Categories: Siyaset

Erdoğan seçim öncesi kesenin ağzını açtı: Kamu alacaklarına af

Cumhurbaşkanı’nın kabine toplantısı ardından yaptığı açıklamaya göre vergi borcu cezaları kalkacak, borçlar için güncelleme ve taksitli ödeme seçeneği getirilecek, trafik cezalarının puanları silinecek. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Ocak’ta düzenlenen kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kamuya olan borçların yapılandırılması için yeni bir kanun teklifi hazırlığı içinde olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarına göre yeni düzenleme ile vergi borcu cezaları kalkacak, borçlar için güncelleme ve taksitli ödeme seçeneği getirilecek, trafik cezalarının puanları silinecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022 tarihinden önceye ait 2 bin lirayı aşmayan vergi borçları da tahsil edilmeyecek.

Vergi borcu cezaları kalkacak

Vergi daireleri gümrük müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, belediyeler, il özel idareleri, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları gibi kamu kurumlarının alacaklarını yeniden yapılandıran bir kanun teklifi hazırlanıyor.

Bu teklife göre vatandaşların ve şirketlerin vergi ve prim yükümlülükleri başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların cezaları kaldırılacak.

Bu borçlarla ilgili güncelleme ve taksitle ödeme imkanı getirilecek.

Davalı vergi ve prim dosyaları için ise taraflara ihtilafları sonlandırma fırsatı verilecek; matrah artırımı ve işletme kayıtları da düzeltilecek.

Yüksek öğrenim kredileri, trafik cezaları

Erdoğan’ın açıklamasına göre yeni teklif yüksek öğrenim kredi borçlarını da kapsıyor. Buna göre, borçlar yeniden yapılandırılarak taksitle ödenebilecek.

Düzenlemeye göre ayrıca 2 bin lirayı aşmayan vergi borçları da tahsil edilmeyecek. Vergi dairelerine olan 31 Aralık 2022 tarihinden önceye ait 2 bin lirayı aşmayan borçlarının cezalarının tahsilinden vazgeçiliyor.

Erdoğan, hazırlanan kanun teklifinin trafik ceza puanlarını da kapsadığını belirtti. Erdoğan, yapılacak düzenlemeyle sürücülerin alkol, uyuşturucu ve ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerden kaynaklanan ceza puanlarını sileceklerini açıkladı.

YetkinReport

Recent Posts

İYİ Parti’nin yeni lideri Musavat Dervişoğlu

Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti'nin 5. Olağanüstü Kurultayında, partide Grup Başkan…

16 saat ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

16 saat ago

Bir Türk yetkili: Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

1 gün ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

1 gün ago

Şimşek’in iki zorlu sınavı: vergi reformu ve kamuda tasarruf

Seçim bitti. Seçim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği gibi değil CHP lideri Özgür Özel’in istediği gibi…

2 gün ago

Dünya fikri mülkiyet günü: Adalet, yaratıcılık ve hakikat

Bugün 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü. Dünyayı fikirlerin ve bu bağlamda kararların yönettiği düşünülürse her…

2 gün ago