Siyaset

Erdoğan’ın 2023 hedefleri tutmadı ama hala umut satabiliyor

Nereden nereye? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Parti iktidarında vaad ettiği 2023 hedefleri tutmadı; şimdi yine bu hedefler için 2023 seçiminde oy istiyor. Erdoğan 21 Aralık akşamı değıttığı Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülleri töreninde görülüyor. Soldan sağa; şarkıcı Ajda Pekkan, Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilahiyatçı Hayrettin Karaman, tiyatrocu Yılmaz Erdoğan, Kültür ve Turism Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve diğer konuklar. (Foto TCCB)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı 21 Aralık’ta, aynı zamanda lideri olduğu AK Parti grubunda izliyorum bir yandan not alıyorum. Toplantı sonrası Erdoğan’ın önceki bakanlarından Çağatay Kılıç “Ne kadar sert not alıyordunuz?” diye takıldı kuliste; “Not almanın serti yumuşağı mı olur? Niyet okumayın” diye şakayla karşılık verdim. Ama bir yandan konuşmasından notlar alırken diğer yandan Erdoğan’ın birkaç yıl önceki 2023 hedefleri ile seçimi kazanırsa vaat ettiklerini karşılaştırtıyordum. Herhalde onları yazarken beni izlemiş Kılıç.
Erdoğan’ın 2023 hedefleri tutmadı, pek azı tuttu, birazdan geliyorum, ama umut satmayı sürdürüyor.
Alıcısı da var. Ben TBMM çoğunluk toplantı salonundaki dinleyici balkonları diyeyim, siz tribünler diye okuyun inliyor tezahüratla. Değişik şehirlerden gelen partililer birbirlerinin sesini bastırmak için yarışıyor. Dinleyen pek yok biz gazetecilerden başka. Baktım milletvekillerinin çoğu da Erdoğan şu kadar yol yaptık, havalimanı açtık tekrarlarına girdiği sırada telefonlarıyla meşgul.

2023 hedefleri oldu 2053 hedefleri

Bense Erdoğan 2023 seçimini de alırsa Türkiye’yi dünyanın 10 büyük ekonomisi yapacağını vaat ederken yanına not almışım; “Kaçıncı defa?” diye.
Aslında bu “İlk 10” hedefini daha önce Turgut Özal’dan Süleyman Demirel’den Necmettin Erbakan’dan da dinleyip haber yapmışlığım var yaş itibarıyla.
Ama Dünyanın ilk 10 ekonomisi hedefini en son Erdoğan’ın 2023 hedefleri bildirgesinden hatırlıyoruz. Diğer hedeflere geçmeden söyleyeyim. Erdoğan’ın 2023 hedefleri çerçevesinde “İlk 10” sözünü ilk defa verdiği 2012 yılında Türkiye dünyanın en büyük 17’inci ekonomisiydi ama 2022 sonuna geldiğimizde 19’uncu sıraya düştü maalesef.
Başka neler mi vardı 2023 hedeflerinde? Ekonomiden başlayalım. Örneğin Erdoğan 2018 seçimleri öncesinde “Bu kardeşinize yetkiyi verin” deyip enflasyonun da faizin de doların da düşeceğini söylediğinde, enflasyon yüzde 12 idi. Erdoğan’ın 2023 hedefleri arasında enflasyonun “tek haneye düşeceği” vardı. 2022 sonu itibarıyla yüzde 84. Grup toplantısında enflasyonla mücadelenin önünde “artık engel kalmadığını” söyleyen Cumhurbaşkanımız ise müjdeyi veriyor: seçimi kazanırsa yüzde 20’lere düşecek.

Devam edelim, liste uzun

Dolar kuru 2018 seçimini kazanması ardından 4 lira 65 kuruşmuş. Bugün 18 lira 65 kuruş; o da dışarıdan siyasi tavizlerle gelen parayı piyasaya sürerek düşük tutulduğu halde.
Erdoğan’ın 2023 hedefleri arasında işsizliği yüzde 5’e düşürmek vardı. Her beğenilmeyen veri çıktığında bir yöneticisi değiştirilen TÜİK’in hesabıyla 2022 sonunda yüzde 10’dan fazla.
Ekonomisiyle birlikte demokrasisi de gelişmiş ülkelerde asgari ücret bir istisna, Türkiye’deyse 2022 itibarıyla çalışanların yarıdan fazlası asgari ücrete talim ediyor.
2023 hedefleri kadın işgücünün yüzde 38’e yükselmesini öngörüyordu; yüzde 26’da.
2023’e geldiğimizde bütün genç nüfus asgari lise mezunu olacaktı MHP destekli olsa da tek başına AK Parti iktidarında. YÖK kaldırılacak yerini üniversitelerarası koordinasyon kurulu alacaktı.

Hiç mi gerçekleşen hedef yok?

Var elbette. Örneğin Erdoğan’ın 2023 hedefleri arasında “yarı başkanlık, başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığı” konularının “tartışılması” varmış. Bir zamanlar “kıblemiz aynı” diyerek devlet kapılarını ardında dek açtığı Fethullahçıların 15 Temmuz 2016 darbe girişimi o süreci epey hızlandırdı. Rüyaydı ama MHP destekli 2017 halkoylamasıyla gerçek oldu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında.
Bir siyasi hedef daha var gerçekleşen: yurtdışı temsilcilik sayısı bakımından dünyanın ilk beş ülkesi arasında yer almak. O gerçekleşti, doğruya doğru.
Ama örneğin “Kısa, öz, demokratik ve çoğulcu Anayasa” yapmak varmış 2012’nin 2023 hedefleri arasında. Mükemmele ulaşıldığı öne sürülen 2017 Anayasasından beş yılda yaka silkildi, yenisine bakılmak isteniyor.
Partilerin kapatmalara son verilecekmiş örneğin; 2023 hedeflerinde var. Yıl 2022 ve iktidar müttefiki MHP lideri Devlet Bahçeli, eğer HDP’yi kapatmazsa Anayasa Mahkemesinin kapatılabileceğini söylüyor.

Siyaset yasağı da kaldırılacaktı

Ama buna güleceksiniz… Belki en çok zorlama bir hakaret davası sonucu siyasetten yasaklanmak istenen İstanbul’un CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ama acı acı gülecek: 2023 hedefleri arasında “Siyasete katılmanın önündeki engellerin kaldırılması” da varmış.
Hatırlayan var mı? Arşiv unutmuyor.
Arşivden çıkıyor: kamu hizmetlerine “anadilde” erişim de varmış Erdoğan’ın 2023 hedefleri arasında, mahkemelerde Kürtçe savunma yapma hakkı da. Gerçi anadili Arapça olan Türk vatandaşlarının yıllardır erişemediği kamu hizmetlerine Arapça ulaşma imkânına Suriyeli göçmenler sayesinde ulaşıldı; onların yeri ayrı Erdoğan’ın dünyasında.
Kadına şiddetin önlenmesi hedeflenmiş. Artmış. Ve kadına şiddete karşı İstanbul Sözleşmesine ilk imzayı atan Erdoğan, ilk çıkan lider olmuş. Erdoğan AB hedeflerinden sapma olmayacağı sözünü de vermiş. AB ile ilişkilerin durumunu anlamak isteyenler konsoloslukların önlerinde uzayan vize kuyruklarına bakabilir.
Az kalsın unutuyordum. Daha hızlı işleyen yargı da varmış, daha hızlı işleyen bürokrasi de Erdoğan’ın 2023 hedeflerinde.
Artık onlara yorum yapmayayım, size bırakayım.

 

 

 

 

 

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

4 saat ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

5 saat ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

1 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

1 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

2 gün ago

Anayasa tartışması sorunları perdelemek için sis bombası işlevinde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Anayasa değişikliğini önündeki önemli sorunları perdeleyip dikkatleri dağıtmak için adeta bir sis…

2 gün ago