Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Kılıçdaroğlu sonrası Erdoğan’ın seçim stratejisi ne olacak?

Yazar: Murat Yetkin / 09 Mart 2023, Perşembe / Oda: Siyaset

Dün MHP lideri Bahçeli ile Kılıçdaroğlu’nun aday olması üzerine durum değerlendirmesi yapan Erdoğan, 14 Mayıs seçim stratejisi üzerine son kararını hafta başında verebilir. Fotoğraf iki liderin birlikte deprem gözlemlerinden. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Neredeyse iki yıldır Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan kendini göstermek isteyen alt düzey yöneticiye dek bütün AK Partililer CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na “hodri meydan” dediler, onun aday olmasını istediler. Dilekleri yerine geldi; muhalefetin adayı Kılıçdaroğlu oldu. Ancak AK Partide şimdi nasıl bir seçim stratejisi izlenmesi gerektiği konusunda iki değişik görüş var. Kararı elbette dün, 8 Mart’ta MHP lideri Devlet Bahçeli’yle durum değerlendirmesi yapan Erdoğan verecek. Bu da muhtemelen önümüzdeki hafta başında yapılacak AK Parti MYK toplantısı sonrasında kesinleşecek.
Partinin seçim stratejisi ekibi Erdoğan’ın bu defa her seçim ve referandumda yaptığından farklı bir yol izlemesinden yana. Erdoğan’ın rakiplerini yerden yere vurup cevap vermeye kışkırtması ve hatipliğini konuşturup köşeye sıkıştırmaya çalışması yerine, yaptığı işleri, yolları, havalimanları, köprüleri anlatmasının yeterli olacağı kanısındalar. Özellikle deprem felaketi ardından “yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” söylemiyle yıkımı umuda çevirmeyi hedefleyecek bir seçim stratejisi öneriyorlar.

Güvercin ya da şahin stratejisi

Erdoğan’ın kabine toplantısı ardından “işimiz kavga değil, deprem” diyerek muhalefete yüklenmeden konuşması buna örnek sayılabilir. Ancak bir önceki konuşmasındaki “Ne namussuzlar, ahlaksızlar, adiler” tiradı da diğerine örnek.
AK Partinin siyaset kurtları ise Kılıçdaroğlu’nun “zayıf rakip” olduğu kanısında ve yirmi yıl boyunca başarılı olmuş ezip geçme stratejisi yanlısı. Bu nedenle Kılıçdaroğlu’nun aday olmasından memnun görünüyor ve bunu söylüyorlar da. Geri tepme riskine rağmen Kılıçdaroğlu’nun Alevi olmasını istismar etmeyi düşünenler çoğunlukta olmasa da yok değil. Ramazan ayını hem bu bakımdan hem de devlet gücünü çekinmeden kullanarak seçmenin gözünü kamaştıracak işlerle değerlendirmesinden yanalar.
Erdoğan’ın her konuşmasının girişinde uzun uzun icraatını anlatması, kaç kilometre yol, kaç havaalanı, kaç körü yaptığını tekrarlaması yeni bir şey değil. Hocası Necmettin Erbakan’dan aldığı hizmet odaklı siyaset ve yapılanları sürekli gündemde tutma dersinin gereği. Bunu zaten yapacaktır. Mesele muhalefetin ve aslında rakibi Kılıçdaroğlu’nun üzerine ne kadar sertlikle gideceği ve ne kadar faullü oynayacağı…

Seçime doğru üç aşama

Seçimin söylem stratejisi Erdoğan’ın son kararını bekliyor ama seçimin aşamaları hemen hemen ortaya çıkmış gibi.
Birinci aşama seçim sürecinin başlaması beklenen 10 Mart’tan milletvekili aday listelerinin belirleneceği 10 Nisan tarihine dek olan dönem. Bu dönemde depremin hala sıcak olan acıları da dikkate alınarak fazla “gürültülü” bir kampanya öngörülmüyor. CHP’nin de planladığı gibi hareketli propaganda müzikleri kullanılmayacak. Zaten 22 Mart’ta Ramazan başlayacak.
AK Parti kurmayları, ikinci aşama olarak 10 Nisan’da adayların kesinleşmesinden 21-23 Nisan’daki Ramazan/Şeker Bayramını öngörüyorlar. Erdoğan’ın bu süreyi konut temel atma törenlerinden Karadeniz doğal gazının karaya getirilmesi, TOGG’dan yerli elektrikli tren, bor işleme tesisinden Milli Muharip Uçağın hangardan çıkarılmasına dek “büyük işlerle” kullanması planlanıyor.
Son aşama ise Bayram’dan 14 Mayıs seçimine dek geçecek 3 haftalık süre. Bu aşamada artık yas döneminin de son bulduğu var sayılarak eski usul, “gürültülü” kampanya yürütülmesi öngörülüyor.
AK Parti’nin dezavantajı sadece deprem felaketi, etkileri süren ekonomik kriz ve çözülemeyen Suriyeli mülteciler sorunuyla sınırlı olmayabilir; rakibi ciddiye almamak en ciddi hata olacaktır. Bu hata aynı şekilde Kılıçdaroğlu ve ekibinin “Erdoğan’ın işi artık bitti” rehavetine kapılması için de geçerlidir.

 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: 14 Mayıs, Alevi, Devlet Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu, Ramazan Bayramı, seçim, seçim stratejisi, Şeker Bayramı, TOGG

OKUMAYA DEVAM EDİN

Dip dalga Erdoğan’ı vurdu: işte üç temel neden
Türkiye-BAE: Müslüman Kardeşlerden Paranın Kardeşliğine
DEM Parti Heyeti ikinci kez Öcalan ile görüştü
  • Özel: Silah bırakılmasını bekliyoruz. Erdoğan: Müjdeleri alacaksınız10 Mayıs 2025
  • Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak10 Mayıs 2025
  • Kürt sorununa PKK’nın silahsızlandırılması yoluyla çözüm kapısındayız9 Mayıs 2025
  • Avrupa Birliği ile Türkiye’nin yeni ilişki dinamiği: güvenlik9 Mayıs 2025
  • 9 Mayıs Avrupa Günü mü, Zafer Günü mü?9 Mayıs 2025
  • Özel “Hürriyet kavgası” dedi. İmamoğlu’na yasak, Yavaş’tan cevap geldi8 Mayıs 2025
  • Merz dönemi sancılı başladı: Almanya modeli sarsılıyor7 Mayıs 2025
  • Erdoğan-Bahçeli: dört ay sonra yarım saat. İmamoğlu, PKK, ABD7 Mayıs 2025
  • Anayasa Mahkemesi Erdoğan’a bağımsız yargı ve adalet için yakarıyor6 Mayıs 2025
  • Ankara’dan PKK’ya silah bırakma ve fesih kararı için son hafta uyarısı6 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP