Siyaset

Kılıçdaroğlu’ndan Rusya çıkışı: “Kasetlerin arkasında siz varsınız”

Kılıçdaroğlu, İnce’nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilme kararının ardından sosyal medyadan Rusya’ya seslendi, “kasetlerin ardında Rusya var” dedi. (Foto: CHP)

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesinin ardından sosyal medya üzerinden Rus devletine seslendi, İnce’nin çekilmesine sebep olan sürecin ardında Rusya’nın olduğunu iddia etti. Mesajı büyük yankı uyandırdı.

Akşam saatlerinde Twitter üzerinden hem Türkçe hem de Rusça mesaj paylaşan Kılıçdaroğlu, “Sevgili Rus Dostlarımız, Dün bu ülkede ortaya saçılan montajlar, kumpaslar, Deep Fake içerikler, kasetlerin arkasında siz varsınız. Eğer 15 Mayıs sonrası dostluğumuzun devamını istiyorsanız, elinizi Türk’ün devletinden çekin. Biz hala işbirlikten ve dostluktan yanayız,” ifadelerini kullandı.

Memleket Partisi lideri ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce 11 Mayıs’ta partisinin genel merkezinde yaptığı açıklamada cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıklamış, çekilme kararının ardında kendisine yönelik uzun süredir devam eden “kumpasların” olduğunu belirtmişti.

CHP lideri bir gün önce Muharrem İnce hakkında çıkan iddialar ile ilgili “Bunu yapanlar operasyoncudur, şantajcıdır, montajcı pisliklerdir. Bunları siyasetten de toplumdan da söküp atmak gerekir. Bunlar yabancı istihbarat örgütlerinin eline düşmüş zavallı kimselerdir” demiş, “Buradan net söylemek istiyorum ki Halil İbrahim soframız ona hep açıktır. Gelmek istiyorsa otursun soframıza değişimi birlikte getirelim,” ifadeleriyle İnce’ye çağrıda bulunmuştu.

Emekli MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, Rusya dahil bazı ülkelerin Türkiye’de seçime müdahale etme ihtimali üzerine YetkinReport’ta bir analiz yazmıştı. 

Seçim öncesi Rusya diplomasisi

İnce’nin kararından bir gün, kritik seçimlerden dört gün önce, 10 Mayıs’ta, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran Dışişleri bakanları Rusya’nın başkenti Moskova’da Suriye konulu toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad’ın katıldı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “katılımcılar, Suriye’nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadeleye olan bağlılıklarını teyid ettiler,” ifadelerine yer verildi.

Bakanlık açıklamasında, “Suriyelilerin anavatanlarına gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşlerinin sağlanması ve ihtilaf sonrası yeniden inşanın kolaylaştırılması bakımından, Suriye’ye yönelik uluslararası yardımın artırılmasının taşıdığı önemin altı çizildi,” denildi.

Lavrov: “Rusya içişlerine karışmaz”

6-7 Nisan tarihinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Türkiye’ye ziyarette bulunmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi sonrası bir Rus gazetecinin “Türkiye’deki seçim kampanyasında Rusya kimleri destekliyor?” yönündeki sorusuna “Amerikalılar’ın basın toplantılarında bu tarz sorular yöneltebilirsiniz ancak Rusya hiç kimsenin iç işlerine karışmaz, seçim süreçlerinin parçası değiliz” yanıtını vermişti.

10 Nisan’daki dışişleri bakanları toplantısında da seçimler ile ilgili konuşan Lavrov, “Türk meslektaşlarıma başarılı bir genel seçim diliyorum. Bildiğim kadarıyla bu seçimler ülke dışında çoktan başladı. Adil ve şeffaf olacağından ve dışarıdan herhangi bir müdahale olmaksızın Türk halkının iradesinin tecelli edeceğinden eminim” dedi.

Doğalgaz borcu ertelendi

Toplantının gerçekleştiği 10 Mayıs’ta Türkiye’nin 600 milyon dolarlık doğalgaz borcunun Rusya tarafından 2024’e ertelendiği haberleştirildi.

Reuters’ın iki kaynağa dayandırdığı habere göre 600 milyon dolarlık borç 2024’e ertelendi, kaynaklar bu miktarın 4 milyar dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

Ekim ayında BOTAŞ yetkilisi de Bloomberg’e bilgi vermiş, Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ziyareti ardından Türkiye’nin Rusya’dan doğalgaz ödemelerinin bir kısmını 2024’e ertelemesini istediğini belirtmişti.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez de geçen hafta doğalgaz için Rusya’ya yapılacak ödemelerin ertelenmesi için müzakerelerin yürütüldüğünü söylemişti.

Kılıçdaroğlu’nun Rusya mektubu

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı olan Kılıçdaroğlu, T24 yazarı Hakan Aksay aracılığıyla 26 Nisan’da Rusya’da gerçekleştirilen Türkiye konulu bir konferansa mektup göndermiş, mektupta Türkiye-Rusya ilişkilerinin önemine vurgu yapmıştı.

Kılıçdaroğlu, “Ülkelerimiz arasındaki iş birliği, bölgesel istikrar ve küresel barış açısından kritik öneme sahiptir. Mevcut iş birliğimizi güçlendirebileceğimiz gibi, terörle mücadele başta olmak üzere birçok alanda geliştirebileceğimize de inanıyorum,” ifadelerini kullanmıştı.

YetkinReport

Recent Posts

CHP’den İstanbul’da “Büyük Eğitim Mitingi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Saraçhane Meydanı'nda eğitim alanında sorunlara dikkat çekmek amacıyla "Büyük Eğitim…

1 saat ago

AK Parti’nin Gençlik Paradoksu: Oy kaybettiren gençler mi?

Yerel seçimin arkasından bugüne kadar basında çeşitli ama hep veriden ziyade düşüncelere, tahminlere ya da…

9 saat ago

Hangi normalleşme? Hangi Anayasa? Hangi Adalet?

Zaman da görecedir, algı da. Örneğin çocuğunun önüne kahvaltı koyabilip gözü arkada kalmadan okula göndermeye,…

10 saat ago

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

1 gün ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

1 gün ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

1 gün ago