Hayat

Samandağı sahilinde moloz dağının yanında çadır kent ve hastane

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından ağır yıkıma uğrayan Hatay’ın Samandağı sahilindeki sulak havza inşaat molozları ile dolduruluyor. Aynı arazinin 100 metre ötesinde çadır kent, ve sahra hastanesi kurulması tartışma yaratırken, Bakanlık’tan yapılan açıklamada moloz dökümünün “yanlış” olduğu ifade edildi.

Cumhuriyet gazetesinde Hatay’da depremin ardından yaşanan yıkımla ilgili yazı kaleme alan Tuluhan Tekeli, 17 km’lik Samandağı sahilinde, Mileyha Kuş Cenneti olarak bileinen sulak havzanın moloz boşaltımı için kullanıldığını aktardı.

Tekeli, “Samandağ sahilindeki sulak havzada adeta bir moloz dağı yükseliyor. 100 metre ötesinde çadır kent kurulmuş. Onun yanında ise Sahra Hastanesi var. Tam karşısına bir konteyner kent inşa ediliyor. Akıl dışı,” ifadelerini kullandı.

Bakanlık’tan cevap

Haber yayınlanmadan önce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Tekelioğlu’nu aradı ve Samandağ’daki molozlar konusunda yapılanları anlattı.

Birpınar, “Bize gösterilen alan orası olduğu için molozları döktük, sonra yanlış olduğunu anladık. Betonla demiri ayrıştıracağız ve molozları 2 ay içinde kaldıracağız. Zaten konteyner kent de oraya kurulmayacak” dedi.

Tekeli’nin yazısının tamamına ulaşmak için Cumhuriyet Gazetesi

Asbest tehlikesi

9 Nisan’da BirGün gazetesine mülakat veren Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, Samandağı sahiline moloz yığımı ile ilgili asbest tehlikesine dikkat çekmişti.

Atik, “Buradaki moloz tozlarında bizi en çok endişelendiren bir endüstriyel hammadde olan asbest. Asbest 2010 yılında yasaklandı. Yapılarda izolasyonda kullanılıyor. Bazen güneşlik olarak bazen de çok eski 30 yıllık binaların havalandırmaları üzerinde kaplama olarak kullanılıyor. Bu yıkılan binalar yerle bir oldu. Bu asbestler bu molozlara, bu taşlara karıştı. Sadece asbest değil birçok kimyasal madde, zehirli madde bunun içerisinde yerleşimle iç içe dökülüyor” ifadelerini kullanmıştı.

 

YetkinReport

Recent Posts

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

3 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

4 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

21 saat ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

3 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

3 gün ago