Hayat

Türkiye’de Bugün

15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü; Türk Yahudi Toplumu Hasköy Mezarlığının tahrip edildiğini duyurdu; ABD Temsilciler Meclisi Türkiye’ye F-16 satışı ile ilgili kritik yasa değişikliğini onayladı; ABD’den Türkiye’nin olası Suriye operasyonuna karşı açıklamalar geldi; Kredi Risk Primi 900’ü aştı; Kömür madeni saha genişletme projesine karşı Milaslıların mücadelesi sürüyor; İzmir için yangın uyarısı…

Türkiye’de Bugün:

1- 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin 6. yıldönümü. 

“15 Temmuz 2016’da Fethullahçı darbecilerin en güçlü olduğu kurum Hava Kuvvetleriydi. Fethullahçı pilotlar Türkiye Büyük Millet Meclisini bombaladılar. O gece Türkiye semalarında terör estirdiler. Darbe sırasında ve sonrasında hava kuvvetleri içinde bulunan çok sayıda Fethullahçı subay Yunanistan’a kaçtı. Tıpkı 60 yıl önce Selahattin Angıner gibi.” 

Selahattin Angıner’in hikayesini Behlül Özkan yazdı

“Pilotların taşıdığı risalelerden 15 Temmuz’a nasıl gelindi” 

2- Türk Yahudi Toplumu, Hasköy Mezarlığı’na gece yarısı girilerek mezarların tahrip edildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, iki kişinin gözaltına alındığını ve soruşturmanın sürdürüldüğünü açıkladı. 

Türk Yahudi Toplumu, Twitter’dan yaptığı paylaşımda İstanbul Valiliği’ne ve İçişleri Bakanlığı’na mezarların tahrip eden faillerin bir an önce yakalanması için çağrı yaptı.

“Hasköy Mezarlığımıza gece yarısı girilmiş, 36 tane mezar taşımız tahrip edilmiştir. Konu tüm resim ve gece kayıtları ile ilgili makamlara iletilmiş olup, bu vandalizmi yapanların bir an evvel yakalanmasını beklemekteyiz.” 

3- ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Joe Biden’ın Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satma planını zorlaştıracak yasa değişikliği önergesini kabul etti.

Önergede Türkiye’ye F-16 satışı için, “ABD Başkanı’nın satışın ABD’nin ulusal çıkarına olduğunu onaylaması” ve “F-16’ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerindeki uçuşlarda kullanılmaması için somut adımlar atılması” şartları yer alıyor.
Murat Yetkin’in değerlendirmesi: Türkiye, ABD’ye F-16 için Yunanistan Sözü Veremez

4- ABD Savunma Bakan Yardımcısı Dana Stroul Washington’da düzenlenen bir forumda, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik herhangi bir operasyonuna şiddetle karşı çıkıyoruz ve Türkiye’ye itirazlarımızı açıkça belirttik” dedi.

Stroul, ABD’nin Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki PKK faaliyetleriyle ilgili meşru endişeleri olduğunu kabul ettiğini ve Pentagon’un “bu faaliyetlere karşı Türkiye ile birlikte çalışmaya devam edeceğini” söyledi. Ancak, Bakan Yardımcısı Türkiye’den gelecek herhangi bir saldırının “aşırı bir adım” olacağı konusunda uyardı. Voice of America

5- Türkiye’nin beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) primleri 900’ü aşarak 2008 sonrası en yüksek seviyeye ulaştı. CDS değeri bir ülkeye borç verildiğinde temerrüt riskine karşı kendini sigortalamak isteyenlerin ödedikleri prim.

Kredi risk primi neden artıyor, sonuçları ne olur? Prof. Dr. Selva Demiralp BBC Türkçe için değerlendirdi

6- Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Endonezya’nın Bali şehrinde düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısına katılımını sürdürüyor.

7- Muğla’nın Milas ilçesinde, Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş’nin, iki termik santrale kömür sağlamak için genişletmek istediği kömür madeni sahasında üçüncü kez bilirkişi keşfi yapılacak. İkizköylüler yeniden keşif kararına itiraz ederken çevre komitesi de bir açıklama yaptı. Davacı köylülerin bilirkişi keşfi için 19 bin TL’lik bir mahkeme masrafı ödemesi de talep ediliyor. ANKA Esma Turan

8- İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 3 gün boyunca İzmir ve çevresinde orman yangını riskinin çok yüksek olduğunu belirterek uyardı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ‘Orman Yangınları Erken Uyarı Sistemi’ haritasını sosyal medya hesabından paylaşan Vali Köşger, İzmir’e önümüzdeki 3 gün için uyarı yaptı.

İklim Araştırmacısı Gökçe Sencan Bianet’ten Tuğçe Yılmaz’a anlattı: “Orman yangınları kaçınılmaz, mesele onu yönetmekte”

YetkinReport

Recent Posts

Suriye’de rejim değişikliğinin perde arkası bağlantıları ortaya çıkıyor

2024 yılının Aralık ayında Suriye’deki rejim değişikliği, dünya kamuoyunu şaşırtacak kadar hızlı, on üç yıllık…

1 gün ago

Erdoğan: Tekrar seçilme derdim yok dedi, Bahçeli karşı çıktı: Cayamazsın

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 21 Mayıs’ta Macaristan dönüşü uçağa kabul ettiği gazetecilere konuşmuş. Tekrar seçilme veya…

1 gün ago

AK Parti’den 19 Mart İmamoğlu itirafı Erdoğan’ın yolundan döndürür mü?

Daha itirafın ne olduğunu bilmeden çoğunuzun “Hayır” dediğini duyar gibiyim. AK Parti’den gelen üst düzey…

2 gün ago

ABD Suriye’de yine iç savaştan söz ediyor, Türkiye yeniden ateş hattında

Dün, 20 Mayıs’ta Suriye’de olup bitenlere dair üç önemli gelişme yaşandı. Biri, MİT Başkanı İbrahim…

3 gün ago

Ergenekon taktikleriyle hedefe konan gazeteciler dava açıyor

İktidar çizgisindeki Akşam gazetesi 18 Mayıs’ta haber adı altında “İmamoğlu Medyası A.Ş.!” başlıklı imzasız bir…

4 gün ago

Üç yaşlı: Erdoğan, Bahçeli, Öcalan. Üç genç: Özel, İmamoğlu, Demirtaş

“İlk üçlü, sonraki üçlüye iktidarı bırakmak istemiyor. O kadar kararlılar ki, gençlerden ikisini tutsak ettiler,…

4 gün ago