Siyaset

AP Raportörü: “Türkiye’nin AB katılım süreci böyle devam edemez”

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Sanches Amor, Türkiye’de insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında endişeli olduklarını belirterek “eğer büyük değişiklikler yapılmazsa katılım sürecinin bir 2-3 yıl daha bu şekilde devam etmesi mümkün olmayacak” dedi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanches Amor, 19-20 Aralık tarihlerinde yıllık Türkiye raporunun hazırlıkları kapsamında gerçekleştirdiği ziyaretleri tamamladı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunda 20 Aralık’ta basin açıklaması gerçekleştiren Amor, Türkiyenin Rusya-Ukrayna savaşındaki arabuluculuk rolünü takdir ettiklerini “ancak bunun Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecini ve insan hakları durumunu” etkilemediğini belirtti.

İmamoğlu hakkında verilen hapis cezasına ve HDP kapatma davasına değinen Amor, Türkiye’deki insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında endişeli olduklarını belirterek “eğer büyük değişiklikler yapılmazsa katılım sürecinin bir 2-3 yıl daha bu şekilde devam etmesi mümkün olmayacak” dedi.

Türkiye Raportörü, “AB’ye katılım bir toplum modeline katılımdır. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin önerdiği toplum modeli, Hollanda toplumu mu Rusya mı? Bu sorulması gereken bir soru,” ifadelerini kullandı.

Türkiye Raportörü: “İnsan Hakları konusunda endişeliyiz”

Türkiye’nin insan hakları, temel hak ve özgürlükler ve hukukun üstünlüğü konularında Avrupa standartlarının gerisinde kaldığını belirten Amor, “AKP’nin ortaya koyduğu toplum modeli de daha çok tek kişinin sözünün geçtiği, kuvvetler ayrılığının olmadığı, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ve demokrasiye saygının gösterilmediği bir toplum model gibi görünüyor,” dedi.

Amor, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargı sürecinde hakim değişikliği yapılmasının, kararın seçimle ilgili olduğu yönündeki değerlendirmelerin demokratik standartlara uymadığını belirterek “İmamoğlu son davayla birlikte bir nevi siyasi rehine olmuştur” dedi.

Amor, yaptığı görüşmelerde “üst mahkemenin bu durumu düzelteceği yönünde bir beklenti” olduğu açıklamasında bulundu.

Amor, “Yargı reformlarında taahhüt edilen kanun değişiklikleri yapılmadı. Yargı öngörülemez durumda. Toplantı hakkını engellemek üzere gözaltı mekanizması kullanılıyor” dedi.

Rapor seçimlerden sonra yayınlanacak

Avrupa Birliği’nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu’nun her yıl yayımladığı ülke raporları, raportörlerin hükümet, yargı, siyasi partiler, medya, düşünce kuruluşları ve sivil toplum temsilcileriyle yaptığı üst düzey görüşmelerin ardından hazırlanıyor.

Türkiye raportörü Amor da bu kapsamda, Ankara’da mecliste grubu bulunan siyasi parti liderleri ve temsilcileriyle, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları olmak üzere hükümet yetkilileriyle ve üst düzey yargı mensupları ile görüştü. Amor, önümüzdeki aylarda da sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle görüşmelerini sürdürecek.

Raporun yayınlanması ise seçimleri bekleyecek. AP, bir ülkede seçim olması durumunda raporun açıklanmasını erteliyor. Bunun nedeni Avrupa Birliği’nin, raporun içeriği ile partilerin seçim kampanyalarının bir parçası olmasını veya taraf haline gelmesini engellemek.

YetkinReport

Recent Posts

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

8 saat ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

9 saat ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

1 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

1 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

2 gün ago

Anayasa tartışması sorunları perdelemek için sis bombası işlevinde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Anayasa değişikliğini önündeki önemli sorunları perdeleyip dikkatleri dağıtmak için adeta bir sis…

2 gün ago