Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

İstiklâl’e cevap: Suriye ve Irak’ta PKK’ya hava harekâtı

Yazar: YetkinReport / 20 Kasım 2022, Pazar / Oda: Siyaset

“Pençe-Kılıç Hava Harekâtı” Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve komuta kademesi tarafından Hava Kuvvetleri karargâhından yönetildi. (Foto: MSB)

Millî Savunma Bakanlığı, Türk Hava Kuvvetlerine bağlı uçakların 20 Kasım’ın ilk saatlerinde Suriye ve Irak’taki PKK hedeflerine yönelik kapsamlı bir harekât yürütüldüğünü açıkladı. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar “Pençe-Kılıç Hava Harekâtı”nın sınır ötesi gelen tehditler karşısında BM Anlaşmasının 51’inci maddesine göre “meşru müdafaa” çerçevesinde yapıldığını ve “sadece teröristlere ait barınak, sığınak, mağara ve depo ve karargâhların tahrip edildiğini” söyledi. Akar Türkiye’ye yönelik “her türlü hain saldırının karşılığının verileceğini” vurguladı. Pençe-Kılıç Hava Harekâtı, 13 Kasım’da İstanbul Taksim’de, İstiklal Caddesi’nde dolaşan 6 kişiyi öldürüp 81 kişiyi yaralayan bombalı terör eyleminden bir hafta sonra yürütüldü.
Akar’ın yönetiminde Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ve bütün komuta kademesi katıldığı harekâtın başladığı MSB Twitter hesabından saat 01.12’de “Hesap zamanı” mesajıyla duyuruldu. Askeri kaynaklara göre Hava Kuvvetleri Harekât Merkezinden yönetilen harekatta PKK hedeflerini vuran Türk F-16 uçakları Diyarbakır’daki 8. Ana Jet Üs Komutanlığından havalandı. Bakanlık, harekatta vurulan 89 hedefin PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’nin kontrolünde bulunan Kobani’nin (Ayn el-Arab) yanısıra Tel Rıfat, Cizire ve Derik ile Irak’taki Kandil, Asos ve Hakurek bölgelerinde yer aldığını açıkladı. (*)

Hava harekâtı ve ABD uyarısı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstiklal saldırısının faili Suriye vatandaşı Ehlem El Beşir’in talimatı Kobani’deki PKK/YPG üssünden aldığını söylemişti.
Kobani, ABD’nin PKK ile doğrudan ilgili görünen PYD/YPG’yle işbirliği yapıyor görünmemek için kurdurduğu SDG’nin kontrolünde ve ABD’nin “güvenli bölge” koruması verdiği alanlardan. Askeri kaynaklara göre Türk F-16 uçaklarının vurduğu hedefler arasında Kobani ve diğer bölgelerdeki silah depoları da bulunuyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan daha önce defalarca ABD’nin PYD/YPG’ye silah yardımı yapmasını kınamış, IŞİD’le mücadele gerekçesiyle verilen silahların Türkiye’ye karşı da kullanıldığını söylemişti. ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu, 18 Kasım’da bir güvenlik uyarısı yayınlayarak “önümüzdeki günlerde Türkiye’nin Suriye ve Irak’ın kuzeyine muhtemel askerî harekâtına” karşı vatandaşlarının bölgeden uzaklaşmasını istemişti. Bu da ABD’nin harekâta karşı uyarsa da işbirliği yaptığı PKK/YPG güçlerine karşı harekâtı durdurmadığını gösteriyor.
Akar, sabah saatlerinde katılan pilotlara yayınladığı telsiz mesajıyla harekâtın tamamlandığını duyurdu.

(*) 20 Kasım 2022, saat 15.35’te güncellendi.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Hulusi Akar, İstiklal Caddesi, Kobani, Pençe-Kılıç, PKK, PYD/YPG, SDG, Süleyman Soylu, Suriyeli, Tel Rifat

OKUMAYA DEVAM EDİN

Danıştay İstanbul Sözleşmesinin feshini onayladı
Suriye’de Şara dönemi. Türkiye’de PKK sorunu kritik eşikte
İddia: İmamoğlu dosyasının savcısı Adalet, valisi İçişleri bakanı olacak
  • 78 canın ardından: Kartalkaya yangınında mühendislik, ihmal ve adalet16 Temmuz 2025
  • Milliyetçilik mi dediniz? ODTÜ Devrim Stadı pankartlarında arayın16 Temmuz 2025
  • Azerbaycan-Suriye enerji anlaşması, Türkiye’nin rolü ve yeni jeopolitik15 Temmuz 2025
  • Eşzamanlı operasyonlar: Türkiye-PKK, Suriye-İsrail, Azerbaycan ve ABD15 Temmuz 2025
  • Müthiş bir dezenformasyon operasyonundan CHP’ye dersler14 Temmuz 2025
  • DEM uyardı, AK Parti “Üçlü ittifakı” düzeltti, CHP topa sert girdi13 Temmuz 2025
  • Türkiye hava gücünü akıllı güce dönüştürebilir mi?13 Temmuz 2025
  • Erdoğan’ın AKP, MHP, DEM üçlüsü sözleri resmi metinlerden niye çıktı?12 Temmuz 2025
  • İlk somut adım: PKK silah bırakmaya başladı. Devamı nasıl gelecek?11 Temmuz 2025
  • Öcalan ne demek istedi, Erdoğan ne diyecek?10 Temmuz 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP