Siyaset

İsveç, Finlandiya, Türkiye üçlü görüşmesi iptal edildi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından NATO’ya üyelik başvurusunda bulunan İsveç ve Finlandiya, Ankara’nın vetosu ile karşılaşmış, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg öncülüğünde yürütülen üçlü görüşmeler sonucunda Haziran 2022’de mütabakat metni imzalanmıştı. (Foto: NATO)

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Havisto’nun, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleriyle ilgili Türkiye ile yürütülen üçlü görüşmelere ara verilmesi önerisinin ardından Şubat’ta yapılacak toplantı iptal edildi.

YetkinReport’a konuşan dışişleri kaynakları üçlü görüşmelerin süresiz iptal edilmediğini, yalnızca Şubat ayında yapılması planlanan toplantının iptal edildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kur’an-ı Kerim yakma olayı sebebiyle İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye’nin veto şartını sürdüreceğini söylemesinin ardından Finlandiya, İsveç ile ortak yürüttükleri üyelik görüşmelerine “ortam sakinleşene kadar mola verilmesi” önerisinde bulunmuştu.

24 Ocak’ta Reuters’a verdiği bir telefon mülakatında açıklamalarda bulunan Haavisto, “Üçlü görüşmelere dönmek için molaya ihtiyacımız var. Mevcut durumun ardından ortam sakinleştiğinde nerede olduğumuzu göreceğiz. Bu durumdan bir sonuca varılmamalı,” demiş, “sanırım birkaç haftalık mola gerekiyor,” önerisinde bulunmuştu

Üçlü mütabakat

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya geçtiğimiz yıl NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuştu.

Üyelik için tüm üyelerin desteğine ihtiyaç duyan iki ülke, Türkiye’nin vetosu ile karşılaştı. Bu sebeple NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in girişimi ile üçlü görüşmeler başlatıldı. Ön görüşmelerin ardından ortak mütabakat imzalandı.

Ankara, özellikle İsveç’in PKK ve FETÖ başta olmak üzere terör ile ilişkili gruplara karşı net bir tavır alması gerektiğini belirterek, kuzey ülkesinden bazı isimlerin geri iadesi talebinde bulunuyor.

Kur’an yakma eylemi

İsveç ve Türkiye arasındaki ilişkiler 21 Ocak’ta İsveç’in başkenti Stockholm’de gerçekleşen Kuran’ı Kerim yakma eyleminin ardından tekrar gerildi.

Aşırı sağ ve Danimarka Merkezli ırkçı Stram Kurs grubunun lideri Rasmus Paludan, Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran’ı Kerim yakarak eylem düzenledi. Paludan’ın bu sırada polis koruması altında olması ve eyleme izin verilmesi tartışmaya sebep oldu.

Eylemin ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile İsveçli mevkidaşı Pal Jonson arasında yapılacak görüşme iptal edilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan sert tepki gösterdi.

23 Ocak’ta Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada Paludan’ın söz konusu saldırıyı Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleştirdiğini hatırlatan Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliği konusunda Ankara’dan herhangi bir destek beklememesi gerektiğini söyledi.

Haavisto’dan mola çağrısı

NATO üyeliği umudunu sürdüren Fin Bakan, “Sakinleşince görüşelim. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüm. Ancak Türkiye’de yaklaşan bir seçim var ve telaşlı bir hava var. Ben NATO üyeliği sürecinin devam edeceğini düşünüyorum.” dedi.

Haavisto, Finlandiya’nın NATO üyeliğine İsveç’ten ayrı başvurup başvurmayacağı sorusuna ise iki ülkenin ittifaka eş zamanlı olarak katılmayı planladıklarını ve bunun değişmediğini söyledi.

Haavisto “Bu konuda bir tartışmaya gerek görmüyorum” dedi.

 

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetiyle yaptığı görüşmede İsrail ile…

8 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

1 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

1 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

1 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

1 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

1 gün ago