elvan’ın uyum sağlamaması geliyordu. Elvan, Merkez Bankasının Şahap Kavcıoğlu yönetiminde enflasyonla mücadele görevini bırakıp, asıl olarak Hazine’nin işi olan cari açığa öncelik vermesine de karşıydı. Ankara kulislerinde Elvan’ın istifa etmeme nedeni, sonradan Erdoğan tarafından ekonomiyi batırmakla suçlanmak istememesi olarak gösteriliyordu.
Erdoğan’ın Elvan’ın yerine Nebati’yi getirmesiyle 2023 seçimlerine doğru, kamu bankalarının geri ödenmesi beklenmeyip “görev zararı” sayılacak düşük faizli siyasi krediler vermeyi hızlandırması bekleniyor.

Nebati kimdir, “Erdonomi” nedir?

Bu gerçekleşirse, Türkiye 5 Nisan 1994’da dönemin başbakanı Tansu Çiller’in ilan ettiği kemer sıkma programı ardından bankacılık sistemini 2001 krizine sürükleyen filmi yeniden görebilir.
Nebati’nin Erdoğan’ın “Faiz neden, enflasyon sonuçtur” siyasetinin ateşli savunucusu olduğu biliniyor.
Nureddin Nebati, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın da yardımcısıydı. Daha önce AK Parti milletvekilliği ve Genel Başkan Yardımcılığı da yapmış olan Nebati, parti içinde Albayrak’a yakın grup içinde sayılıyor ve İlim Yayma Cemiyeti, Ensar, Tügva, Önder gibi İslami çizgideki derneklerin üyesi. Muhafazakâr yatırımcıların iş örgütü sayılan MÜSİAD danışma kurulunda.
İktisatçılar tarafından temel kuralların dışında sayılan “Faiz neden enflasyon sonuçtur” siyasetine, İngiliz Reuters haber ajansı “Türkiye sahibi olmadığı parayı harcıyor” yorumuyla birlikte 1 Aralık’ta “Erdonomi” adını takmıştı. Dolayısıyla Nebati ataması “Erdoğan Ekonomisi” anlamında kullanılan Erdonomi döneminin asıl şimdi başladığı yorumuna da açık.
Erdoğan’ın TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun yatırımcılarla yapacağı duyurulan 2 Aralık toplantısının hemen öncesinde Bakan yapması, bir kararlılık gösterisi olarak da görülebilir.
Bu durum Erdoğan’ın Türk lirasının ABD doları ve Avro karşısında değer kaybını dikkate almadan faiz indirimine devam edeceğini ve mali çevreleri bu yeni duruma uyum sağlamaya zorlayacağına işaret ediyor olabilir. Bu, riskli bir seçim ekonomisi uygulamasının başlangıcı da sayılabilir.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Petrol Oyunu Değişiyor: BAE’nin OPEC’ten Ayrılması Ne Anlama Geliyor?

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 28 Nisan’da ani bir kararla en önemli üyelerinden olduğu Petrol İhracatçısı…

12 saat ago

Kıbrıs’ta Temmuz Eşiği: Yeni Girişim, Eski Sorunlar

  Kıbrıs meselesi, uzun bir durgunluk döneminin ardından yeniden yoğun bir diplomatik hareketliliğin içine girmiş…

16 saat ago

İmamoğlu ilk beş gün aç-susuz tutulmuş; “işkenceydi, hâlâ da yapılıyor”

Silivri’de devam eden “Ekrem İmamoğlu Suç Örgütü” davasının 28 Nisan günkü oturumunda İstanbul Büyükşehir Belediye…

21 saat ago

Hakları İçin Direnen Maden İşçileri Kazandı, Örnek Oluşturdu

Doruk Madencilik şirketinden aylardır alamadıkları maaşları ile sigorta primleri ve diğer hakları için 9 gündür…

1 gün ago

Hayvancılıkta Bitmeyen Çile: Yemde Dışa Bağımlılık

Tarımı konuşuyorsak, hayvancılığı da konuşmak zorunda olduğumuz, çünkü tarım ve hayvancılığın  birbirinden ayrılamaz olduğu her…

3 gün ago

Hanslar, Corçlar ve Mehmetler: Yeni İtttifaklar Kurulurken Türkiye

ABD Başkanı Donald Trump’ın kural tanımayan dış politika uygulamaları, NATO’dan çekilme tehdidi ve savunmasını ABD’nin…

3 gün ago