Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Erdoğan: İsrail ile atılan adımlar Filistin desteğimizi azaltmayacak

Yazar: YetkinReport / 24 Ağustos 2022, Çarşamba / Oda: Siyaset

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ağırladı. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İsrail ile ikili ilişkilerin gelişmesi için atılan adımların Ankara’nın Filistin’e olan desteğini azaltmayacağını söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı 23 Ağustos’ta Ankara’da ağırlayan Cumhurbaşkanı, görüşmenin ardından yapılan ikili basın açıklamasında “Filistin davamıza desteğimiz azalmayacak” dedi. 

Abbas ise Türkiye’nin Filistin’e desteği sebebiyle Cumhurbaşkanına teşekkürlerini iletti. 

İsrail ile normalleşme

AK Parti hükümeti döneminde Filistin meselesi sebebi başta olmak üzere diplomatik olarak gergin olan İsrail Türkiye ilişkileri Mavi Marmara olayı ve son olarak ABD’nin önceki başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü başkent olarak tanımasının ardından dondurulmuş, karşılıklı büyükelçilik düzeyinden katiplik düzeyine indirilmişti. 

Diplomatik krizin ardından yıl başından bu yana iki ülke arasında normalleşme adımları atıldı. İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog’un Mart ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretin ardından iki ülke geçtiğimiz haftalarda ikili ilişkilerini tekrar tam diplomatik temsiliyet düzeyine yükseltme kararı aldı. 

Kararın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İsrail ile ilişkilerin Ankara’nın Filistin’e olan desteğinde bir değişiklik yaratmayacağını açıklamıştı. 

Mahmud Abbas’ın Ankara ziyaretinde Türkiye Filistin arasındaki ilişkilere bir kez daha vurgu yapıldı. 

Erdoğan: Filistin desteğimiz azalmayacak

Erdoğan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

“İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır, aksine bu adımların Filistin meselesinin çözümüne ve Filistin halkının durumunun iyileştirilmesine katkı sağlayacağını Filistinli kardeşlerimiz de ifade ediyorlar. Filistinli kardeşlerimiz arasında birlik ve uzlaşı sağlama gayretlerini de yakından takip ediyoruz. Bu alanda da her türlü desteği vermeye hazırız,” ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, Türkiye’nin iki devletli çözümü savunduğunu, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın statülerinin değiştirilmesini kabul etmediğini ve bu konudaki “hassasiyet ve beklentileri İsrailli muhattaplarına aktardıklarını” sözlerine ekledi.

Abbas’tan Türkiye’ye teşekkür

Ankara’daki görüşmenin ardından söz alan Filistin Devlet Başkanı Abbas, Erdoğan’a  “Filistin halkının yanında durması ve değişmez tutumundan dolayı en içten teşekkürlerimi ifade ettiğini” aktardı. 

Filistin meselesinde iki devletli çözümü önemsediklerini belirten Abbas, “1967 sınırları içerisinde iki devletli çözüm mümkündür. Ama sadece apartheid sistemine dayalı bir de facto uygulayarak tek devlet kurma çabası, İsrail tarafından yapılan bu girişim, güvenlik ve istikrara hizmet etmeyeceği gibi bölge için de gelecekte büyük tehditler oluşturacaktır,” dedi.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Erdoğan, Filistin, Gazze, İsrail, Kudüs, Mahmud Abbas, normalleşme

OKUMAYA DEVAM EDİN

Seçmen siyasetten bıktı: “Kim benim için kavga edecek?”
İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir?
Sizce Erdoğan Soçi’de Putin’den ne alıp dönecek?
  • İranlı kadınların hikayesi: direniş hiç durmadı23 Haziran 2025
  • Türkiye ABD’yi neden kınamadı? Perde arkasında neler oluyor?23 Haziran 2025
  • ABD’nin İran saldırısı bölgede ve Türkiye’de neleri tetikleyebilir?22 Haziran 2025
  • Gazeteci Fatih Altaylı tutuklandı: Cumhurbaşkanını tehditle suçlanıyor22 Haziran 2025
  • Savaş, Orta Doğu haritası ve Avrupa’nın sınırları22 Haziran 2025
  • ABD İran’ı vurdu. Trump dünyaya meydan okudu: ne yapabileceğimiz görüldü22 Haziran 2025
  • Kömürün, piyasanın, savaşın baskısı altında zeytin ağacını savunmak21 Haziran 2025
  • Leyla Alaton AK Parti Grubunu neden izledi, Erdoğan’la ne konuştu?21 Haziran 2025
  • Savcılığın özel algoritması devrede: İmamoğlu’nun avukatı örneği20 Haziran 2025
  • İran’da rejim değişir mi? Değişirse ne olur? Türkiye ne yapmalı?20 Haziran 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP