Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

İmamoğlu tutuklandı, Silivri’ye hapsedildi. Demokrasiye bir darbe daha.

Yazar: YetkinReport / 23 Mart 2025, Pazar / Oda: Siyaset

İmamoğlu tutuklandı. Böylece üç kez seçimle kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından yargı kararıyla uzaklaştırıldı. Erdoğan’a rakip olması önünde bir engel daha çıkarıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Mart’ta çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından “ihaleye fesat, kişisel verileri kaydetme, rüşvet ve örgüt kurma” suçlarından tutuklandı. İmamoğlu “Kent uzlaşısı” çerçevesinde PKK’ya yardımcı olmak suçlamasındansa serbest bırakıldı. Ancak bu durumda bile yolsuzluk suçlamasından tutuklandığı için Silivri’daki Marmara Cezaevine gönderildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Mahkemenin terörizm suçlarından serbest bırakma kararıa itiraz etti.

İçişleri Bakanlığı İmamoğlu’nun ve birlikte gözaltına alındığı Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ile Belyikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın belediye başkanlıklarından uzaklaştırdı, terör örgütüne yardım etmek suçlamasıyla tutuklanan Şahan’ın yerine Şişli Kaymakamı Cevdet Ertürkmen’i kayyım atadı. İstanbul Valiliği İBB ve Beylikdüzünde başkanvekili seçimlerinin Belediye Meclisi üyeleri arasından 26 Mart’ta yapılacağını ilan etti.

Böylelikle 16 milyonluk şehrin belediye başkanlığını AK Parti’ye karşı üç kez kazanmış olan CHP’li İmamoğlu, başkanlıktan 19 Mart yargı operasyonuyla uzaklaştırılmış ve İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşı aday olmaması için büyük bir engel daha çıkarılmış oldu.

Tepkiler “Dayanışma sandıklarına” aktı

Türkiye’de demokratik hayata bir darbe daha anlamına gelen karara rağmen, tepkili vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren CHP tarafından yurt çapında kurulan İmamoğlu’na destek sandıklarında oy kullanmaya başladı. CHP yönetimi daha önce sadece CHP üyelerinin, partinin cumhurbaşkanı adayını belirlemek için kurulan önseçim sandıklarına İmamoğlu ve öalışma arkadaşlarının topluca gözaltına alınması ardından CHP üyesi olmayanlar için de “dayanışma sandıkları” kurmuştu.

Dayanışma sandıklarına (1 milyon 650 bin olarak açıklanan) üye sayılarının 10-15 katı vatandaş geldiğini öne süren CHP lideri Özgür Özel, “Cumhurbaşkanı adayı belirleme özgürlüğünün elinden yargı ve baskıyla alınmasına, millet adeta bir darbeyi çıplak elleriyle püskürtür gibi dayanışma sandıklarından püskürtmektedir.  Bu inanılmaz önemli bir halk hareketidir” diye konuştu.

Özel: mafya yöntemleri kullanılıyor

Özel, İmamoğlu’nun daha önce Erdoğan’ı yenmiş ve gelecek seçimde de yenececek olması nedeniyle tutuklandığını öne süren Özel, iktidarı İtalyan Mafyası yöntemleri kullanmakla suçladı. Özel, “Adeta İtalyan mafya yöntemleriyle ‘Bana karşı aday olursan, ben seni o gün tutuklatırım’ denmiştir” diye konuştu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise “Adli soruşturmayı bir “siyasi soruşturma” olarak nitelendirmenin” ve “hukuki değerlendirmelerin siyasi zemine çekilmesini” yanlış bularak, “sürecin tüm yönleriyle tamamlanması beklenmeli” dedi ve yorumların “itidalli” olmasını istedi. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tutklama kararlarını “Hukuk sistemimiz adına utanıyoruz. Ülkemiz adına utanç verici” diye eleştirdi.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncay Bakırhan,  “Milyonlarca yurttaşın iradesine siyasi müdahale yapılmıştır. Bu anlayış Türkiye’nin iç barışına zarar vermeye devam ediyor” mesajı verdiler

Krizin başından itibaren CHP ile dayanışma gösteren İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu “Türk milleti adına verilen kararlar milletin vicdanına aykırı olamaz. Mahkeme kadıya mülk değildir” dedi.

RTÜK’ten yeni yasaklar

Bu arada Radyo televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubeki Şahin, bir gece yarısı uyarısıyla İmamoğlu lehine Saraçhaneden yapılan konuşmaların TV’lerden canlı yayınlanmasına “illegal örgütlerin sözcüsü gibi” konuşulduğu için yasak getirdi. İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının tutuklandığı 19 Mart gününden bu yana İBB merkezinin bulunduğu Saraçhane meydanı protesto gösterilerinin merkezi halinde. Özel, AK Parti yanlısı televizyon kanallarının Türkiye çağındaki protesto eylemlerine yer vermemesini kınayarak, bu tutumları devam ederse boykot tehdidinde bulundu.

Özel’in “Oyunu kullanan gelsin” çağrısıyla on binlerce vatandaşın, bölgeye giden yolların trafiğe kataılmasına ve Valilikçe ilan edilen gösteri ve yürüyüş yasasına rağmen Saraçhane Meydanına yürüdüğü bildiriliyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Beylikdüzü, darbe, Ekrem İmamoğlu, Kayyım, Özgür Özel, Şişli, tutuklandı

OKUMAYA DEVAM EDİN

Erdoğan’ın “Seçim yok, Anayasa” söylemi ve CHP’de iç kavga işaretleri
PKK saldırısı ardından üç soru ve Meclis’te İsveç-NATO oylaması
Erdoğan, Putin’le aylık olağan görüşmesi ve ABD boyutu
  • Ankara NATO Zirvesi: Güvenlik Vardı, Peki Barış?9 Temmuz 2026
  • İmamoğlu ‘Savunma hakkım engelleniyor’ dedi, hâkim dışarı çıkarttı8 Temmuz 2026
  • Erdoğan Trump’ın, Trump Avrupa’nın sözünü tutmasını bekliyor8 Temmuz 2026
  • İkinci Soğuk Savaşın NATO’su Ankara Zirvesinde kuruluyor: 3.0 o demek7 Temmuz 2026
  • NATO’nun Türkiye üzerinden Orta Doğu açılımı ve Trump’ın iki görüşmesi6 Temmuz 2026
  • 2026 Dünya Futbol Kupasına farklı bir bakış5 Temmuz 2026
  • Modern Seyyahların Piri Bir Çizgi Roman Kahramanı: Corto Maltese5 Temmuz 2026
  • ABD 250 yaşında: hâlâ güçlü ama artık her dediği olmuyor4 Temmuz 2026
  • Latin Amerika Trump’ın izinden sağa kayıyor4 Temmuz 2026
  • NATO’da AB ile savunma sanayi ortaklığı ararken otomotiv de tehlikede3 Temmuz 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP