Ekonomi

Erdoğan: “Karadeniz’de yeni doğalgaz rezervi bulundu”

Cumhurbaşkanı Erdoğan 26 Aralık’ta düzenlenen Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Karadeniz’de çalışmalarını sürdüren sondaj gemisinin yeni doğalgaz rezervine ulaştığını, bu keşif ile rezervlerin 710 milyar metreküpe ulaştığını açıkladı. Türkiye’de aktif olarak 3 milyar metreküp doğalgaz üretiliyor, ülkenin yıllık tüketimi ise 58 milyar metreküp.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Karadeniz’de sondaj çalışmalarını sürdüren Fatih Sondaj Gemisi’nin 58 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz rezervi keşfettiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Aralık’ta düzenlenen Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Karadeniz’de aktif olan Fatih Sondaj Gemisi’nin Çaycuma-1 sondajında yeni bir doğalgaz rezervi keşfedildiğini belirtti.

Erdoğan, “Böylece Karadeniz’deki gaz rezervimiz Çaycuma 1’deki yeni keşfimizle birlikte 170 milyar metreküp artarak 710 milyar metreküpe ulaştı. Karadeniz’de keşfettiğimiz doğalgazın bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır,” ifadelerini kullandı.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Hazar’ın, Akdeniz’in Orta Doğu’nun enerjide merkez noktasının Türkiye olmasını sağlamakta kararlıyız. Özel ve kamu günlük yurt içi petrol üretimimiz bugün itibarıyla 80 bin varile ulaştı. Önümüzdeki yıl üretimimizi 100 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz,” dedi.

Karadeniz’de doğalgaz çalışmaları

Türkiye’nin Karadeniz’de çalışmalarını sürdüren Fatih, Kanuni ve Yavuz adında üç sondaj gemisi bulunuyor. Bu gemiler, Karadeniz Kuzey Sakarya Gaz sahasında sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Bu gemilere ek olarak Ağustos ayında Abdulhamid Han sondaj gemisi de Ağustos ayında Akdeniz’de çalışmalarına başladı.

2019 sonu itibariyle Türkiye’de resmi olarak 3 milyar metreküp olarak açıklanan doğalgaz rezervlerine ek olarak Ağustos 2020’de Sakarya sahasında 320 milyar, Ekim 2020’de yine Sakarya sahasında 85 milyar, Haziran 2021’de Amasra kuyusunda 135 milyar metreküp rezerv bulunduğu duyuruldu.

Toplam 540 milyar metreküplük doğalgaz rezervi henüz uluslararası raporlarda yayımlanmadı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Haziran ayında yaptığı açıklamada, 2026’ya kadar Türkiye’de kullanılan gazın yüzde 25’inin Karadeniz’den çıkarılan kaynaklarla karşılanacağını hedeflediklerini belirtmişti.

Seçimler ve rezerv keşifleri

Türkiye’de enerji rezervi keşif haberleri ilk değil, seçimlerden önce bu tür açıklamalar sıklıkla yapılıyor.

2007 seçimleri öncesinde Trakya ve Tuz Gölünde doğal gaz, Manisa’da petrol bulunduğu ilan edilmişti.

2010 Anayasa halkoylaması öncesinde yine Manisa ve Ergani’de petrol bulunduğu açıklanmıştı.

2014 seçimleri öncesinde Diyarbakır’da “Türkiye’nin 40 yıl ihtiyacını karşılayacak kadar” kaya gazı bulunduğu, 2015 seçimleri öncesinde Trakya’da, 1 Kasım öncesinde Karadeniz’de doğalgaz bulunduğu duyurulmuştu.

2018 seçimleri öncesinde Mardin, Şırnak, Hakkari, Batman ve Siirt’te yeni petrol yatakları, Trakya’da doğalgaz bulunduğu açıklandı.

2019 31 Mart yerel seçimleri öncesinde de Siirt’te petrol, Trakya’da doğalgaz müjdesi verilmişti.

Putin ve Türkiye’nin enerji merkezi olması

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebebiyle Avrupa’nın uyguladığı ambargolar sebebiyle yaşanan Rusya’nın Avrupa’ya olan enerji arzındaki aksaklıkların sonucunda Putin geçtiğimiz ay Rusya gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılabileceği önerisinde bulunmuş, bu öneri Türkiye’nin “enerji merkezi” olması konusunda tartışmalara sebep olmuştu.

Ekim ayında konuya değinen Erdoğan, “Rusya ile yaptığımız görüşmeler neticesinde İnşallah Rusya’dan doğal gazı Türk Akım olarak Türkiye’den dağıtımını Avrupa’ya yapacağız,” açıklamasında bulunmuştu.

Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketimi 2021 yılı istatistiklerine göre yaklaşık 59 milyar metreküp. Bu doğalgazın yüzde 20’si elektrik santralleri, yüzde 15’i Sanayi yüzde 16’sı ise konut tüketimi için kullanılıyor.

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) 2022 yılı raporuna göre Türkiye 2021 yılında 58 milyar metreküp doğalgaz ithal etti. Bu doğalgazın yüzde 44’ünü Rusya’dan satın aldı. 2021 yıl sonu itibariyle Türkiye’nin lisansa kayıtlı fiili yeraltı depolama kapasitesi ise 4 milyar metreküp.

Yine EPDK verilerine göre Türkiye’de 2021 yılı itibariyle yalnızca 394 milyon metreküp doğalgaz üretiliyor. İhtiyaç olan 58 milyar metreküp ise ithal ediliyor.

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

10 saat ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

13 saat ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışiyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

15 saat ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

1 gün ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

2 gün ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

2 gün ago