Siyaset

Soylu: “Konsoloslukların kapatılması psikolojik harp”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, batılı ülkelerin Türkiye’de olası bir terör saldırısı uyarısıyla konsolosluklarını kapatmalarını “psikolojik harp” olarak nitelendirirken, diplomatik kaynaklar kararlarını “güvenilir istihbarat” ile aldıklarını açıkladı. (Foto: AA)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Batılı ülkelerin Türkiye’de olası bir terör saldırısına karşı vatandaşlarını uyararak, konsolosluklarını kapatmalarının “Türkiye’de yeni bir psikolojik harp başlatma,” amacını taşıdığını belirterek, “uluslararası bir operasyon var,” dedi.

YetkinReport’a konuşan diplomatik kaynaklar ise bu kararlarını “güvenilir istihbarat” üzerine aldıklarını belirterek “Türk makamlarının konu ile ilgili titizlikle çalıştığını” belirtti.

2 Şubat’ta Ankara’da düzenlenen etkinlikte konuşan Soylu, “Türkiye’ye hukuk operasyonu yapmak isteyen büyükelçiler, şimdi Türkiye’ye bir terör operasyonu gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Çok ve açık. Uluslararası bir operasyonla karşı karşıyayız” dedi.

İsveç’te ve Danimarka’da gerçekleştirilen İslam karşıtı eylemlerin ardından protesto gösterileri ve diplomatik gerginlik artarken, Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda, güvenlik gerekçesi ile İstanbul’da bulunan başkonsolosluklarını geçici süre ile kapatacağını açıkladı.

Bunun yanında ABD, İtalya, İspanya, İsveç, Almanya ve Fransa, vatandaşlarına Türkiye’de olası bir terör saldırısı ile ilgili uyarı yayınlayarak, Türkiye’yi “riskli ülkeler” listesine aldı.

“Özellikle Beyoğlu, Galata, Taksim”

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın “terör” başlığı altındaki seyahat uyarısında “İstanbul’da Batılıların çoğunlukta olduğu kiliseler, sinagoglar, büyükelçilikler konsolosluklar ve diğer yerlere yönelik terör saldırısı tehdidi bulunmaktadır,” ifadeleri yer aldı.

Bakanlık, “İstanbul’daki İngiliz Başkonsolosluğu şu anda önlem olarak halka açık değildir. Türk makamları soruşturmayı sürdürmektedir,” açıklamasında bulundu.

Terör saldırısı ihtimali ile ilgili ilk açıklama 27 Ocak’ta ABD’den gelmiş, ABD, “özellikle Beyoğlu, Galata, Taksim ve İstiklal Bölgelerine olası misilleme saldırısı” ile ilgili vatandaşlarını uyarmıştı. ABD’nin açıklamasını Fransa takip etti ve “Batılıların çoğunlukta bulunduğu mekanlar” uyarısı Fransa tarafından da tekrar edildi.

Diplomatik kaynaklar: “Güvenilir istihbarat”

ABD’nin açıklaması üzerine Türkiye 28 Ocak’ta Amerika’ya yolculuk edecek vatandaşlarına yabancı karşıtı eylemlere karşı uyarıda bulundu.

Türkiye’den yapılan açıklamalar, konsoloslukların kararlarının Türkiye’nin İsveç ile diplomatik gerginliğinin bir sonucu olduğu imasını taşıyordu.

YetkinReport’a konuşan diplomatik kaynaklar ise kararlarını “güvenilir ve spesifik istihbaratlar” üzerine aldıklarını belirtti.

Kaynaklar, Türkiye makamları ile işbirliği içinde olduklarını, Türkiye’nin titizlik ile çalıştığını ve bu istihbaratın kaynağı ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

Soylu: “Uluslararası bir operasyon”

27 Ocak’tan bu yana İçişleri Bakanlığından bahsi geçen terör tehditleri veya bu konuda alınan istihbarat ile ilgili bir açıklama yapılmaması eleştirilirken ilk açıklama İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi.

ABD’nin PKK ve PYD’ye destek verdiğini belirten Soylu, “Amerika ve Batı bizim bu coğrafyada bağımsız ve özgür olmamızı istememektedir. 60 milyon turist hedefi koyduğumuz günde, Türkiye’de yeni bir psikolojik harp başlatmanın eşiğinde olmuşlardır. İstedikleri kişileri hapisten çıkaramayınca metnin altına imza atan büyükelçiler, Türkiye’ye hukuk operasyonu yapmak isteyen büyükelçiler, şimdi Türkiye’ye bir terör operasyonu gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Çok ve açık. Uluslararası bir operasyonla karşı karşıyayız” dedi.

Soylu, “Madem o kadar çok biliyordunuz avucunuzun içindeki PKK’nın ve YPG’nin İstiklal Caddesi saldırısını niçin Türkiye’ye haber vermediniz? Organize ettiğiniz, arkasında olduğunuz İstiklal Caddesi patlamasını neden Türkiye ile paylaşmadınız?”

İsveç ve Danimarka’daki eylemler

Yakın bir zamanda İsveç vatandaşı olan aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan, geçtiğimiz hafta Stockholm’de bulunan Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakmış, eyleminin üzerine Türkiye’den sert tepki gelmişti.

Türkiye’nin açıklamalarının ardından İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvuruları için yürütülen üçlü görüşmelere ara verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Şubatta yaptığı açıklamada Ankara’nın Finlandiya üyeliğini İsveç’ten ayrı değerlendirebileceğini söyledi.

Aynı gün, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Rasmus Paludan ve Hollanda’da benzeri bir eylem yapan aşırı-sağcı Pegida örgütü lideri Edwin Wagensveld hakkında resen soruşturma başlattı.

Şirinoğlu: “DEAŞ militanı ülkeye giriş yapmış”

Halk TV’den Seyhan Avşar’ın haberine göre Ermeni Vakıflar Birliği (ERVAP) ve Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, Ermeni cemaat başkanlarının bulunduğu bir gruba attığı mesajda, “Moralinizi bozmak istemem fakat aldığım duyumları size iletmek zorundayım. Askeri eğitim almış üç DEAŞ militanı, ülkeye giriş yapmış” dedi.

Şirinoğlu, “Amaçları ruhani ve sivil liderlere ses getirecek suikast girişimi. Bu nedenle toplu kültürel gösterilere okullara dikkat etmemiz lazım. İmkân dahilinde tedbirimizi alalım. Cemaatleri ilgilendiren etkinliklere 2-3 aya kadar ara vermemizde fayda var. Bu nedenle 6 Şubat’taki toplantımızı iptal ediyorum. Bu zaman zarfında tüm dernek faaliyetlerini de kişiler yakalanana kadar yapmamanızı tavsiye ederim” dedi.

Şirinoğlu, söz konusu mesajı cemaat başkanlarına kendisinin attığını doğrulayarak, “Dün emniyet bana verdiği koruma sayısını artırdı. Söz konusu saldırı bilgisi korumalarıma verilmiş. Şu an dört ayrı korumam var. Ben tedirgin değilim. Devletimiz gereken önlemi almıştır. Bu kişileri yakalar. Üzüldüğüm şey uyardığım cemaat liderlerinin bunu yayması. Cemaat başkanlarına attığım mesajımın devamında, ‘ortalığı paniğe vermeyin. Etkinlikleri domuz gribi vs var diyerek erteleyin’ dedim” ifadesini kullandı.

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti: “Anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı var”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

1 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

3 saat ago

Tarihi görüşme: Özel ve Erdoğan bir araya gelecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 2 Mayıs…

4 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

19 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago