Siyaset

Erdoğan: Putin ile güven ilişkimiz var

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya ve Ukrayna savaşının sona ermesi için Türkiye’nin arabuluculuk çalışmalarını sürdüreceğini belirterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile aralarında “güven ilişkisi” olduğunu söyledi.

Türk Devletleri Teşkilatı 9. Zirvesi için Özbekistan’a yola çıkmadan önce 10 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirdiği basın açıklamasında konuşan Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Erdoğan, “Eğer Rusya’dan G20’ye katılım olursa orada görüşme imkanımız olacak. Telefon diplomasisini Rusya ile sürdürmeye devam edeceğiz. Temennimiz o ki, arabuluculukta başarılı olalım,” dedi.

Cumhurbaşkanı, Rusya’nın, Ukrayna Herson bölgesindeki savunma hattını geri çekme kararını da “olumlu bir karar” olarak niteledi.

Putin ile güven ilişkimiz var

Birleşmiş Milletler denetiminde imzalanan tahıl sevkiyatı girişiminin devamlılığı için Türkiye’nin yürüttüğü çalışmaların da devam edeceğini belirten Erdoğan, bu konuda Putin ile “lider siyaseti yürüttüklerini” belirtti.

Rusya, 29 Ekim’de tahıl anlaşmasını askıya aldığını açıklamış, ardından BM ve Türkiye ile Ukraynalı ve Rus liderler arasında diplomasi trafiği yaşanmıştı. Türkiye’nin girişimleriyle 2 Kasım’da anlaşma tekrar işlerlik kazanmıştı.

Basın mensuplarının “Putin’i nasıl ikna ettiniz” sorusunu yanıtlayan Erdoğan, “Bu bir lider siyasetidir, gereğini de yaptık. Putin ile birbirimize saygımız var,” dedi.

Erdoğan, “Daha önce de ifade ettiğim gibi bu bir lider siyasetidir. Lider siyasetinin gereğini de Sayın Putin ile gerçekleştirdik, yaptık. Tabii birbirimize olan özgüven olmamış olsa bu adımı atamayız ve bunu da gerçekleştiremeyiz. Birbirimize olan özgüven ve saygı bu tür adımları atmaya bizi teşvik ediyor,” ifadelerini kullandı.

Rusya ile nükleer enerji alanındaki ilişkilerin devam edeceğini belirten Cumhurbaşkanı, “Sinop ile ilgili de nükleer enerjide yeni bir adım, savunma sanayiine yönelik attığımız adımlar bunlar tabii birbirimize olan saygıyı da teşvik ediyor. Bundan dolayı da bu olayı başarıyla gerçekleştirmiş olduk. Şimdi de takipçisiyiz,” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

8 saat ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

17 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

18 saat ago

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

22 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

22 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

2 gün ago