Siyaset

Seçim ittifakları içinde son manevralar ve Bahçeli’nin hesabı

Bayram sonrası bütün alanlarda saha inmeden önce seçim ittifakları içinde son manevralar, tartışmalar ve ince ayarlar göze çarpıyor.

27 gün sonra sandığa gidiyoruz. Seçim ittifakları arasındaki mücadele de ittifaklar bünyesindeki hareketlenme de artıyor.
İttifakların bünyesindeki partiler de birbirlerine karşı son manevralarına başladı, ince hesaplar yapılıyor.
Manevralara gelmeden ve hazır hesaplardan söz açmışken MHP lideri Devlet Bahçeli’nin son hesabından söz etmemek olmaz.
Hatırlayanlar olacaktır, Bahçeli 2009’da MHP’nin 40’ıncı yılında iktidar formülünü şöyle açıklamıştı:
• “2009’u yazarken iki sıfır var. Dokuzun yanındaki sıfırı sildiniz; kaldı 9. 2’nin sonunda yine bir 0 var. Onu da sil, kaldı 2. Toplayın ne yapar? 11. 2009’un içindeki iki sıfırı da sildiniz. Ne kaldı? 40 yapar. Ve MHP’nin 40. yılı…”
17 Nisan akşamı, Kadir Gecesinde MHP İstanbul İl Başkanlığının iftar yemeğinde konuşurken de şu hesabı yaptı Bahçeli:
• “İstanbul’un toplam milletvekili sayısı 98. 9+8 eşittir 17. Bugün 17 Mayıs ise Kadir gecesi. Bu tesadüf müdür?
Gerçi aylardan Mayıs değil Nisan’dı ama o kadar kusur herkeste olurdu. Ayrıca bunun tesadüf olup olmaması da seçim sonucunu değiştirmeyecekti.

Cumhur ve Millet ittifakları farkı

Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın BBP Hüda-Par’a AK Parti listelerinde yer vermesinden sonra Bahçeli’nin MHP’yi seçime ayrı milletvekili aday listesiyle girme kararını, Cumhur İttifakının TBMM seçimindeki sonucunu olumsuz etkileyebilir.
Yeni seçim yasası ittifakları seçime ortak listeyle girmeye teşvik ediyor, girmeyenler risk alıyor. Bu nedenle CHP baraj sorunu bulunan Deva, Gelecek, Demokrat ve Saadet partilerini kendi listesine aldı, 16 ilde de İYİ Partiyle ortak liste hazırladı.
Aslında seçimi kazanacağından “en ufak şüphe” duymadığını söyleyen Erdoğan’ın yüzde yarım, yüzde bir hesabıyla aday belirleme haftasında Hüda-Par, Yeniden Refah, BBP ve DSP’yi AK Parti listesine almasıyla Cumhur ve Millet ittifaklarının oluşumları -ilk bakışta eşitlendi.
Bir altılı masa da iktidar tarafında oluştu, hem de aynı matrisle: Bir lokomotif parti (AK Parti), bir payanda (MHP) ve diğer dört parti. Ama Cumhur ve Millet ittifakları arasındaki bu benzerlik sadece şekilde. Bir tarafta iki yıldır süren bir çalışma, beğenin beğenmeyin bir Anayasa taslağı, eylem planı, ortaklık anlaşması var, diğer taraftaysa son iki haftada kotarılan milletvekili pazarlıkları.

Akşener, İmamoğlu, Yavaş

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener bugün (18 Nisan) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın 47 bin 970 konut temel atma törenine birlikte katılacaklar. Akşener ve Yavaş’ın giderek daha çok sahada görüneceği bildiriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise birleştirici dili ve hitabet gücüyle seçim meydanlarını muhalefet hesabına ateşliyor; güleryüzlü üslubuyla kitlenin sevgisini kazanmasını biliyor.
Erdoğan da seçim meydanlarına müttefikleriyle çıkıyor. Ancak son olarak Diyarbakır’a bir yanına Hüda-Parti lideri Zekeriya Yapıcıoğlu, diğer yanında MHP lideri Bahçeli’yi alıp çıkması iyi sonuç vermedi. Bahçeli’ye nispet yaparcasına Yeniden Refah lideri Fatih Erbakan, “HDP’yi dengelemek” adına Hüda-Par’ın ittifakları için ne kadar gerekli olduğunu anlatıyor.
İstanbul, Ankara gibi belediye başkanlıklarının 2019 yerel seçimlerinde CHP’ye geçmesiyle AK Parti bu seçime belediye imkânlarından yoksun giriyor. Erdoğan biraz da o nedenle bakanlarını milletvekili adayı yapıp bütün devlet imkânlarını partisinin hizmetine vermiş durumda.
Sanki Millet İttifakında toparlanma sürerken Cumhur İttifakında -Erdoğan’ın gücü baskın gelse de bir dağınıklık göze çarpıyor.

Emek ve Özgürlük İttifakındaki durum

Cumhur ve Millet ittifakları bu durumdayken Emek ve Özgürlük İttifakındaki duruma da bakmak gerekiyor.
AK Parti ve MHP destekli kapatma davası nedeniyle seçime Yeşil Sol Parti altında girmek durumunda kalan HDP’den gelen son açıklamaların bir muhatabı da ittifakları içindeki TİP. Selahattin Demirtaş BBC Türkçe servisinin sorularını yanıtlarken TİP’in seçime ayrı milletvekili listesiyle girme kararını yanlış bulduğunu söyledi.
Aynı yazılı söyleşide Muharrem İnce’ye verilen her oyun Erdoğan’a verilmiş sayılacağını da vurgulayan Demirtaş’a ek olarak HDP Eş Başkanı Mithat Sancar da seçmenlere oyları kazanma ihtimali olan partilerde birleştirme çağrısı yaptı. Sancar bu seçimde bir tek oy kaybına dahi tahammül olmadığını söyledi. Öte yandan TİP’in özellikle Batı’daki büyük şehirlerde canlı kitleleri cezbettiği de görülüyor.

Kılıçdaroğlu ise yine 17 Nisan gecesi Cumhur İttifakının söylemlerinin milyonlarca Kürt vatandaşı rencide ettiğini vurguladığı video mesajıyla aseta Kürt sorunu üzerine duruşunun “Bayrama kadar” olmadığı mesajını verdi.
Seçim ittifakları içindeki son manevra, tartışma ve ince ayarların Bayram sonrasında bütün partilerin sahaya inmesine dek sürmesi bekleniyor.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

İYİ Parti’deki liderlik değişimi siyasi dengeleri etkileyecek

Meral Akşener biraz gecikmeyle de olsa Batı demokrasilerinde izlenen hatta benzer bir hat izledi. Önce…

2 saat ago

Macron’un son konuşması, “Ölümlü Avrupa” ve Türkiye

Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Franck- Walter Steinmeier’in üç günlük Türkiye ziyareti zamanlı ve yararlı oldu.…

7 saat ago

Akşener veda etti: İYİ Parti’nin yeni lideri Müsavat Dervişoğlu

Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti'nin 27 Nisan'da Ankara'da yapılan 5. Olağanüstü…

1 gün ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

1 gün ago

Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi, talep Ankara’dan gitti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

2 gün ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

2 gün ago