Siyaset

AYM’den HDP’nin hazine yardımı hesabına bloke kararı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebini kabul eden Anayasa Mahkemesi, kapatma davası sürerken HDP’nin hazine yardımı yapılan hesabına bloke koyulmasına karar verdi. HDP’den bir ay içinde savunma vermesi istendi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) açılan kapatma davası kapsamında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının partiye hazine yardımı ödenen hesaplara bloke konulması talebini kabul etti.

AYM, HDP’ye savunma yapması için bir ay süre verdi. Bir ay sonra tedbir kararı gözden geçirilerek hazine yardımı alıp almaması belli olacak.

Başsavcının bloke talebi kabul edildi

17 Mart 2021’de partinin kapatılması istemiyle AYM’ye dava açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, iddianamesinde Hazine yardımının bulunduğu banka hesabının bloke edilmesini talep etmişti.

AYM önce bu talebi herhangi bir gerekçe sunulmaması sebebiyle reddetmiş, HDP’nin savunmasını sunmasının ardından Başsavcı Şahin’in sözlü açıklaması için 10 Ocak 2023 günü belirlenmişti.

Şahin 19 Aralık’ta bloke konulması talebini yineleyerek AYM’ye 11 sayfalık yazı gönderdi. Yazıda, HDP’nin PKK ile irtibatının kapatma davası sürecinde devam ettiği iddia edilerek, Hazine yardımının parti dışı faaliyetlerde kullanılmasının engellenmesi için HDP’nin hazine yardımı ödenen hesaplarına bloke konulması gerektiği belirtildi.

AYM, Başsavcılığın talebini kabul ederek HDP’nin hesaplarına bloke konulması talebini onayladı.

Süreç nasıl işleyecek?

HDP’ye bu yıl 179 milyon TL’si 10 Ocak’a kadar olmak üzere toplamda 539 milyon TL hazine yardımı yapılacaktı.

HDP’nin savunmasının ardından AYM raportörü bir rapor hazırlayacak. Raporun ardından kapatma davası esastan görüşülmeye başlanacak.

Kapatma ya da Hazine yardımından mahrum bırakma kararı üyelerin 3/2 çoğunluğuyla yani 15 üyenin 10’unun oyuyla verilebiliyor. Hesaba bloke kararı 7’ye karşı 8 oyla verilmişti.

HDP: “AYM seçimlere müdahale ediyor”

Kararın “siyasi baskı” ile verildiğini belirten HDP Sözcüsü Ebru Günday, “Şimdi Hazine yardımının yapılmasına birkaç gün kala talebi işleme alması, üstüne böyle bir kararın çıkması mahkeme üyelerinin açık siyasi baskı altında olduğu izlenimini doğrulatmakta,” ifadelerini kullanarak kararı eleştirdi.

HDP Genel Başkan Yardımcısı Rüştü Tiryaki, kararın görüşülmesinden önce BBC Türkçe’den Ayse Sayın’a açıklamada bulunmuş, hesaplarla ilgili verilecek bir kararın “AYM’nin seçimlere müdahale etmesi anlamına geleceğini” belirtmişti. HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu eş sözcüsü Nuray Özdoğan da Anayasa’nın 69. Maddesi uyarınca, kapatma davası sürerken, bir partinin hesaplarına bloke konulması ya da kesilmesinin söz konusu olamayacağını söylemişti

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetiyle yaptığı görüşmede İsrail ile…

1 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

20 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

20 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

23 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

1 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

1 gün ago