Hayat

Elon Musk içini döktü

“Normalde bu kadar farklı hükümetle derin ilişki içindeki birinin gizli kalmasını, şirketlerinin adının da Blackrock vari olmasını beklersiniz, ama işte Musk, Twitter’deki yemekler hakkında 60 bin kişiye izahat veriyor.”

Elon Musk sağ olsun, üzerine yazacak konu bulmakta hiç zorlanmıyorum bir süredir. Kendisi 21 Aralık sabah TSİ 08.00’de bir Twitter canlı yayınına konuk oldu ve yaklaşık bir saat boyunca çeşitli açıklamalarda bulundu. Bunlardan bazıları çok teknik konular bazıları magazinsel bir kaç tanesi de kimi ülkelerde manşet olması gereken haberler niteliğindeydi. Dolayısı ile dinleyen 60 bin civarı insan için verimli bir saat oldu.

Teknik tarafta bir noktada Musk kendini ifade edemediğini düşündüğü için “Twitter yazılımı çok karmaşık, düzenlemeleri yapmak haftalar alıyor. Bazen bunu insanlara anlatamadığım için tüm kodu internete yükleyip kendilerinin görmesini istiyorum” dedi.

Eski çalışanların çok iyi mühendisler olduğunu ama kurdukları genel yapının günümüz yazılım anlayışından uzak olduğunu, kod çok iyi çalışsa da özellikle geliştirmelere kapalı olduğunu vurguladı. Ufak bir şeyi değiştirmek istediğimizde bunun ondan fazla başka fonksiyonalite ile bağlı olduğu görüyoruz ve bu çok yorucu diye ekledi.

Twitter önümüzdeki sene batacaktı

Şu anda üzerinde çalıştıkları en önemli konulardan birinin reklam verenlere Twitter ROI’sinin, yani reklam yatırımlarının geri dönüşünün iyi anlatılması olduğunu söyleyen Musk, bunu yapabilmek için de tweetler hakkındaki istatistik panelini geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Finansal tarafta ise daha önce anlatmadığı pek çok konuya girdi. Eğer Twitter satın alması olmasa ve bu kadar yoğun şekilde giderleri kısmaya gitmese, önümüzdeki yıl Twitter iflas bayrağını çekerdi dedi. Buna sebep olarak ise yıllık 6 milyar dolar harcayan Twitter’ın yaklaşık 3 milyar dolar geliri olduğunu ve kasasında ise sadece 1 milyar dolar kaldığını söyledi. Bu kadar çok işten çıkarmayı keyfinden ya da narsist bir karakter olduğu için değil, bu finansal gerçeklik ile baş başa kaldığı için yaptığını sözlerine ekledi.

Twitter’ı gelen geçen dolandırmış

Aldığı finansal önlemlerin sadece işten çıkarmalar olmadığının altını çizen Musk, “yıllık 13 milyon dolar yemeğe gidiyordu ve kimse ofise gelmediği için günlük kişi başına yemek masrafı 400 dolara çıkmıştı. O yüzden yemek firması ile yeni bir anlaşmaya gittik” dedi.

Ayrıca satın aldıkları hemen hemen tüm hizmetlerde benzer sorunlar yaşadıklarını, şirketlerin ya Twitter’dan faydalandığını ya da düpedüz dolandırdığını söyledi.

Örnek olarak ise dünyanın pek çok farklı ülkesindeki Telekom operatörlerini gösterdi. Yaptıkları incelemede 390 farklı ABD dışı telekom operatörünün çift faktörlü doğrulama sürecinde botlar vasıtası ile kendilerini SMS’ler ile dolandırdığını belirtti. Operatörlerin hak etmedikleri paraları faturaladıklarını ve bunun da yıllık 90 milyon doları geçtiği belirtti. “Dünyada bu kadar çok telekom operatörü olduğunu bilmiyordum” diye ekledi. Özellikle Rusya’dan bir operatörün toplam kullanıcı sayısının yüzlerce katı SMS için Twitter’a sürekli fatura gönderdiğini ve yıllar boyunca da bu faturaların hiç sorgulanmadan ödendiğini belirtti.

Mastadon ve diğer linkleri yasaklamak bir hataydı

Bir soru üzerine ise Mastadon ve Instagram gibi farklı platformlara link veren kullanıcıları tehdit etmenin ve profillerini askıya almanın bir hata olduğu kabul etti, bazen hatalarımız olacak, süreç uzun dedi.

Canlı yayından çıktığında Twitter’ı satın almak ile Musk’ın kendisini ne kadar açık bir pozisyonda bıraktığını düşündüm. Şu anda dünya genelinde en çok negatif haber ve içeriğe maruz kalan insanlardan biridir herhalde. Bir yandan Tesla hisseleri düşüyor, diğer yandan Twitter Files adıyla FBI’ın Twitter ve diğer platformlardaki haberlere nasıl müdahale ettiğini ifşa etmeye çalışıyor, öte yandan çeşitli hükümetlerle Space X anlaşmaları için masaya oturuyor, ABD hükümetinden vergi ve yatırım teşvikleri peşinde koşarken Çin hükümeti ile fabrika pazarlığı yapıyor.

Normalde bu kadar farklı hükümetle derin ilişki içindeki birinin gizli kalmasını, şirketlerinin adının da Blackrock vari olmasını beklersiniz, ama işte Musk, Twitter’deki yemekler hakkında 60 bin kişiye izahat veriyor.

Neresinden baksanız ilginç bir karakter.

Ersu Ablak

Teknoloji Yazarı / Sunday Kurucu Ortak ersu.ablak@sundayagency.co

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetiyle yaptığı görüşmede İsrail ile…

15 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

1 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

1 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

2 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

2 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

2 gün ago