Siyaset

Başkan Yardımcılığı. Kılıçdaroğlu: Konuşamam. Akşener: Yalan

Altılı Masa seçimi kazanırsa İYİ Parti lideri Akşener’in tek Cumhurbaşkanı Yardımcılığı istediği haberlerine kritik 26 Ocak toplantısı öncesi Akşener ve CHP lideri Kılıçdaroğlu siyasi kuliste yankılanacak yanıtlar verdi.

Son günlerde medyada İYİ Parti lideri Meral Akşener’in muhalefet seçimi kazanırsa tek Cumhurbaşkanı Yardımcısı olmak istediği, bu konuyu CHP lideri kemal Kılıçdaroğlu ve diğer liderlere duyurduğu haberleri çıkıyor. Bu konuyu haberlerin iki muhatabı, Kılıçdaroğlu ve Akşener ile telefonla konuşma imkânı buldum, aktarıyorum.
Önce Kılıçdaroğlu ile konuştum. TBMM Grup toplantısını ve gazeteci Uğur Mumcu’nun katledilişinin 30’uncu yılı anma töreni hazırlığındaydı. Akşener kendisinden ya da Altılı Masadan yegâne Cumhurbaşkanı Yardımcılığı konusunda böyle bir talepte bulunmuş muydu?
“Bu konuları da 26 Ocak’ta görüşeceğiz” dedi, “Bunlar Yol Haritası ve Ortak İlkeler Metnini ilgilendiren konular. Dolayısıyla benim bugünden diğer liderleri etkileyecek şekilde konuşmam doğru olmaz.”
Belli ki Kılıçdaroğlu Akşener’i zor durumda istemiyordu.
Hemen ardından konuşma imkânı bulduğum Akşener ise soruyu duyar duymaz, gülerek “Yalan” dedi; “Bakın yanlış bilgi demiyorum, yalan diyorum. Birileri maalesef gazeteci arkadaşlarımızı işletmiş. Ne Sayın Kılıçdaroğlu ne Masa’daki diğer arkadaşlarımıza bu konuda değil talepte bulunmak, ima yollu bir şey söylemiş değilim.”

Cumhurbaşkanı Yardımcılığı tartışması

Akşener’in sözleri çok açık. Ev sahipliği yapacağı kritik 26 Ocak toplantısına Cumhurbaşkanı Yardımcılığı tartışmasıyla gölge düşürülmesini istemiyor.
Kılıçdaroğlu’nun ise “konuşmak istemediği” yanıtı dahi kendi başına bir yanıt.
Birincisi, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı konusunun da 26 Ocak’ta Masa’da olduğu kesinleşmiş durumdadır.
İkincisi, siyaset lisanında bu soruya şu anda yanıt verilememesinin olmanın anlamı, bu konuda -Akşener’e atfedilen dahil- faklı önerilerin bulunduğu ama bunlara 26 Ocak’ta son şeklinin verileceğidir.
Altılı Masa muhalefetinin 26 Ocak’ta ortak adaylarının kim olacağını da konuşmaya başlayacağı daha önce Saadet Lideri temel Karamollaoğlu ve sonra Akşener tarafından açıklanmıştı.
Tabii ki bu tartışma öncelikle Altılı Masanın 14 Mayıs seçimini kazanmasına bağlı. Ancak iddiaları zaten seçimi kazanmaları durumunda atacakları her adımın bugünden hazırlanması olduğuna göre bu tartışma önem taşıyor.
Kılıçdaroğlu ve Akşener üzerinde konuşmak istemese dahi siyasi kulise yansıyan bilgiler ışığında 26 Ocak toplantısından çıkma ihtimali olan bazı sonuçlar tahmin etme imkânımız var.

Toplu imza, veto, tek yardımcı var mı?

• 26 Ocak’ta İYİ Parti’nin tercih ettiği “Cumhurbaşkanı Yardımcısı veya Yardımcıları” kelimelendirmesi yerine muhtemelen sadece “Yardımcıları” ifadesi yer alacak.
• Buna karşın Cumhurbaşkanı yardımcıları kabinede bulunacak ama kabine partilerin seçimde alacakları oy oranında belirlenecek.
• Yani Altı lider (eğer aralarından biri, diyelim Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı olup seçilirse diğer beşi) Cumhurbaşkanı Yardımcılığı konum alacak. Altılı Masada belli bir yüzdenin altında oy alacak partilerle birlikte altı partiye de birer bakanlık verilecek, gerisi daha yüksek oy oranlarıyla belirlenecek. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı kabinesinde kararlar, katılımcı partilerin seçimde aldığı oy oranları ağırlığına göre belirlenecek.
• Cumhurbaşkanı ve yardımcılarının oluşturacağı Konsey her kararda değil, sadece önem açısından gerekli durumlarda toplanacak. 26 Ocak’tan Anayasa’ya aykırılık durumu nedeniyle Cumhurbaşkanı kararlarında ortak imza gereği ya da Konsey üyelerine veto yetkisi gibi bir sonucun çıkması beklenmiyor.
26 Ocak toplantısı öncesi Altılı Masa cephesinden Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve diğer konularda son durum bu yönde.

 

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

20 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

2 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

2 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

2 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

2 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

2 gün ago