Siyaset

CHP lideri ABD yolunda: Ben barış istiyorum, Erdoğan kavga

İstanbul Havalimanı’nda basın mensuplarına el sallayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu THY’ye ait tarifeli seferle 9 Ekim’de ABD’ye hareket etti. (Foto: AA)

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu son bilimsel gelişmeleri yerinde incelemek ve neo-liberalizm karşıtı siyasetçilerle görüşmek üzere 9 Ekim’de Amerika Birleşik Devletleri’ne yola çıktı.

9-13 Ekim tarihleri arasında ABD’de ziyaretlerde bulunacak olan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ilk durağı Boston kenti olacak.

Kılıçdaroğlu’na seyahatinde Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Sekreter Selin Sayek Böke, İstanbul Milletvekili Yunus Emre ve Genel Başkan Başdanışmanı Hacer Foggo da yer alıyor.

Partiden yapılan açıklamada ziyaretlerin ana konusunun insanlığın ortak değerleri ile teknolojik ve bilimsel gelişmelere yönelik görüş alışverişi olduğu bildirildi.

“Ben barış istiyorum Erdoğan kavga”

CHP lideri, Amerika uçağında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sözcü’den İsmail Saymaz, CHP liderine başörtüsü yasası önerisi üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Kılıçdaroğlu pas verdi, golü atmamız lazım,” sözünü sordu.

Kılıçdaroğlu, “Ne pastan ne golden ne futboldan Erdoğan’ın haberi yok. Erdoğan kendi egolarına teslim olmuş bir adam. Ben Türkiye’yi barıştırmak istiyorum. O kavga etmek istiyor. Ben başaracağım o değil,” dedi.

Erdoğan ise Kılıçdaroğlu’nun Amerika ziyareti ile ilgili “Bay Kemal’i hiç önemsemiyorum gidebilir,” açıklamasında bulundu.

“İcazet almak için gitmiyorum”

Kılıçdaroğlu’nun ziyareti “icazet” tartışmasına sebep olmuştu. CHP liderinin ABD’ye ziyaretinin önümüzdeki seçimlerde Amerika’dan destek alma amacı taşıdığı yönünde eleştiriler yöneltildi.

CHP lideri 2 Ekim’de yaptığı açıklamada, bu eleştirilere yanıt vererek “icazet için gitmediğini,” ziyaretinde hükümet yetkilileriyle buluşmayacağını, odağının “bilim ve teknolojideki gelişmeleri görmek, bilim yapanlarla teknoloji geliştirenlerle; Neoliberal politikalara karşı çıkan sosyal devleti savunanlarla birlikte olmak” olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu 3 Ekim’de katıldığı bir televizyon programında da ziyaretini şu sözlerle açıkladı:

“Dünyada düşünce, bilim insanları vardır. Burada umutsuzluğa kapılıp giden gençlerimiz vardır. Onlarla buluşacağım. Onları Türkiye’ye getireceğiz. Ezilenin canı çıksın diyen vahşi kapitalizmi elbirliği ile yok edeceğiz”.

Kılıçdaroğlu’nun bu çerçevede sol görüşleriyle ön plana çıkan demokrat-sosyalist Senatör Bernie Sanders ile de görüşebileceği belirtmişti.

ABD’de ilk durak Boston

Kılıçdaroğlu, ilk olarak Boston’da Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Harvard Üniversitesi’ndeki programlara katılacak.

CHP lideri burada Türkiyeli bilim insanı Canan Dağdeviren ve Dr. Kent Larson ile görüşecek, yaklaşık 30 kişilik bir öğrenci grubu ile sohbet etmesi planlanan bir programa katılacak.

Koch Kanser Enstitüsü’nde bir inceleme turu yapacak olan Kılıçdaroğlu, Dr. Bob Langer ve Dr. Bilge Yıldız ile görüşecek, MIT’de Nano Turuna katılacak. Burada, Türkiyeli akademisyenler Dr. Mehmet Toner ve Dr. Gökhan Hotamışlıgil ile bir araya gelecek.

Kılıçdaroğlu salı günü ise Prof. Joel Shulman ile görüşecek.

CHP Liderinin ayrıca Dünya Bankasından da uzmanlarla görüşmesi bekleniyor.

Buradaki görüşmelerin ardından CHP lideri Washington’a yola çıkacak. Burada yine teknoloji, bilim dünyasından isimler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya gelecek.

“İkinci Yüzyıl” vizyonu

Kılıçdaroğlu’nun İletişim koordinatörü Ömer Topsakal 9 Ekim’de yaptığı açıklamada bu ziyaretin CHP’nin “ikinci yüzyıl” vizyonu çerçevesinde yapıldığını belirtti. Topsakal, “Bu vizyon yolculuğu, ülkemizin ihtiyaç duyduğu yeni nesil altyapı, yeni nesil beceriler, yeni nesil finans ve teknolojilere ulaşmasını kapsayan programın bir parçasıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılının vizyonudur” dedi.

Topsakal, Kılıçdaroğlu’nun diğer ülkelere de benzer ziyaretlerde bulunacağını belirtti.

“Ortaya konan ve incelikli bir çalışma ürünü olan vizyon, dünyada ve ülkemizde süren adaletsizliğe karşı insanlığın ortak vicdani itirazını da içine alan bir refaha ulaşma planıdır,” dedi.

“İkinci Yüzyıl” ifadesi CHP’nin 2020 yılında yaptığı olağan kurultayda açıklanan 13 maddelik “İkinci Yüzyıla Çağrı” beyannamesinde açıklanmıştı.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

9 saat ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

11 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

12 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

1 gün ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

1 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

2 gün ago