Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Abdülhamid Han sondaj gemisi Akdeniz’e açıldı

Yazar: YetkinReport / 09 Ağustos 2022, Salı / Oda: Ekonomi

Türkiye’nin 4. sondaj gemisi Abdülhamid Han Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle ilk görev yeri olan Akdeniz’e açıldı. Gemi 2 Ekime kadar çalışmalarını sürdürecek. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Karadeniz’de çalışmalarını sürdüren 3 sondaj gemisine ek olarak Mayıs ayında Mersin’e getirilen Abdülhamid Han sondaj gemisi bakım ve teknik işlemlerinin ardından 9 Ağustos’ta demir aldı.

Geminin görev yerine uğurlanması için Taşucu Limanında gerçekleştirilen törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Abdülhamid Han’ın Akdeniz’de çalışma yürüteceğini açıkladı:

“Bugün Abdulhamid Han Gemisi’ni Akdeniz’e yolcu ediyoruz. Ülkemizde ilk petrol bulunan yer bundan 135 yıl önce İskenderun’du. Bu defa da ‘Ya Allah Bismillah’ diyerek Gazi Paşa’nın 55 km açığındaki Yörükler kuyusuna uğurlayacağız. Yörükler-1 kuyusu, Doğu Akdeniz’deki kapsamlı iş planımızın ilk adımıdır.”

Türkiye’nin Fatih, Kanuni ve Yavuz adında üç sondaj gemisi daha bulunuyor. Bu gemiler halen Karadeniz Kuzey Sakarya Gaz Sahasında sondaj çalışmalarını sürdürüyor. 200 mürettebat kapasiteli Abdülhamit Han filonun en güçlü gemisi olmasının yanında Dünyanın en büyük beşinci sondaj gemisi olarak tanımlanıyor.

Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesi içinde bulunan bu alanda daha önce Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis gemileri sismik araştırmalar yapmıştı.

2 ay çalışmalarını sürdürecek

Karadeniz’de “540 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfedildiğini” belirten Erdoğan, Karadeniz gazının ilk etabı için gereken 10 kuyudaki işlemlerin bitirilerek “2023 yılında milletin hizmetine verilmesini” planladıklarını belirtti ve yıl sonuna kadar yurt içi petrol hedefinin 150 kuyu daha açmak olduğunu sözlerine ekledi.

Törende konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Abdülhamid Han’ın ilk görev süresinin 2 ay olacağını belirtti. Türkiye konu ile ilgili NAVTEX yayınladı. Gemi 2 Ekime kadar çalışmalarını sürdürecek.

Dönmez, “Karadeniz gazının 2023’te milletimizle buluşturmak için yürüttüğümüz çalışmalar planlandığı şekilde ilerliyor. Karadaki gaz işleme tesisimizin inşaatı devam ediyor. 5 km sığ deniz boru hattı serimi tamamlandı. Derin deniz boru seriminin yüzde 60’ı tamamlandı. Petrol arama çalışmalarımız da devam ediyor. 2022 yılı için rezerv ekleme hedefimiz 75 milyon varildir” dedi.

Doğu Akdenizdeki gerginlik sebebiyle Yunanistan basını bir süredir Abdülhamid Han’ın görev yeri ile ilgili iddialara yer veriyordu. Ülke gündeminde geniş yer tutan gemi için Atina’nın ve ordunun teyakkuza geçtiği iddia edilmişti.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Abdulhamid Han, Doğu Akdeniz, Erdoğan, sondaj, Yunanistan

OKUMAYA DEVAM EDİN

Leyla Alaton AK Parti Grubunu neden izledi, Erdoğan’la ne konuştu?
Türk-Rus ilişkileri Ukrayna sınavında: Enerji, turizm, tarım
Bilge Yılmaz: bürokraside çalışmaya devam edeceklerimiz belli
  • Anayasa, Hukuk ve Demokrasi Öcalan’a ve DEM Parti’ye emanet mi?11 Ağustos 2026
  • Meclis Terörsüz Türkiye yol haritası yasasını açık farkla kabul etti11 Ağustos 2026
  • Terörsüz Türkiye oylaması ve Özgür Özel’in zor kararı10 Ağustos 2026
  • Mekke Anlaşması: Yeni Bir İttifaktan Bölgesel Güvenlik Düzenine mi?10 Ağustos 2026
  • Mansur Yavaş: Kürt meselesinin çözümü seçim kazanmaya endekslenemez10 Ağustos 2026
  • Hükümetin Mekke Anlaşması’nda açıklık kazandırması gereken konular var9 Ağustos 2026
  • Mete Atatüre: Kuantum aleminin ışık “sıkıştıran” trafik polisi8 Ağustos 2026
  • Ortadoğu yeniden şekilleniyor: Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan üçgeni7 Ağustos 2026
  • Uğur Mumcu suikastı: o tuğla çekilecek, o duvar yıkılacak mı?7 Ağustos 2026
  • Yeni Parti’nin Yeni Vaadi ve Delege, Koltuk, Para Üçgeni7 Ağustos 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP