Categories: Siyaset

Çifte standart normalimiz oldu: ABD, Avrupa, Rusya, PKK

Avrupa ve ABD’de şiddet hareketleri görülünce ilan edilen seyahat yasağı, sokaklarında kanın gövdeyi götürdüğü, protestoların idamla bastırıldığı İran için akla gelmiyor. PKK’ya desteği nedeniyle ABD’ye haklı tepki gösterilirken PKK’yı terör örgütü dahi saymayan Rusya’ya ses çıkarıılmıyor. Çifte standart Türk dış politikasının normali olamaz.

Dışişleri Bakanlığımız, ABD’de ve Avrupa ülkelerinde son günlerde meydana gelen şiddet olayları sebebiyle vatandaşlarımıza bir seyahat uyarısı yayınlamış. Bu ülkelere seyahat etmeyi düşünüyorsanız, risk altında olacağınızı bilin, şayet orada iseniz de, herhangi bir sorunla karşılaştığınızda temsilciliklerimize müracaat edin diyerek, vatandaşlarımızı uyarıyor. Ne kadar düşünceli bir davranış, değil mi?
Diğer taraftan, örneğin mevcut çağdışı yönetime canı pahasına başkaldırmış durumda olan halkını baskı ve şiddet yöntemleriyle susturmaya ve sindirmeye çalışan Mollaların dikta yönetimindeki İran’ı ziyaret etmek isteyebilecek vatandaşlarımız için herhangi bir uyarı yayınlanması hiç düşünülmüyor. İran’da sokakları kan götürüyor ama olsun… Hukuk ve adalet hak getire ama onlar bizden, vatandaşlarımızın kılına zarar vermezler diye varsayılıyor zahir!
ABD, uzunca bir süredir Suriye’deki PKK iltisaklı PYD/YPG unsurlarına pervasızca destek veriyor ve biz de bu yüzden haklı olarak her vesileyle ABD’yi takbih ediyoruz. Amerikalı muhataplarımızla yaptığımız bütün görüşmelerde rahatsızlığımızı kuvvetli ifadelerle dile getiriyoruz. Bunun NATO bünyesindeki ittifak ilişkilerimize yakışmadığını, ikili ilişkilerimizi de zehirlediğini söylüyoruz. Hepsi doğru…

ABD’ye tepki Rusya’ya sus pus

Ancak, konu başkenti Moskova’da PKK/PYD/YPG bayrağı dalgalanan ve PKK’yı terör örgütü olarak tanımayan Rusya’ya geldiğinde, dut yemiş bülbüle dönüyoruz. Ne bir protesto ne bir eleştiri…
Amerikalı askerler, Suriye’de PKK unsurlarıyla görüşmeler yapıp, birlikte boy boy fotoğraflar verdiğinde yeri göğü ayağa kaldırıyoruz. Ancak, aynı şeyi Rus askerleri yaptığında, ağzımızı açmıyor veya açamıyoruz.
Bir taraftan, NATO genişlemesini desteklediğimizi vurguluyor, diğer yandan Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının NATO’nun genişlemesi yüzünden meşru olduğu yolunda açıklamalar yapıyoruz. Sonra da, hiç sıkılmadan, tarafsızlığımızın altını çiziyor, Ukrayna ile Rusya arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğumuzu söylüyoruz.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebebiyle ABD tarafından Rusya’ya uygulanan tek taraflı yaptırımlara haklı olarak karşı olduğumuzu her vesileyle dile getiriyor, diğer taraftan bu yaptırımların Rusya tarafından delinmesine yönelik girişimlere melce sağlıyoruz.

Avrupa, NATO, Suriye, PKK

İşimize geldiğinde, başta Yunanistan olmak üzere Avrupa Konseyi üyesi ülkelerden, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) karalarına saygı göstermelerini talep ederken, işimize gelmediğinde Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hakkındaki AİHM kararlarını tanımadığımızı rahatlıkla söyleyebiliyoruz.
İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini PKK terör örgütüne ve FETÖ’ye yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle engellerken, yine Avrupa Birliği üyesi Fransa, Almanya gibi benzer tutum içindeki müttefiklerimize pek sesimizi çıkartamıyoruz.
ABD’nin kuvvetlerini Suriye’den çekmesi için çağrılar yapıyor, Rusya’nın ve İran’nın Suriye’deki askeri varlığından hiçbir rahatsızlık duymuyoruz. Ya da duyuyor ama söylemiyoruz.
Bir yandan, hakkında ağzımıza geleni söylediğimiz ABD’nin eski Suriye özel temsilcisi Brett McGurk ile MİT’i kullanarak gizli saklı görüşüp, ardından Washington’dan Suriye’ye bir özel temsilci ataması talebinde bulunurken, diğer taraftan Rusya’nın baskısına boyun eğerek, sadece iç politika saikiyle Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’la göstermelik barış girişimlerine tevessül etmekte bir sakınca görmüyoruz.

WP malumu ilan etti

28 Ocak 2023 tarihli The Washington Post gazetesinde çıkan bir haber-yorumda, ABD Özel Kuvvetlerinin yasadışı PKK’ya (SDG, YPG filan demeden, kendi adıyla PKK’ya) askeri eğitim verdiği söyleniyor. Bu haber-yorum vesilesiyle, aslında herkesin malumu olan bir gerçeğin aleniyete dökülmesi sağlanmış durumda. Zira, ABD’de her şeye rağmen basın ve ifade özgürlüğü hâlâ var.
İktidarımızın, WP’un bu yazısı üzerine, ABD’ye gerekli uyarıları yapacağından ve Dışişleri Bakanımızın ifadesiyle ABD’yi “çok güçlü şekilde” kınayacağından hiç şüphem yok. Ancak, aynı ABD gibi PKK ile yakın ilişki içinde olan Rusya’nın PKK hamiliğine ki, Rusya’nın göstermelik dahi olsa PKK’yı resmen terörist örgüt olarak kabul etmediği gerçeği de ortadayken, herhangi tepki göstermemeyi sürdüreceğinden de şüphem yok.

Çifte standartten yakınırken

Türkiye, kendisine karşı uygulandığından her vesileyle şikayetçi olduğu “çifte standardı”, örneğin Rusya ve ABD’ye, Avrupa veya diğer müttefiklerine yönelik politikalarında pervasızca uyguladığı müddetçe, uluslararası planda hiçbir inandırıcılığa ve güvenilirliğe sahip olamaz.
Diğer bir ifadeyle, Türkiye’nin kendisi ilkeli, tutarlı, güvenilir ve öngörülebilir bir dış politika uygulamazken, başkalarından bu yönde hareket etmelerini beklemesi abesle iştigaldir. Çifte standart Türk dış politikasının normali olamaz.
Ünlü Rus yazar Lev Tolstoy’un dediği gibi; “Birine çamur atmadan önce iyi düşün ve sakın unutma, önce senin ellerin kirlenecek”

Namık Tan

(E) Büyükelçi

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

8 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

12 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

15 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

16 saat ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

1 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

1 gün ago