Siyaset

İttifakların çoğalması siyasi görünümü netleştirecek mi?

Altılı Masa liderleri ilk turun son toplantısını yaparken yeni ittifakların kurulmaya başlaması siyaseti hareketlendiriyor: seçimlere ikiden fazla ittifakla gidilecek. Ancak bu siyasi görünümün netleştiği anlamına henüz gelmiyor.

Bugün Altılı Masa ilk tur toplantılarını Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ev sahipliğinde tamamlıyor. Altılı Masanın, çekirdeğinde CHP-İYİ bulunan Millet İttifakına dönüşüp dönüşmeyeceği adayının CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu mu ya da başkası mı olacağı belirsizliğini korurken ittifakların sayısı artıyor.
İttifakların arasına son katılan Sosyalist Güç Birliği (SGB) oldu. Sol Parti, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Devrim Hareketi önümüzdeki seçimlerde birlikte hareket edeceklerini açıkladılar. Partilerin siyasi denklemi etkileyecek oy oranına sahip olmadığı düşünülebilir. Ancak 1 oyun dahi öneminin bulunduğu bir seçime gidiyoruz büyük oyunda seslerini, tutumlarını yeterince duyuramayacağına inanan partilerin bunu ittifakların bünyesinde yapmaya çalışmaları doğal. Sosyalist Güç Birliğinin odağına, belki yoksulluk ve adaletsizliğe karşı duruşun ötesinde laikliği alması, etnik ve mezhebi duruşu dışlaması hemen dikkat çekiyor. TKP sözcüsü Ozan Yılmaz “Seçimlerde AKP iktidarına son verilmesi” konusunda iş birliğine açık olduklarını söylemiş.

İttifakların işlevi

İttifakların bir işlevi de mevcut muhalefet odaklarında aradığını bulamadığı için oy vermeyi protesto eden seçmeni sandığa taşıması.
Henüz kendilerine isim koymadıkları için “Yedili İttifak” diye anılan HDP öncülüğündeki ittifaktaki diğer parti ve gruplar Türkiye İşçi Partisi, Emek Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Halkevleri ve Sosyalist Meclisler Federasyonu. Oy potansiyeli HDP (ve bir ölçüde TİP ve EMEP sayesinde) SGB’den fazla. Ancak odağına ister istemez Kürt meselesini alacak Yedili İttifak da daha çok HDP ile anılacak. EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz “Erdoğan’ı sevindirecek bir pozisyon içinde olmayız” diyor ama HDP’nin, diyelim PKK lideri Abdullah Öcalan’ın hapishane koşulları üzerinden AK Parti’yle görüşme kapısını kapamayacağı da ortada.
İttifakların bir diğer işlevi de başka türlü Meclis’e girme şansı bulamayacak siyasileri Meclis’e taşıma ihtimali.

Yeni ittifakların kurulma ihtimali

Başka ittifakların kurulma ihtimali de var.
Örneğin Altılı Masanın olduğu gibi Millet İttifakına dönüşmemesi durumunda, Karamollaoğlu’nun daha önce ortaya attığı Saadet-Gelecek-DEVA muhafazakâr-muhalefet Üçlü İttifakı formülü canlanabilir mi? Bu formül Gelecek lideri Ahmet Davutoğlu ile DEVA lideri Ali Babacan arasında tartışmaya neden olmuştu ama bu üçlünün yüzde 7 barajını aşma ihtimalinin bulunduğunu da tabana atmamak gerekiyor.
İttifakların artabileceğine dair bir başka haberi Doğru Parti Genel Başkanı Rifat Serdaroğlu’nun Duvar Gazetesine yaptığı açıklamadan öğrendik. Geçmişte DYP ve ANAP hükümetlerinde görev almış olan Serdaoğlu, Ümit Özdağ’ın Zafer Partisi, Muharrem İnce’nin Memleket Partisi ve Remzi Çayır’ın Milli Yol Partisi ile ittifaklarını Eylül sonunda açıklayacaklarını söylemiş. Kurulup kurulmayacağını göreceğiz.
Bu durumun, yani ittifakların artmasının Türk siyasetinde bir hareketlenmeye yol açtığı söylenebilir. Ancak siyasi görünümde bir netleşmeye yol açtığını söylemek zor.
Sanırım görünümün netleşmesi için Altılı Masanın bu şekilde mi Millet İttifakı şeklinde mi devam edeceğinin görülmesi ve Cumhurbaşkanı adayını ilan etmesini bekleyeceğiz.

 

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

4 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

5 saat ago

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

9 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

9 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

1 gün ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago