Siyaset

Gazeteciler MİT davasında tekrar tutuklandı, serbest bırakıldı

Gazeteciler Barış Pehlivan (sağda) ve Murat Ağırel (solda) 2020 yılında MİT mensubunun cenazesi haberi sebebiyle aldıkları hapis cezasının onaylanmasının ardından yeniden cezaevine girdi. Gazeteciler, İstanbul Adliyesi’ne gelerek teslim oldu. (Fotoğraf: Twitter/Elif Ilgaz Video)

Yaptıkları haberle Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunun kimliğini ifşa ettikleri ve bu şekilde MİT kanununa muhalefet ettikleri gerekçesiyle hapis cezası alan gazeteciler Murat Ağırel, Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç, haklarında verilen cezanın yüksek mahkeme tarafından onaylanmasının ardından yeniden tutuklandı.

Ağırel ve Pehlivan, tutukluluklarının ardından Silivri Cezaevi’ne götürüldü. Avukat Hüseyin Ersöz, gazetecilerin akşam saatlerinde serbest bırakıldığını duyurdu.

2020 yılında bir MİT mensubunun cenazesini haberleştirerek MİT kanununun 27. maddesinde düzenlenen “MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini herhangi bir yolla ifşa” suçunu işledikleri gerekçesiyle beş gazeteciye verilen hapis cezasının İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onanmasının ardından Ağırel, Pehlivan ve Kılınç 15 Şubat’ta tekrar tutuklandı.

Cezaların kesinleşmesinin ardından Pehlivan ve Ağırel teslim olmak için İstanbul Adalet Sarayı’na gitti. Buradan Silivri Cezaevine gönderildi. Hülya Kılınç ise Manisa’da tutuklandı.

MİT mensubu hakkındaki haberi yapan muhabir Hülya Kılınç Manisa’da tutuklandı.

Gazeteciler 6 aylık tutukluluğun ardından serbest bırakılmıştı

Suçlama kapsamında Mart 2020’de yedisi gazeteci sekiz kişi hakkında dava açılmıştı. Davanın ilk duruşması Haziran 2020’de İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş; mahkeme, tutuklu gazeteciler Barış Terkoğlu, Aydın Keser ve Ferhat Çelik’in tahliyesine, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel’in tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Eylül 2020’de görülen karar duruşmasında Kılınç, Pehlivan, Keser, Çelik ve Ağırel’e “MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini herhangi bir yolla ifşa” suçu uyarınca hapis cezası verilmişti.

Terkoğlu ve Manisa Akhisar Belediyesi Basın Birimi Çalışanı Eren Ekinci ise beraat etmişti. Yurt dışında yaşayan gazeteci Erk Acarer’in dosyasının da ayrılmasına karar verilmişti.

Aynı duruşmada gazeteciler Pehlivan, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel altı aylık tutukluluğun ardından tahliye edilmişti.

Avukatlar, İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına itiraz etmişti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, itiraz başvurusunu değerlendirdi ve gazeteciler hakkında verilen hapis cezasını onadı. Gazetecilere savcılığa teslim olmaları yönünde tebligat gönderildi.

Tebligatın ardından Pehlivan ve Ağırel İstanbul Adliye Sarayı’na giderek teslim oldu. Kılınç ise Manisa’da tutuklandı.

Not: Bu haber 15 Şubat saat 20:55’te güncellenmiştir

YetkinReport

Recent Posts

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

5 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

6 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

9 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

10 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

12 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

1 gün ago