Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Enflasyon baz etkisiyle düşüyor: Yıllık TÜFE artışı yüzde 64

Yazar: YetkinReport / 03 Ocak 2023, Salı / Oda: Ekonomi

TÜİK Aralık ayı enflasyon rakamlarına göre TÜFE’deki artış yıllık yüzde 64, ÜFE’deki artış yıllık yüzde 97 olarak gerçekleşti. ENAG’a göre enflasyon yıllık yüzde 137 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,18 arttı, TÜFE’deki yıllık artış yüzde 64,27 oldu.

TÜİK’e göre Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise 2022 Aralık ayında yüzde 0,24 artarak yıllık yüzde 97,72 olarak gerçekleşti.

TÜİK verilerine her ay alternatif olarak kendi hesaplamalarını yayımlayan bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu ENAG’a göre enflasyon aylık yüzde 5,18, yıllık ise yüzde 137,55 arttı.

ENAG’tan yapılan açıklamada, “ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) aralık ayında yüzde 5.18 arttı. E-TÜFE’nin 2022 yılındaki artışı yüzde 137.55 olarak gerçekleşti. Son 6 aylık enflasyon oranı ise yüzde 38.57 oldu” denildi.

TÜİK, yıllık TÜFE değişim oranı (Grafik: TÜİK)

TÜFE’deki artış Kasım ayında yüzde 84,39 olarak gerçekleşmişti, Ekim ayındaki yüzde 3,54 artış Kasım ayında yüzde 2,84’e, Aralık ayında ise yüzde 1,18’e geriledi.

ENAG rakamlarına göre de yıllık enflasyon, Kasımda yüzde 170,70 olmuştu. ENAG E-TÜFE’si eylülde yüzde 186’i gördükten sonra baz etkisiyle gerilemeye başlamıştı.

Baz etkisi

Ekonomistler, bu gerilemenin “baz etkisi” olduğunun altını çiziyor. Baz etkisi, iki farklı dönemde yaşanan aşırı yükselme veya düşüşün diğer dönemin sonuçları üzerinde yarattığı etkiye verilen isim. Buna göre, yüzde 2’lik artış, bir önceki aya göre baz etkisi ile gerilemiş görünse bile aslında artıyor.

2021 yılının son aylarındaki kur krizinin ardından sıçrayan enflasyon sebebiyle bu yıl enflasyon artışı, o aya göre daha az olduğu için enflasyon düşüyor gibi görünüyor.

Ekonomistlere göre enflasyondaki artış hızı azalacak ancak artış devam edecek. Artış devam etmese bile, enflasyon 2023 yılında yüksek bir oranda olacak.

Ekonomist Fatih Özatay’ın YetkinReport’taki değerlendirmesine göre “bundan sonra fiyatlar sabit kalsa bile Nisan 2023 yıllık TÜFE ancak yüzde 23,6’ya düşüyor. Bu dünya ölçeğinde oldukça yüksek bir enflasyon.”

En yüksek artış sağlıkta

Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -4,14 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 5,91 ile sağlık oldu.

2022 yılı Aralık ayında, endekste kapsanan 144 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey), 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 9 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 111 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Müjde: seçime dek fiyatlar hiç artmazsa enflasyon düşecekmiş

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: baz etkisi, ENAG, enflasyon, TÜFE, TÜİK, ÜFE

OKUMAYA DEVAM EDİN

DİSK-AR’dan araştırma: AK Parti döneminde işçiler nasıl kaybetti?
Erdoğan’ın fahiş fiyatlarla mücadelesi ve fahiş zam yağmuru
Orta Vadeli Program: Enflasyon önce çıkacak, sonra düşecek
  • Ankara NATO Zirvesi: Güvenlik Vardı, Peki Barış?9 Temmuz 2026
  • İmamoğlu ‘Savunma hakkım engelleniyor’ dedi, hâkim dışarı çıkarttı8 Temmuz 2026
  • Erdoğan Trump’ın, Trump Avrupa’nın sözünü tutmasını bekliyor8 Temmuz 2026
  • İkinci Soğuk Savaşın NATO’su Ankara Zirvesinde kuruluyor: 3.0 o demek7 Temmuz 2026
  • NATO’nun Türkiye üzerinden Orta Doğu açılımı ve Trump’ın iki görüşmesi6 Temmuz 2026
  • 2026 Dünya Futbol Kupasına farklı bir bakış5 Temmuz 2026
  • Modern Seyyahların Piri Bir Çizgi Roman Kahramanı: Corto Maltese5 Temmuz 2026
  • ABD 250 yaşında: hâlâ güçlü ama artık her dediği olmuyor4 Temmuz 2026
  • Latin Amerika Trump’ın izinden sağa kayıyor4 Temmuz 2026
  • NATO’da AB ile savunma sanayi ortaklığı ararken otomotiv de tehlikede3 Temmuz 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP