Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

İmamoğlu Google’da nasıl “Eski Başkan” oldu?

Yazar: YetkinReport / 20 Aralık 2022, Salı / Oda: Siyaset

Google’da arama yapıldığında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Eski Belediye Başkanı” olarak tanıtılması tartışma yarattı. Bilgi kısa sürede kaldırıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen mahkûmiyet kararının ardından Google arama motorunun “bilgi paneli” sekmesinde İmamoğlu’nun “Eski İstanbul Belediye Başkanı” olarak tanımlanması tartışma yarattı.

Tartışmanın basına yansımasının ardından hata yetkililere bildirilerek bilgi kartından bu ifade kaldırıldı.

Tartışma 19 Aralık’ta CNN Türk’te yayınlanan programda Ahmet Hakan’ın Google araması sonucunda İmamoğlu’nun “eski belediye başkanı” olarak çıktığını duyurması ile başladı. Kısa sürede sosyal medyada yayılan hata, siyasilerin de açıklamaları ile Google yetkililerine bildirildi. Google çalışanlarının hatayı kayıt altına almasının ardından “bilgi panelinden” bu ifade kaldırıldı.

İmamoğlu sosyal medya hesabından durumu kinayeli bir şekilde paylaştı.

I speech kürsü @googleturkiye pic.twitter.com/6VAKdqEVjc

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) December 19, 2022

Google’da Bilgi paneli nasıl işliyor?

Peki arama motorlarında bu ifade nasıl beliriyor? Bilinçli bir şekilde bunu yapmak mümkün mü?

Google arama motorunun yan ürünü olan “bilgi paneli” uygulaması, arama yapılan kişi hakkında önemli bilgilere kolay ulaşılabilmesi için arama sonuçlarının üstünde veya yanında kullanıcılara gösterilen “kartvizit” denilebilecek bir bilgi kutucuğu hazırlıyor.

Bilgi panellerinde, Google motorunda arama yapılan kişi hakkındaki bilgiler, Google’ın “Bilgi Grafiği” (Knowledge Graph) adını verdiği veri bankasından alınıyor. Bu “bilgi grafiği” internette o kişi ile ilgili paylaşılan materyalleri “makine öğrenmesi” ve diğer otomatize metodlar ile “anlayan” ve ardından bu kişilerle ilişkilendiren bir sistem. Bu materyaller, açık kaynaklardan ve lisanslı veri tabanlarından oluşan 500 milyardan fazla bilgi toplanarak elde ediliyor.

Wikipedia tek kaynak değil

Google’ın bu konudaki veri tarama süreci karmaşık bir model ile işliyor ve kişi hakkındaki haberler ve yazıların yanı sıra Türkçe ve İngilizce dilinin özgün yapılarına göre geliştirilen model ile sonuca ulaşıyor.

Sosyal medyada yapılan tartışmaların aksine, Google’ın kendi blog sayfalarından yaptığı açıklamalardan anlaşıldığı üzere kişiler hakkındaki bu bilgiler otomatize bir şekilde derleniyor. Bir başka deyişle, insan etkisi az.

Wikipedia bu grafik için yaygın olarak kullanılan bir kaynak olsa da tek kaynak değil, Google Search bu kişi için oluşturulmuş web genelindeki yüzlerce kaynaktan yararlanıyor. Bilgi kaynağı wikipedia olarak haberleştirilse de bu modelin kaynak olarak nereyi referans aldığını, bilgileri tam olarak ne şekilde anlayarak bu sonuca ulaştığını tespit etmek zor.

Yapay zekanın “siyasi hatası”

Bu kartvizitte zaman zaman hatalar yaşanabiliyor. Bu tür durumlara karşı kullanıcıların hatayı bildirme olasılıkları da bulunuyor. Bir bilgi panelinin alt kısmındaki geri bildirim bağlantısından geri bildirim sağlanabiliyor.

Google arama motorunda yaşanan bu sorun ile bu tür kompleks sistemlerin “siyasi hata” yapma olasılıkları önümüzdeki günlerde gündemi daha da meşgul edecek gibi görünüyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: arama motoru, belediye başkanı, Ekrem İmamoğlu, eski başkan, Google, İmamoğlu, yapay zeka

OKUMAYA DEVAM EDİN

Fatih Erbakan: Artık çekilirsek AK Parti’nin yedek lastiğine döneriz
Kılıçdaroğlu 2 Mart’ta ortak adayı görüşmeye hazır
Dışişleri Bakanı: Kıbrıs’a daha fazla güç göndereceğiz
  • Irak’ın First Lady’sinden ABD-İsrail’e: Elinizi Kürtlerden Çekin6 Mart 2026
  • İsrail Gerçekten Türkiye’ye Saldıracak Kadar Çıldırmış Olabilir mi?6 Mart 2026
  • İspanya: İran Füzesini İncirlik’ten Saptayıp ABD Gemisine Bildirdik6 Mart 2026
  • İran Füzesi: İncirlik mi, Kıbrıs mı? Ve Diğer Sorular5 Mart 2026
  • Trump’ın İran Baskısı Artarsa İngiltere Dayanabilecek mi?5 Mart 2026
  • NATO İran Füzesini Türk Hava Sahasına Girmeden Durdurdu4 Mart 2026
  • ABD ve İsrail, Kürtleri Şimdi de İran’a Karşı Kullanmak İstiyor4 Mart 2026
  • Fransa’dan Nükleer Hamle: Öncülük Ettiği Koalisyonda Yunanistan da Var3 Mart 2026
  • İran Savaşında, AB, Rusya, Çin, Arap Ülkeleri ve Türkiye’nin Tutumu3 Mart 2026
  • İran: İlan Edilmeden Başlatılan Savaş ve Küresel Düzende Derin Kırılma3 Mart 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP